Advocaats AZ eenvoudig langs Cambuur

Gepubliceerd op 20 oktober 13, 18:17
ALKMAAR - AZ heeft zondag in het AFAS Stadion bij de rentree van Dick Advocaat als hoofdtrainer eenvoudig van SC Cambuur gewonnen. Na een vroege achterstand door een goal van Michiel Hemmen, bogen Roy Beerens en Aron Jóhannsson (2x) de score om tot 3-1 in Alkmaars voordeel.

De hand van Advocaat was zondag duidelijk te zien. Zo mochten Steven Berghuis, Etiënne Reijnen en Willie Overtoom het duel met Cambuur vanaf de tribune bekijken. Er was weer een basisplaats ingeruimd voor Beerens, waardoor Maarten Martens op zijn favoriete stek op het middenveld speelde.

Hemmen: 0-1
Na een rustige openingsfase was het Cambuur dat uit het niets op voorsprong kwam. Jan Wuytens liet zich na een diepe vrije trap aftroeven door Hemmen, die tegendraads raak kopte: 0-1.

Kans Jóhannsson
Na een kwartier spelen kwam de eerste kans voor AZ op naam van Jóhannsson. Waar hij deze week wel zijn eerste goal maakte voor de Verenigde Staten, was de spits in deze situatie onzorgvuldig in de afwerking: naast.

Ortiz
AZ bleef gretig naar de gelijkmaker zoeken. Het veldspel was niet altijd even vlekkeloos, maar de ploeg liet zien aanvallende intenties te hebben. Uitblinker Celso Ortiz vond met twee pegels van afstand doelman Leonard Nienhuis op zijn pad, Martens kopte net over en Hemmen kopte op zijn eigen paal.

Beerens: 1-1
Tien minuten voor de rust was het eindelijk raak voor AZ. Nick Viergever veroverde de bal met een sliding, Martens stuurde Jóhannsson diep, die de meegelopen Beerens de 1-1 liet aantekenen.

Jóhannsson: 2-1
Nog voor de rust stelde AZ helemaal orde op zaken. Beerens gaf vanaf rechts voor en Martens kopte door, waarna Jóhannsson vlak voor het doel de bal controleerde en met buitenkant links laag raakschoot: 2-1.

In de tweede helft hield AZ de touwtjes in handen. Het was telkens keeper Nienhuis die een hogere Alkmaarse score in de weg stond. Hij redde knap op afstandsschoten van Johann Berg Gudmundsson en Beerens. Gudmundsson zag ook een vrije trap net langs de verste paal scheren.

Kansen Cambuur
Toch had Cambuur ook zomaar op gelijke hoogte kunnen komen. Eerst ontglipte Jody Lukoki op rechts, die in de korte hoek de benen van Esteban trof. Nog geen minuut later redde de AZ-doelman knap op een volley van invaller Paco van Moorsel.

Jóhannsson: 3-1
Twintig minuten voor tijd gooide Jóhannsson de wedstrijd in het slot. Na een slimme, snelle vrije trap van Martens kapte de topscorer zijn bewaker Ramon Leeuwin uit, om daarna keihard in de verste bovenhoek te schieten: 3-1. In de slotfase zag Advocaat nog mogelijkheid om zijn spits een publiekswissel te gunnen, zodat Alkmaar met een applaus in het achterhoofd het stadion verliet.

Advocaat: ‘Keihard gewerkt’
“Niet iedereen heeft goed gespeeld, maar we hebben wel allemaal keihard gewerkt”, zei Advocaat na afloop. “Als je daartoe bereid bent, ga je resultaten halen. Ik vond Celso Ortiz en Aron Jóhannsson echt uitstekend spelen. We hebben een paar aantrekkelijke spelers in het elftal, die willen we nog beter maken. Het publiek was vandaag ook enthousiast.”

“Er stond wel wat druk op mijn ploeg. Cambuur kwam ook nog op 0-1, wat voor hen een stimulans was. Daarna kwamen wij beter in de wedstrijd en creëerden we kansen. We maakten twee goede goals. In de tweede helft speelden we beter. De 3-1 was terecht. Dit was een verdiende overwinning.”

WEDSTRIJDKARAKLTERISTIEKEN:
AZ - SC Cambuur 3-1 (2-1)


Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Nick Viergever; Nemanja Gudelj, Celso Ortiz (90. Markus Henriksen), Maarten Martens; Roy Beerens, Aron Jóhannsson (90+2. Fernando Lewis), Johann Berg Gudmundsson (79. Viktor Elm).
Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis; Wout Droste, Ramon Leeuwin, Martijn van der Laan, Lucas Bijker; Erik Bakker (46. Paco van Moorsel), Mohamed El Makrini, Ritzmaier (82. Kevin Brands); Jody Lukoki, Michiel Hemmen, Oebele Schokker (46. Oliver Feldballe).

Scoreverloop: 7. Hemmen 0-1, 35. Beerens 1-1, 43. Jóhannsson 2-1, 68. Jóhannsson 3-1.
Gele kaarten: Jóhannsson, Martens, Gudelj, Johansson, Ortiz (AZ), Van der Laan, Van Moorsel (SC Cambuur).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Toeschouwers: 15.787

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl