Advocaat: ‘Verwacht meer beweging’

Gepubliceerd op 18 oktober 13, 14:39
ALKMAAR- Alsof hij nooit is weggeweest, blikte Dick Advocaat vrijdag in het bijzijn van oude bekenden van de media vooruit op de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. De AZ-trainer sprak verder over zijn eerste bevindingen in Alkmaar: “Een basisplaats op de training is geen garantie."

“AZ is een speciale club voor mij”, zei de zichtbaar ontspannen Advocaat. “Sinds mijn vertrek in 2010 kom ik hier nog steeds graag. Als ik niet naar een wedstrijd ging, dan mijn broer wel. Waardoor die band komt? Dat zit ‘m in kleine dingen. Ze weten hier bijvoorbeeld dat ik van bitterballen hou. Na een wedstrijd gaan mijn broer en ik altijd vijf minuten eerder van de tribune. Dan staat er een mandje met twaalf bitterballen klaar in de bestuurskamer. Zes voor mijn broer en zes voor mij. Met mosterd, lekker voor onderweg. Kunnen we zo ‘hup’ de auto in. Dat vind ik speciaal.”

Plezierig
“Het moet voor iedereen plezierig zijn om bij AZ rond te lopen, zowel voor de spelers als andere mensen bij de club”, ging de kersverse AZ-trainer verder. “Ik heb geen aangeslagen groep aangetroffen. Het is mede aan mij om een situatie te creëren waarin iedereen happy is. In tegenstelling tot de selectie van PSV zijn de spelers van AZ gebaat bij een minder harde benadering. Ze krijgen iets meer vrijheid van me.”

Vrijheid
“Ook op het veld wil ik meer vrijheid terugzien”, zei Advocaat. “Statisch voetbal is makkelijker te verdedigen, dus ik verwacht meer beweging. Het zal wel even duren voordat ik dat erin heb geslepen. In het verleden heb ik dat ook zo gedaan bij Zenit Sint-Petersburg. Andrei Arshavin stond ‘op tien’, maar die verdedigde voor geen pepernoot mee. Toen zette ik hem linksbuiten, met vrijheid om te zwerven. Dat ging geweldig.”

Ortiz
Advocaat trof in Alkmaar drie spelers waarmee hij eerder werkte als AZ-trainer: Erik Heijblok, Maarten Martens en Celso Ortiz. “Toen was ik al heel gecharmeerd van Ortiz”, gaf de Hagenaar aan. “Ik heb nooit begrepen waarom die jongen niet meer in het stuk voorkwam. In mijn ogen zou het een grote concurrent voor Stijn Schaars worden. Ortiz ziet het goed, heeft een geweldige pass en hij wil graag de bal hebben. Dat zie ik graag.”

Cambuur
Over de komende tegenstander zei Advocaat: “Mijn staf heeft Cambuur goed geanalyseerd. Ik heb zelf twee tapes in mijn tas, die ik thuis ga bekijken. Het is een stugge ploeg, die erg loert op de counter. Ze hebben uit tegen PSV met 0-0 gelijkgespeeld. Dat zegt wel wat.”

Opstelling
“Of ik mijn opstelling al ga prijsgeven? Nee. Dan geef je spelers de kans om te verslappen. Ernst Happel zei ooit dat hij het liefst een halfuurtje voor de wedstrijd zijn opstelling gaf, zodat ook de wissels geconcentreerd waren. Een basisplaats op de training is dus geen garantie. Twee uur voor de wedstrijd zien ze hun naam wel op het bord staan.”

“Ik moet oppassen dat ik niet in twee dagen alles ga veranderen”, sloot de trainer af. “Spelers moeten ook vertrouwen voelen. Het elftal is zoekende: de afstemming ontbreekt. Net als Gertjan Verbeek wil ik 4-3-3 spelen, maar de accenten zullen wat anders worden gelegd. Ik ga de komende tijd kijken waar ik tevreden en ontevreden over ben. Op de training van vrijdag zag ik al iets wat niet klopte. Dat ga ik wel alvast veranderen.”