Advocaat: ‘Iets goed te maken’

Gepubliceerd op 06 december 13, 14:30
ALKMAAR- Dick Advocaat blikte vrijdag in het bijzijn van de media vooruit op de thuiswedstrijd tegen FC Twente. De trainer sprak over de tegenstander, de blessuregevallen en de strijdwijze: “Het gaat erom de tegenstander op de juiste momenten af te jagen.”

“FC Twente is een goede ploeg”, sprak Advocaat over de komende tegenstander. “Ze hebben veel kwaliteit in huis en spelen leuk voetbal. Het wordt een interessante confrontatie voor ons. Na het verlies bij NEC hebben we iets goed te maken. FC Twente heeft de laatste twee duels gewonnen, dus ze zitten in een soort flow. Wij hebben thuis een mooi record opgebouwd: nog niet verloren. Laten we dat zo houden.”

Viergever & Ortiz
Nick Viergever (terug van schorsing) en Celso Ortiz (hersteld van ziekte) keren zaterdag terug bij de wedstrijdselectie, in tegenstelling tot de nog geschorste Nemanja Gudelj. Dirk Marcellis en Viktor Elm zitten in de lappenmand. Marcellis is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld vanwege geïrriteerd kraakbeen in zijn knie. “De blessure van Elm lijkt mee te vallen”, zei Advocaat. “Hij trainde vrijdag alweer mee. Zaterdag speelt-ie uit voorzorg nog niet, maar volgende week haakt hij wel weer aan.”

Fysiek goed
“De rest van de selectie staat er lichamelijk gezien goed op”, vervolgde Advocaat. “Het mooie is dat deze club een systeem heeft dat fysieke prestaties ontzettend nauwkeurig meet. Voorheen hadden ze dat alleen in het Milan-lab bij AC Milan. Spelers mochten daar een training of wedstrijd overslaan, als ze vermoeid waren. Bij ons hebben twee spelers ook wat vermoeidheidsklachten. Een wedstrijd overslaan doen we niet, maar die jongens mogen wel eerder stoppen met trainen. Zo houden we iedereen binnenboord.”

Scherp
Advocaat: “Deze week hebben we erop gehamerd dat we de tegenstander in de eerste tien minuten het gevoel moeten geven dat er tegen ons niets te halen valt. We moeten compacter en scherper openen; meer duels winnen. Het gaat erom de tegenstander op de juiste momenten af te jagen. Dat moet gewoon gebeuren, of het nou uit bij NEC of thuis tegen FC Twente is.”

Blunders
“We hebben ook veel gesproken over de tegengoals tegen NEC”, ging Advocaat verder. “Dat waren drie blunders van onze kant. De afspraken zijn duidelijk, maar dan mag er niemand staan te slapen. Dat neem ik het hele team kwalijk. Blijf elkaar coachen en dek indien van nood de tegenstander van je medespeler. Aan de lunchtafel wisten ze het net heel goed te vertellen, dus ze mogen het nu ook op het veld laten zien.”

Sinterklaas
Woensdag bracht Sinterklaas een bezoekje aan het spelershome van AZ. De goedheiligman had voor Advocaat echter geen rijm opgesteld. “Ik vond de Sint wat verlegen”, lachte de trainer. “Hij zei steeds ‘Meneer Dick’ en keek me weinig aan. Voor de spelers met kinderen was het fantastisch. Mooi om dat met de gehele selectie te vieren.”