Advocaat: 'Het begon weer te kriebelen'

Gepubliceerd op 10 december 09, 00:00
ALKMAAR- AZ presenteerde donderdag bij monde van Directeur Voetbalzaken Marcel Brands de Belgische bondscoach Dick Advocaat als nieuwe hoofdtrainer tot het eind van het seizoen. Advocaat ging dieper in op zijn duobaan en ambities bij de club: “Deze groep is goed genoeg om resultaten neer te zetten.”

“Zaterdag om kwart over vijf ging de telefoon en kreeg ik van AZ het verzoek om trainer te worden”, trapte Advocaat af. “Ik had al eerder aan de Belgische bond aangegeven dat ik open stond voor zo’n dubbelfunctie. Na de interland tegen Hongarije is dat opnieuw gaan leven. Ik verveel me niet zo snel, maar ik miste het voetbal. Het beeld van elke dag op het veld staan met spelers begon gewoon weer te kriebelen. Kijk naar Ramses Shaffy: ik ben nu nog lichamelijk fit, maar voor je het weet zit ik ook op zo’n bankie

De Belgische bond hoeft niet bang te zijn voor een langer verblijf van Advocaat in Alkmaar. “Daar zijn duidelijk afspraken over”, zei Advocaat resoluut. “Daarom heb ik ook nooit problemen gehad bij een club. Ik kan bij iedere club nog terugkomen. Ook met België heb ik geen probleem. Ik heb ze mijn woord gegeven, dus ik kom na mijn dienstverband bij AZ gewoon terug. Daar is geen twijfel over mogelijk.”

Ook Brands verduidelijkte nogmaals dat het om een samenwerking voor een half jaar gaat. “Het contract loopt officieel tot 30 juni omdat dat gebruikelijk is bij de KNVB. Maar Advocaat beëindigt zijn werkzaamheden bij AZ zodra het seizoen is afgelopen.”

Op de vraag van de Belgische media of Advocaat de loting voor de EK-kwalificatie verkiest boven de bekerwedstrijd van AZ tegen Feyenoord, antwoordde de trainer: “Ik denk dat het wedstrijdprogramma maken belangrijker is dan bij die loting zitten. Maar maandag zit ik met de Belgische pers, dan wordt er meer duidelijk. Of ik het met de Belgische journalisten eens ben dat ik mijn krediet in België enigszins heb verspeeld? Nee, dat begrijp ik totaal niet. Voor de buitenwereld verandert er niets. Ik blijf wedstrijden bezoeken en heb daarnaast nog vier scouts die dat doen. Ook die onenigheid lossen we maandag op die persconferentie wel op. Ach, ik trek me niet meer zoveel aan van de media; dat is een beetje laat, maar toch gekomen.”

Advocaat treft donderdagmiddag voor het eerst de spelersgroep van AZ aan. “Dat ze op deze manier uit de Europa League zijn gegooid is moeilijk”, weet de ervaren oefenmeester. “Maar bijna telt niet in de voetballerij: het is geweest. Alle neuzen moeten richting PSV. Daar hebben we niets te verliezen, dat zullen we ook laten zien. Het is belangrijk om bij AZ een vast systeem te hanteren waarin mooi en attractief voetbal voor punten moet zorgen. Dat kost tijd. Tijdens de winterstop wil ik dat erin slijpen. Spelers moeten weten wat er van ze verwacht wordt. Soms kan dat op een aardige manier, soms op een onaardige. Deze groep is goed genoeg om resultaten neer te zetten. Het kan niet zo zijn dat ze vorig seizoen kampioen werden en nu zo presteren. Dan zit er toch iets in die groep. Het is aan mij om erachter te komen wat dat is.”

Brands reageerde ook op het feit dat Co Adriaanse woensdag bij NOS Studio Sport heeft aangegeven eventueel beschikbaar te zijn om in de zomer trainer te worden bij AZ. “Het geeft AZ een trots gevoel dat na Louis van Gaal, Ronald Koeman en Advocaat ook Adriaanse weer bij AZ wil werken. Maar het zou erg opportuun zijn om het daar nu al over te hebben. Wanneer we voor het laatst contact met elkaar hebben gehad? Een paar weken geleden, want Co komt nog wel eens bij een wedstrijd van AZ.”

AZ TV

Bekijk ook een compilatie van de persconferentie op AZ TV.

>