Aftrap Rabo AZ Foodtour in beeld

Gepubliceerd op 19 maart 18, 16:42
ALKMAAR- De AZ-selectie heeft maandagochtend op negen basisscholen in Noord-Holland de aftrap verricht van de Rabo AZ Foodtour. AZ Media was erbij en legde de ochtend vast in een foto- en vlogverslag.

De Rabo AZ Foodtour is een online lesprogramma van twee weken waarin spelers en trainers van AZ samen met voedingsdeskundigen lesgeven over gezonde voeding. Het programma is samen met Rabobank en GreenPort Noord-Holland Noord ontwikkeld. Het is de ambitie van deze partijen dat volgend schooljaar minimaal 100 Noord-Hollandse groepen 7/8 dit lesprogramma gaan volgen.

Maatschappelijke rol
Het programma is een vervolg op het succesvolle lesprogramma ‘Rabo AZ Voetbaltoer’ waar de afgelopen zes jaar circa 15.000 kinderen van groep 7/8 in Noord-Holland aan hebben deelgenomen. Met dit nieuwe lesprogramma geven zowel Rabobank als AZ invulling aan hun maatschappelijke rol als toonaangevende organisatie in de regio.

'Belangrijk thema'
“Kinderen bewust maken van het belang van gezonde voeding en een gezonde levensstijl is voor Rabobank als grootste Food & Agri bank ter wereld een belangrijk thema. Door de samenwerking op te zoeken met partijen als AZ en GreenPort kunnen we dit op een heel aansprekende manier voor het voetlicht brengen”, aldus Ralph van Soomeren, directievoorzitter van Rabobank Alkmaar e.o.

Vloggen als lesmethode
Dit nieuwe lesprogramma is, naast de inbreng van de spelers van AZ ook vernieuwend door het gebruik van vlogs. Zowel de AZ-spelers als de kinderen gaan actief vloggen over de verschillende thema’s op het gebied van voeding. Ze worden hierbij geholpen door de populaire AZ-vlogger Timo. “Dit vlogelement in de lessen sluit heel goed aan op de belevingswereld van kinderen en zorgt voor actief leren over verschillende issues als het gaat om voeding. Zo gaat er bijvoorbeeld worden gevlogd over zaken als het wereldvoedselvraagstuk, etiketten lezen, gezond eten en het zelf maken van een gezonde sportdrank”, zo vertelt Martijn Grossmann van GreenPort Noord-Holland Noord.

Winnen: Food Clinic
Grossmann: “Daarnaast bezoeken de kinderen ook een boer in de buurt en leren ze dat er heel veel voedingsproducten die ze eten gewoon uit Noord-Holland komen!” Uiteindelijk winnen de klassen met de beste en leukste vlogs een exclusieve Food Clinic bij AZ.

Gezonde levensstijl
De komende weken vindt de pilot plaats van dit online lesprogramma bij 9 scholen in Noord-Holland. De ervaringen die nu opgedaan worden, worden verwerkt in het lesprogramma van volgend jaar. “Het is onze ambitie om volgend schooljaar minimaal 100 basisscholen in Noord-Holland dit lesprogramma te laten volgen”, aldus AZ-directeur Robert Eenhoorn. “Gezond eten is belangrijk voor profvoetballers, maar zeker ook voor kinderen. Je legt er een belangrijke basis mee voor een gezonde levensstijl in de rest van je leven. Mooi dat we daar samen met Rabobank en GreenPort Noord-Holland Noord bij kunnen helpen.”

Basisscholen 2018
De deelnemende scholen van dit jaar zijn: Zes Wielen Munnikenweg (Alkmaar), OBS De Zandloper (Koedijk), OBS De Zandhorst (Breezand), RKBS De Vlieberg (Den Helder), Basisschool Visser 't Hooft ((Castricum), Cunera (Castricum), Meester Spigtschool (Hoogkarspel), CBS De Saenparel (Zaandam) en OBS De Pionier (Wormerveer).

Fotoverslag
Bekijk hieronder het fotoverslag.

Foto's: Ed van de Pol / AZ Media