Advocaat: reeksenbouwer

Gepubliceerd op 15 november 13, 14:34
ALKMAAR- Hij kwam terug en zette binnen korte tijd een nieuw clubrecord op zijn naam. Dick Advocaat is de best startende AZ-trainer ooit. Begin november werd de Hagenaar vereeuwigd op een splinternieuwe elftalfoto. AZ is officieel weer zijn team geworden.

Na het ontslag van Gertjan Verbeek begon het te kriebelen bij Dick Advocaat. Nee, hij had een belletje uit Alkmaar niet verwacht. Hij zou ergens bondscoach worden. Toen ging de telefoon. Zijn oude liefde wilde hem toch graag terug. Wat had hij het fijn gehad in Alkmaar. Daar stond de deur altijd voor hem open, net als voor zijn broer die ook na zijn vertrek groot AZ-fan was gebleven. Na afloop van elke wedstrijd die hij als toeschouwer aanschouwde, stond een mandje bitterballen voor hem klaar. “Waar zie je dat nou nog?”, vroeg Advocaat zich hardop af. Zijn oude liefde wist hem weer te verleiden. Romantiek zit ‘m in kleine dingen.

Advocaat heeft na zijn terugkeer in korte tijd een nieuw record op zijn naam gezet. Hij bleef zijn eerste zeven wedstrijden ongeslagen met AZ. Dat is de beste start ooit van een AZ-trainer. Het oude record stond op naam van Willem van Hanegem, die zijn eerste zes duels niet verloor. Advocaat is sowieso een reeksenbouwer in Alkmaar. In het seizoen 2009-2010 bleef AZ onder zijn leiding de laatste veertien competitieduels ongeslagen, wat Europees voetbal opleverde.

Hoofddoel
Europees voetbal is ook tijdens zijn tweede Alkmaarse dienstverband het hoofddoel van Advocaat. De eerste stappen zijn gezet, maar er is nog een lange weg te gaan. AZ droomt van prolongatie van de bekerwinst. In de competitie is zeker dit seizoen veel mogelijk. "Er zijn een heleboel dingen die beter kunnen, dat heeft ook met kwaliteiten te maken”, schetst Advocaat. “Maar als die jongens zich zo blijven ontwikkelen, waarom zouden we niet lang meedoen in de Eredivisie? Als we het in uitwedstrijden ook nog een beetje oppikken, waarom zouden we dan niet die grote titelfavorieten kunnen aftroeven? Van ons wordt niets verwacht."

Keihard
De hand van Advocaat werd direct weer duidelijk in huize AZ. Soms een schouderklopje, een tikje met een lach. De andere keer een keiharde beslissing. “Hij kan je zo de volgende wedstrijd eruit flikkeren hoor, want zo is hij”, weet ook Roy Beerens, de spruit die onder Advocaat wekelijks uitblinkt tijdens examens. “We moeten ons wel iedere wedstrijd bewijzen en daar houdt iedereen zich aan.”

In de gangen van het AFAS Stadion ontbrak tot voor kort een elftalfoto met daarop Advocaat. Hij stapte de vorige keer pas halverwege het seizoen in. Wel hangt Ronald Koeman aan de muur, met de spelers waarmee de Hagenaar uiteindelijk Europees voetbal afdwong. Nu is de elftalfoto er alsnog gekomen. Zo’n vier jaar na de eerste stappen over de drempel in Alkmaar. Saillant detail: Advocaat prijkt daarop met de KNVB beker die hij vorig seizoen als PSV-trainer nog moest laten aan AZ, de liefde die nooit uit zijn gedachte was verdwenen.

REEKS ADVOCAAT
AZ - SC Cambuur 3-1
Shakhter Karagandy - AZ 1-1
PEC Zwolle - AZ 0-2
AZ - Achilles ’29 7-0
AZ - ADO Den Haag 2-0
AZ - Shakhter Karagandy 1-0
Feyenoord - AZ 2-2

Tekst: Daan Ruiter / AZ Media
Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl