Advocaat: ‘PEC Zwolle leuk en fris’

Gepubliceerd op 25 oktober 13, 14:22
ASTANA- Net nadat hij zijn koffer op de bagageband van Astana Airport had gelegd, vond Dick Advocaat alweer tijd om te spreken over het uitduel met PEC Zwolle. De trainer evalueerde de ontmoeting met Shakhter Karagandy en blikte vooruit: "Ze hebben niks te verliezen."

“Het is belangrijk dat we in ieder geval een punt hebben weggehaald uit Kazachstan”, schreef Advocaat de wetten van het topvoetbal voor. “Had Shakhter Karagandy gewonnen, dan stonden we nu gelijk met ze op de ranglijst. Dit was echt geen gemakkelijke wedstrijd. Celtic verloor hier met 2-0 en ze zijn twee jaar op rij landskampioen geworden. Shakhter is gewoon een heel vervelende ploeg om tegen te spelen. Ze spelen met veel fysieke kracht.”

Aardig
Advocaat: “Mijn team heeft het grote delen van de wedstrijd tegen Karagandy aardig gedaan. In de openingsfase hadden we veel moeite met de hoge ballen en de verre inworpen. We stonden onder druk. De tweede helft gingen we tactisch iets anders voetballen, waardoor we beter in de wedstrijd kwamen. Vooral na de rust heb ik daarom bij vlagen een goed AZ gezien. Het leek toen wel of wij thuis speelden, in plaats van zij. Dat moeten we gaan uitbreiden. Zoiets kost echter wat tijd.”

Laconiek
“Toch zag ik ook dingen terug waar ik niet tevreden over was”, was Advocaat ook kritisch. “Te laconiek verdedigen, waardoor we kansen weggaven. Defensief mag je dit soort fouten niet meer maken, als je als team beter wilt worden. Ik geef nu deze spelers de kans om zich te laten zien. Doen ze dat niet, dan staat er misschien wel iemand anders op die het beter doet.”

Defensief scherper
Advocaat: “In vergelijking met de wedstrijd tegen Shakhter zullen we zondag tegen PEC Zwolle defensief scherper moeten zijn. Daarnaast moeten we aanvallend meer laten zien. ADO Den Haag creëerde kansen tegen PEC Zwolle, dus ik zou niet weten waarom wij dat zondag niet gaan doen. Zwolle speelt verzorgder voetbal dan Karagandy. Dat is alleen maar in ons voordeel. Dan komen we zelf ook meer aan voetballen toe.”

PEC Zwolle
“PEC Zwolle is een heel leuk en fris team”, ging Advocaat verder. “Ze hebben niks te verliezen en spelen vrijuit. Dat doen ze goed. Ze kijken wel hoever ze komen. Wij gaan echter niet te veel naar de tegenstander kijken. Het is aan ons om het gewenste AZ-spel te spelen. Dan gaan we het Zwolle heel moeilijk maken.”

Uitwedstrijden
“Wat ik vind van de teleurstellende resultaten van AZ na Europese uitwedstrijden?”, herhaalde Advocaat. “Het is niet alleen AZ dat matig presteert na een midweekse wedstrijd in Europa. Daar kampen meerdere clubs mee. Het nadeel dat AZ heeft, is dat na ongeveer elke Europese wedstrijd een uitwedstrijd in de Eredivisie volgt. Een aantal andere ploegen heeft steeds een thuisduel na een Europese verplichting. Dat helpt nogal.”

Geen veranderingen
“Ik zie geen redenen om iets aan mijn opstelling te veranderen”, sloot de trainer af. “Dat gaat alleen gebeuren als er de komende twee dagen een blessuregeval komt. De spelers hebben genoeg tijd om te herstellen. Van donderdag tot zondag kunnen ze hun lichaam goed verzorgen. Tegen PEC Zwolle zullen we er weer staan.”

Live
PEC Zwolle - AZ begint zondag om 14:30 uur en is live te volgen via de AZ Twitter en FOX Sports.