Advocaat: ‘Elftal op paar posities wijzigen’

Gepubliceerd op 29 oktober 13, 14:44
ALKMAAR- Dick Advocaat blikte dinsdag in de persruimte van het AFAS Stadion in het bijzijn van de media vooruit op het bekerduel met Achilles ’29. De trainer gaat woensdag wijzigingen doorvoeren in zijn elftal: “Ik heb ze gezegd: ‘Laat maar zien dat jullie het AZ-niveau aankunnen’.”

“Ik ken Achilles ’29 nog wel van vorig seizoen”, trapte Advocaat af. “Met PSV speelden we een bekerwedstrijd in Groesbeek. We kwamen eigenlijk heel eenvoudig op een 0-3 voorsprong, maar daarna gingen enkele spelers hun eigen wedstrijd voetballen. Het werd 2-3 en het had zelfs 3-3 kunnen worden. De omstandigheden zijn nu echter volledig anders. Wij spelen thuis en moeten als AZ zijnde gewoon een ronde verder komen.”

Wijzigen
“We gaan het elftal op een paar posities wijzigen”, verklapte Advocaat. “Ik wil andere jongens aan het werk zien. Ik heb ze gezegd: ‘Laat maar zien dat jullie het AZ-niveau aankunnen’. Daar is deze wedstrijd een uitgelezen mogelijkheid voor. Ze kunnen het daarnaast laten zien tijdens trainingen of invalbeurten.”

‘Geen vrienden’
Advocaat: “Ik heb geen vrienden in de spelersgroep. De beste elf spelers staan in de basis. Laat je zien dat je beter bent dan je concurrent, dan kom je in het elftal. Dat geldt ook voor de zeven spelers die nu bij Jong AZ trainen. De komende maanden ga ik AZ helpen met het doorselecteren in de selectie. Dat is een leuke uitdaging. De komende jaren moet hier een team staan dat weer een uitdager van de topclubs wordt. Grote talenten, het stadion, de goede organisatie: de eerste voorwaarden zijn er.”

Verwachtingen
“We mogen geen huizenhoge verwachtingen van dit AZ hebben”, ging Advocaat verder. “Het belangrijkste is met attractief voetbal punten halen, waardoor de supporters graag naar het AFAS Stadion komen. Daarnaast willen we spelers ontwikkelen. Neem Nemanja Gudelj, dat is een heel groot talent dat voor AZ gekozen heeft. Als hij zich zo blijft ontwikkelen, is AZ voor hem de springplank naar de top.”

Slordig
“Bij vlagen spelen we al heel aardig voetbal”, sloot Advocaat af. “Toch zijn we regelmatig nog vrij slordig in balbezit. Als er geen mogelijkheid is om een doelpunt te maken, moet je minimaal de bal in bezit houden. Nu verspelen we nog te vaak de bal, vooral door onrust. We moeten die situaties leren herkennen. Geduld loont. Er komt altijd een kans.”