
AFAS: Afscheid na twaalf jaar, maar niet helemaal
Gepubliceerd op 30 maart 23, 16:48ALKMAAR- Twaalf jaar met dezelfde hoofd-, jeugd- en stadionpartner. In de voetbalwereld een absolute zeldzaamheid, maar AZ en AFAS Software lieten zien dat een partnership van zo’n lengte wel degelijk mogelijk is. Toch is er ook altijd een moment van afscheid nemen, hoe moeilijk dat ook is. Afgelopen zomer was dat moment dan daar. Een volledig afscheid is het echter niet.
In 2010 gaat DSB failliet. AZ zit plots zonder partner en in een lastige situatie. In AFAS vond AZ een nieuwe hoofdpartner en op voorhand had waarschijnlijk niemand de impact voor beide partijen kunnen voorspellen. “Wij voelden ons toen nog wel een beetje klein om een Eredivisie-club te ondersteunen”, vertelt Martijn Delahaye, Directeur Marketing & Communicatie bij AFAS. Hij was twaalf jaar geleden al betrokken bij de deal die AZ en AFAS toen sloten en is nog altijd werkzaam bij het softwarebedrijf uit Leusden.
'Binding van ambities'
“Het was best spannend. In 2009 was AZ nog kampioen geworden en in 2010 volgde een behoorlijke klap. Aan de andere kant was dat voor ons mooi om samen te kunnen bouwen. Veel erger kon het niet worden. Met hoe AZ er voor stond en hoe wij samen wilden groeien, hadden we een mooie binding van ambities. We hebben naast de sponsoring ook onze software ingezet bij AZ. Het is een groot compliment dat AZ nu een van de meest financieel gezonde clubs uit het betaald voetbal is.”
Impact
AFAS merkte direct het effect van het hoofdpartnerschap bij AZ. “Wij spreken intern van het tijdperk voor AZ en het tijdperk na AZ”, gaat Delahaye verder. “Ik denk dat dat wel genoeg zegt over de impact. Deuren gingen voor ons open. Onze commerciële mensen hoefden niet meer uit te leggen wie wij waren. Bedrijven en organisaties herkenden en vertrouwden ons. Dat was gewoon fantastisch om mee te maken. Het heeft enorm veel gedaan voor onze naamsbekendheid. We kwamen binnen bij grotere organisaties. Het niveau van de uitstraling van de Eredivisie en van AZ als club heeft heel veel impact gehad. Dat hadden we aan de voorkant niet gedacht.”
'Gaf energie'
Met AFAS als partner nestelde AZ zich weer in de top van het Nederlands voetbal. AZ speelde regelmatig Europees en won de KNVB Beker. “Ik was erbij toen we in 2013 PSV van het veld aftikten. Dat was fantastisch. Daarna kwamen we zo prominent voorbij in alle media, kranten en programma’s. En het gaf veel energie buiten het veld. Daarom is het jammer dat we uiteindelijk nooit een andere prijs hebben gewonnen. Dat hadden we graag wel willen meemaken.”
Jeugd
Niet alleen voor het eerste van AZ, maar ook voor de jeugd van AZ betekenden AZ en AFAS veel voor elkaar. Zo werd het AFAS Trainingscomplex geopend, promoveerde Jong AZ naar de Eerste Divisie en braken er bij de Alkmaarse club weer veel jeugdexponenten door. AFAS leert ook van de talentontwikkeling van AZ. “Wij zeggen altijd dat we dat een beetje hebben gekopieerd bij AFAS. Wij nemen ook bijna geen mensen aan die al een baan hebben, maar bijna alleen maar jonge mensen die net van school komen. Jonge mensen die op zoek zijn naar een gave baan, willen leren, zich willen ontwikkelen en die veel energie en passie hebben. Die metafoor met het halen van het eerste elftal is er bij ons ook. Wij bieden je alles aan, maar je zult die stappen zelf moeten zetten en zelf de baas moeten zijn van je eigen ontwikkeling.”
Eerbetoon
AZ en AFAS organiseerden in de jarenlange samenwerking veel acties. Zo deelde AFAS onder andere sjaals en mutsen uit, werd er warme drank uitgedeeld bij de ijskoude wedstrijd tegen FC Twente en ontvingen jonge fans tijden de coronapandemie een vakantiepakket. De mooiste actie was voor Delahaye echter een andere. “Het landen met de helikopter met AZ-fans in 2016”, zegt hij vol overtuiging. Voor de wedstrijd tegen PSV mochten acht trouwe fans de wedstrijd vanaf VIP-stoelen beleven. Zij arriveerden bij het stadion per helikopter, die landde op de middenstip. “Dat vond ik heel mooi. Het was als een soort eerbetoon aan de echte fans van AZ.”
Match made in heaven
Mooie acties, successen en aan beide kanten een groei op verschillende vlakken. AZ en AFAS was als een match made in heaven. “Terwijl in het begin best veel mensen sceptisch waren. Vooral in de marketingwereld. Je bent een B2B-bedrijf, wat moet je nou bij een voetbalclub. Je ziet nu dat ook andere B2B-bedrijven zijn gaan investeren in naamsbekendheid. Wij hadden vanaf het begin het gevoel dat wij elkaar konden verbeteren en versterken. AZ en AFAS wordt door sommige mensen als een soort synoniem ervaren. Dat blijkt ook uit de vele (partner- en naamsbekendheid)onderzoeken die ik lees. Dat is iets waar we heel trots op mogen zijn.”
AFAS Stadion
AFAS blijft nog wel verbonden aan AZ. Onder andere als naamgever van het stadion. “Ik denk dat we op een hele mooie manier aan elkaar verbonden blijven, maar toch samen aan de eigen verdere ontwikkeling werken. Ik denk dat we altijd bij elkaar zullen blijven passen, maar we hebben beide ook ons eigen groeipad. Wij stonden als enige op het stadion, op het shirt en we waren jeugdpartner. Als je kijkt naar moderne sportpartnerships is dat een onhoudbaar model en het is ook logisch dat er nu meerdere partijen aanwezig en zichtbaar zijn bij AZ. Dat heeft AZ heel slim gedaan om daarmee verder te kunnen groeien.”

'Blijf een AZ'er'
“Het doet mij natuurlijk ook pijn dat ons logo niet meer op het shirt staat. Maar dat hoort bij de keuze die je maakt. En het is altijd lastig zo’n keuze te maken na twaalf jaar. Het allermooiste wat wij hebben is het kunnen uitnodigen van onze gasten en hen een onvergetelijke middag of avond geven. Dat zullen we blijven doen. Ik bekijk niet elke wedstrijd en zorg ervoor dat ik een goede balans heb met alle andere activiteiten die ik mag uitvoeren, maar ik zal nog regelmatig in het AFAS Stadion langskomen. Ik blijf een AZ’er”, besluit Delahaye.
AZ Business
Benieuwd wat AZ Business voor jouw bedrijf kan betekenen? Voor meer informatie over AZ Business kun je contact opnemen via de website.