Advocaat: ‘De waarheid vertellen’

Gepubliceerd op 17 december 13, 15:02
ALKMAAR- Dick Advocaat blikte dinsdag vooruit op het bekerduel met sc Heerenveen, dat woensdagavond gespeeld wordt. Over mutaties in zijn basisformatie, gif op de training en de kracht van Alfred Finnbagason. “Hij kan uit het niets scoren.”

Terwijl Advocaat woensdag kan beschikken over de weer fitte Maarten Martens en de van een schorsing terugkerende Nemanja Gudelj, haakt Jan Wuytens af. “Hij heeft een schop op zijn voet gehad en kan woensdag sowieso niet spelen. Zaterdag zou hij al niet spelen omdat hij geschorst is in de competitie”, aldus de oefenmeester.

Gif
“Door de afwezigheid van Wuytens komt Nick Viergever centraal in de verdediging te staan en speelt Ridgeciano Haps linksback”, vervolgde Advocaat, die tijdens de training zag hoe twee spelers een woordenwisseling kregen. “Dat vond ik prima. Je kunt altijd wel aardig zijn voor elkaar, maar jongens moeten elkaar ook de waarheid vertellen in het veld. Een beetje gif erin, dat is inherent aan een scherpe training.”

Advocaat: “Ik was zondag boos na de nederlaag tegen Heracles omdat ik vind dat we onnodig hebben verloren. Ik heb de jongens gezegd dat als ze AZ als springplank willen gebruiken, ze dit soort duels móeten winnen. Zoals ik al zei: ze moeten hard voor elkaar kunnen zijn. Soms is het nog te veel een vriendengroepje. Buiten het veld is dat prima, op het veld niet.”

sc Heerenveen
“Het is een hardwerkend elftal dat veel strijd levert”, zei Advocaat over de komende tegenstander. “We zullen echt aan de bak moeten, van de eerste tot de laatste minuut. Ik heb mijn jongens gezegd dat ze er woensdag en zaterdag wat van moeten maken om de eerste seizoenshelft nog goed af te kunnen sluiten. Laten we hopen op veel supporters die ons steunen.”

Finnbogason
sc Heerenveen-spits Alfred Finnbogason scoorde dit seizoen in totaal achttien keer. Advocaat: “Het elftal is op hem afgestemd. Hij kan uit het niets scoren; dat is een kwaliteit die niet veel spitsen hebben. Finnbogason heeft ook een goede loopactie. We moeten zorgen dat we de steekpass weghalen die hem voor de keeper zet.”

Live
AZ - sc Heerenveen begint 18:45 uur in het AFAS Stadion. Dit duel is live te volgen via de AZ Twitter en FOX Sports. Er zijn nog kaarten.