Advocaat: 'Kwalificatie afdwingen’

Gepubliceerd op 06 november 13, 14:26
ALKMAAR- Dick Advocaat en Nemanja Gudelj blikten woensdag in het bijzijn van Nederlandse en Kazachstaanse media vooruit op de Europa League-wedstrijd tussen AZ en Shakhter Karagandy. De trainer gaf duidelijk aan wat het doel is: “Overwintering in Europa is goed voor de club.”

“Zowel financieel als sportief is kwalificatie voor de volgende ronde van de Europa League een goede zaak voor AZ”, trapte Advocaat af. “De clubnaam staat drie maanden lang bij het groepje overwinteraars, dat is goede reclame. Het is aan ons om misschien al donderdag kwalificatie af te dwingen.”

Bekerfinale
“Ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten”, ging Advocaat verder. “De berichten komen door dat zij met slechts veertien man naar Alkmaar zijn gekomen. Het schijnt dat de trainer zich focust op de bekerfinale. Of dat in ons voordeel is? Nou, het kan ook zo uitpakken zoals bij ons tegen Achilles ’29. Toen pakten andere spelers gretig hun kans. Dat kan nu ook gebeuren bij Shakhter.”

Gedicteerd
Advocaat: “In de tweede helft van het uitduel hebben we gedicteerd. Shakhter was alleen gevaarlijk bij standaardsituaties. Hier in Alkmaar zullen ze minder opportunistisch gaan spelen. Ach, het is hun probleem met hoeveel en welke spelers ze aantreden. Ik ben geen trainer die veel naar de tegenstander kijkt. Wij willen de opponent juist onze wil opleggen. Ze gaan zich maar aan ons aanpassen.”

Gudelj: ‘Thuis afmaken’
Gudelj viel zijn trainer bij: “Met welk elftal ze ook naar Alkmaar komen, wij geven 110 procent. Onderschatting zit niet in de aard van ons elftal. Het 1-1 gelijkspel in Astana was een goed resultaat, nu moeten we het thuis afmaken. Ja, de koppositie in de Eredivisie vind ik heel mooi. Het belangrijkste is dat we die positie met goed voetbal hebben bereikt. Het is aan ons om de positieve lijn door te trekken. We hopen zo lang mogelijk op alle fronten te strijden. Onze selectie is groot en sterk genoeg, dat bewees ook het duel met Achilles.”

Geen wijzingen
Advocaat gaf aan niet te gaan wisselen in zijn elftal: “De jongens die de kans hebben gekregen, hebben die gepakt. Voorlopig blijft het zo. Ze moeten het echter wel elke week laten zien. Zo niet, dan krijgen de reserves een kans. Niemand mag verslappen.” Advocaat kan tegen Shakhter Karagandy alleen niet beschikken over Dirk Marcellis, die met een knieblessure kampt.

Hoge ogen
“Er wordt heel goed getraind”, sloot Advocaat af. “Dit is een groep die heel graag vooruit wil. Dat stralen de spelers uit. De trainingsvormen worden erg scherp afgewerkt en het positiespel wordt steeds beter. Natuurlijk worden er nog regelmatig foutjes gemaakt, maar daar werken we aan. Ik zou niet weten waarom het zomaar zou instorten. Een combinatie van werklust en kwaliteit zorgt voor een stabiel hoog niveau. Iedereen heeft het over kampioenskansen van andere ploegen, dat mag. Wij werken rustig verder. Ik zou echter niet weten waarom wij geen hoge ogen kunnen gooien.”

Fotoverslag
Bekijk hieronder het fotoverslag van de persconferentie en de afsluitende training in aanloop naar AZ - Shakhter Karagandy.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl