Advocaat: ‘Spelers tonen karakter’

Gepubliceerd op 20 december 13, 14:21
ALKMAAR- Voor de laatste keer in 2013 blikte Dick Advocaat in het bijzijn van de media vooruit op een competitiewedstrijd van AZ. De trainer sprak onder meer over tegenstander sc Heerenveen, Ridgeciano Haps en de prestaties van het Alkmaarse publiek: “Ze waren scherp.”

“De bekerwedstrijd tegen Heerenveen heeft wel wat pijntjes veroorzaakt”, zei Advocaat. “Ik weet nog niet met welke spelers we zaterdag kunnen aantreden. Er heeft vrijdag een aantal jongens apart van de groep getraind. Als de wedstrijd vandaag was, hadden ze niet kunnen spelen.”

Haps
Advocaat moet in ieder geval één wijziging doorvoeren in zijn basiselftal. Haps heeft een verrekking in zijn lies en ontbreekt tegen Heerenveen. “We gaan kijken hoe we dat gaan opvangen”, zei Advocaat, die verder complimenteus was over de afwezige verdediger: “Haps is een jongen voor de toekomst. Hij heeft wat, maar is nu nog niet zover. Voor AZ kan het in de komende jaren een heel nuttige linksback worden. Er zit een goed koppie op. Als hij z’n rol goed gaat begrijpen, komt hij er wel.” Naast Haps ontbreken ook Dirk Marcellis (knieblessure) en Jan Wuytens (voetblessure en schorsing).

Interessant
“De bekerwedstrijd tegen Heerenveen was in veel opzichten interessant”, ging Advocaat verder. “Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en gingen vol voor de overwinning. Aan beide kanten werden er fouten gemaakt, maar het was een boeiend schouwspel. Het publiek wordt wel vermaakt hier in Alkmaar. Natuurlijk hadden we de wedstrijd al veel eerder moeten beslissen. Dat we met een 2-1 voorsprong gaan aanvallen is amateurisme. Dan moet je de hoek van het veld in om tijd te rekken. Hopelijk leren ze ervan.”

Karakter
Advocaat: “Het is voor ons een boost dat we de eerste confrontatie met Heerenveen gewonnen hebben. We zijn meerdere keren teruggekomen van een tegenslag, daarmee toonden mijn spelers karakter. Het publiek was scherp. Hopelijk zijn ze dat zaterdag weer. Ik heb de jongens gezegd dat ze volop voor een zege moeten gaan. Sluit je met een winst af, dan ben je nog op drie fronten in de race. Dat is gewoon een knappe prestatie. Dan ga je lekker op vakantie.”

Roda JC
AZ werd donderdag tijdens de loting voor de KNVB beker in de kwartfinales gekoppeld aan Roda JC. “Als we die uitwedstrijd doorkomen, kan er iets heel moois ontstaan”, reageerde Advocaat. “Je weet dat Ajax of Feyenoord wordt uitgeschakeld, dus met een gunstige loting lonkt de eindstrijd. ‘Twee keer volle bak erop, dan sta je in de finale’, heb ik de spelers gezegd. Dat zullen ze echter bij Roda JC ook zeggen.”

Finnbogason
Zaterdag wacht eerst sc Heerenveen. “Dat vind ik een fysiek sterke ploeg”, gaf Advocaat aan. “Ze wachten op momenten om vanuit een gesloten defensie om te kunnen schakelen. Ze hebben veel snelheid voorin en met Alfred Finnbogason een spits met kwaliteiten. Toch hadden we het tijdens de bekerwedstrijd aardig onder controle.”