Advocaat: ‘Geen reden veel te wisselen’

Gepubliceerd op 23 oktober 13, 12:46
ASTANA- In het bijzijn van Nederlandse en Kazachstaanse media blikten Dick Advocaat en Aron Jóhannsson woensdag vooruit op het uitduel met Shakhter Karagandy. Het duo presenteerde zich gretig: “Met dit jonge team kunnen we het elke tegenstander moeilijk maken.”

“Dit soort wedstrijden is goed om ervaring op te doen”, zei Advocaat. “Voor veel jonge spelers zijn deze omstandigheden nieuw, daarvan kunnen ze alleen maar leren. Ik zie geen reden om veel te wisselen in de opstelling. Er is geen speler bij me gekomen met fysieke klachten. Mocht dat wel zo zijn geweest, dan had ik hem vervangen. Er staan namelijk genoeg frisse spelers langs de kant. We gaan geen risico nemen.”

‘Karagandy goed team’
“Shakhter Karagandy heeft een goed team”, vervolgde de oefenmeester. “Ze hebben hier in Astana met 2-0 van Celtic gewonnen. Dat zegt wel iets. Het had weinig gescheeld of ze speelden nu in de Champions League. Ik heb ze ook aan het werkt gezien tegen Maccabi Haifa. Toen speelden ze ook een behoorlijk goede wedstrijd.”

Tragedie
“Of het voor ons een tragedie zou zijn als we hier een nederlaag lijden tegen Karagandy?”, herhaalde Advocaat de vraag van een Kazachstaanse journalist. “Het wordt een teleurstelling voor hen als ze van ons verliezen. Wij denken niet in termen als verliezen. Het gaat in het voetbal elke dag om goede resultaten halen. Daar zijn we zondag tegen Cambuur mee begonnen. We gaan geen zes weken wachten en over processen praten. Met dit jonge, veelbelovende team kunnen we het elke tegenstander moeilijk maken.”

Jóhannsson: ‘Prettig onder Advocaat’
Een speler die binnen korte tijd tot de favorieten van Advocaat behoort, is Aron Jóhannsson. “Hij is wat zenuwachtig omdat dit zijn eerste persconferentie is”, grapte de trainer. Toch maakte de spits zich er goed vanaf. “Ik vind het prettig om onder Advocaat te spelen”, zei Jóhannsson. “Van Gertjan Verbeek moest ik diep in de spits blijven, terwijl ik nu meer mee mag doen in het veldspel. Ik moet er alleen voor zorgen dat ik op het beslissende moment in de punt van de aanval sta. Mijn belangrijkste taak als spits is doelpunten maken. Dit vind ik prettig.”

Kunstgras
“De wedstrijd van morgen wordt gespeeld op kunstgras”, sloot Advocaat af. “Dat is even wennen, want de bal gaat sneller en de controle duurt iets langer. Daarop moeten we inspelen. Het kan zelfs een voordeel zijn richting zondag. Dan spelen we tegen PEC Zwolle ook op zo’n veld. Zijn we alvast gewend.”

Live
Shakhter Karagandy - AZ begint donderdag om 18:00 uur Nederlandse tijd en is live te volgen via RTL 7 en de AZ Twitter.

Fotoverslag
Bekijk later vandaag hieronder het fotoverslag van de persconferentie en de aansluitende stadiontraining.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl