AFAS Software: Fan voor het Leven

Gepubliceerd op 13 mei 22, 10:28

Alkmaar- Na twaalf seizoenen werd in november duidelijk dat AZ’s hoofdsponsor AFAS Software aan het einde van het voetbaljaar 2021-2022 stopt. Om op gepaste wijze afscheid te nemen van een ambitieuze en inspirerende partner, staat het thuisduel met RKC in het teken van de unieke samenwerking.

AZ kijkt met respect, waardering en dankbaarheid terug op de samenwerking met AFAS. Het bedrijf uit Leusden schonk de Alkmaarders het vertrouwen toen de club in een moeilijke fase zat. Mede daarom speelt AZ tegen RKC in een gelimiteerd thuisshirt. Een tenue waarin de thuisshirts van de afgelopen twaalf seizoenen zijn verwerkt. 

Laatste rondje
In de twaalf seizoenen pakte AFAS regelmatig uit met gave acties voor de AZ-fans. Denk bijvoorbeeld aan de sjaals en mutsen bij AZ - Ajax in 2019, zes vips die werden ingevlogen met een helikopter, een gratis warme drank bij een temperatuur van -10 graden Celsius bij de bekerwedstrijd tegen Twente of vakantie-pakketten voor de jongste fans tijdens de coronapandemie. Na afloop van AZ - RKC geeft AFAS nog één laatste rondje. 

Munten
Bij het betreden van het AFAS Stadion krijgen de bezoekers een speciale horecamunt uitgereikt. Deze munt is na afloop eenmalig te verzilveren voor een gratis drankje in de publiekshoreca van de Alkmaarse thuishaven.


Naamgever

In 2010 verbond AFAS zich voor drie seizoenen aan AZ en werd naast hoofdsponsor ook naamgever van het stadion. Nadien werd de overeenkomst tweemaal verlengd tot uiteindelijk medio 2022. De opening van het AFAS Trainingscomplex in 2016 in Zaanstad betekende een nieuwe fase in de samenwerking tussen beide partijen.

Sportief succes
Samen met het softwarebedrijf werden ook sportief successen gevierd. Met AFAS op het shirt won AZ in 2013 de KNVB Beker, promoveerde Jong AZ naar de Eerste Divisie en nestelden de Alkmaarders zich in de top van het Nederlandse voetbal. Daarnaast dwong AZ in de twaalf AFAS-seizoenen tien keer Europees voetbal af, mede door acht top 4-noteringen.

Bizot
Naast AFAS neemt ook Marco Bizot afscheid van AZ. In de rust van het duel met de Waalwijkers loopt hij een ereronde langs het publiek. Over vier seizoenen stond hij 164 duels onder de AZ-lat en was daarin goed voor 72 clean sheets. Bizot maakte afgelopen zomer een transfer naar het Franse Stade Brest.