'Alle clubs weer op echt gras'

Gepubliceerd op 04 oktober 16, 13:55
ZAANSTAD- Robert Eenhoorn, Max Huiberts, John van den Brom, Michel Doesburg en Paul Brandenburg namen maandag uitgebreid de tijd voor vragen van de leden van het AZ Netwerk. AZ Media was erbij en legde de netwerkborrel op het AFAS Trainingscomplex vast in woord en beeld.

“Mijn eerste transferperiode is denk ik goed geslaagd”, trapte Directeur Voetbalzaken Huiberts de netwerkborrel af. “Natuurlijk was er voor Vincent Janssen veel belangstelling, maar eigenlijk ging die transfer niet anders dan anderen. Wat wel bijzonder was, was de overstap van Markus Henriksen. Om 14:00 uur stuurde hij John (Van den Brom, red.) nog een WhatsApp met de boodschap dat hij bleef. Vijf uur later vertrok hij alsnog naar Engeland.”

Schaduwlijst
Hoofdscout Doesburg vulde aan: “Wat betreft aankopen zijn we goed geslaagd. We zorgen ervoor dat er altijd een schaduwlijst klaarligt bij een vertrek van één van onze spelers. Op die lijst staan jongens die ons sportief versterken en het liefst met groeipotentie.”

Netwerk
Doesburg: “Voor het scouten hebben we een wereldwijd netwerk. Levi Garcia komt daar bijvoorbeeld uit voort. We werden getipt, vervolgens is hij bij ons op stage geweest én hebben we hem nog in zijn eigen omgeving bekeken. Daarnaast krijgen we dagelijks YouTube-filmpjes binnen. Niet alle talenten, zeker buiten Nederland, voetballen bij een club. Door deze filmpjes verschijnen ze toch op de radar en daar kijken we dan ook serieus naar.”

AFAS Trainingscomplex
Niet alleen het aantrekken van spelers kwam aan bod, ook de overstap naar het splinternieuwe AFAS Trainingscomplex werd besproken. Hoofd Jeugdopleiding Brandenburg werd gevraagd naar de volgende stap: “Het complex is fantastisch, er is rust en de lijnen zijn kort. Dat voelt goed. Maar het kan iedere dag beter. Er staan dan ook weer voldoende projecten op het programma waarmee we de concurrentie voor willen blijven. Zo gaan we bijvoorbeeld kijken wat we kunnen leren van de Nederlandse Olympische sporters.”

Innoveren
“We zijn blij met de keuze voor Zaanstad”, ging Algemeen Directeur Eenhoorn verder. “Het biedt ons nieuwe markten en kansen. Daarnaast zijn we als AZ zijnde goed opweg om de top-4 van Nederland te worden. Veranderingen zijn bij ons misschien ook wat makkelijker door te voeren dan bij grotere clubs. Die hebben te maken met verschillende achterbannen en kunnen daardoor niet zo makkelijk innoveren.”

Gras
Het AFAS Trainingscomplex beschikt naast kunstgrasvelden, ook over echt gras. “We proberen onze jeugdspelers zoveel mogelijk onder andere omstandigheden te laten voetballen", vertelde Brandenburg. "Dat kan dus op een Cruyff Court in de wijk, een trapveldje verderop of het asfalt van een parkeerplaats zijn.”

Tactische keuzes
Voor hoofdtrainer Van den Brom is (kunst)gras niet van invloed op tactische keuzes: “In het begin misschien nog wel, maar nu niet meer. Ik hoop dat alle clubs weer op echt gras gaan voetballen. Voor het voetbal in het algemeen, maar ook om het eerlijker te maken. Ik denk dat het niet lang meer duurt voordat alle Eredivisie-clubs weer op echt gras spelen.”

AFAS Stadion
Ook de ontwikkeling bij de thuishaven in Alkmaar staat niet stil. Eenhoorn: “We zijn bezig om het AFAS Stadion zowel van binnen als van buiten mooi te maken. Zo staan er nieuwe stoelen in de dug-outs, hebben we videowalls, heeft de buitenkant een nieuwe verflaag gekregen en hebben we opnieuw gekeken naar de parkeerindeling. Nu willen we de Kees Kist Lounge weer up-to-date maken. Daarnaast is het de bedoeling dat het stadion vanaf de tweede seizoenshelft connected is. De mensen moeten bij binnenkomst het gevoel hebben dat de club leeft. We staan niet stil.”

Doelstellingen
In dat AFAS Stadion moet ook sportief resultaat worden behaald. Van den Brom: “We hebben met de spelers vooraf drie doelstellingen geformuleerd. We willen weer bij de eerste drie of vier van de Eredivisie eindigen, de bekerfinale halen en het Europees beter doen dan vorig jaar. Vooral bij die laatste doelstelling worden de wedstrijden tegen Maccabi Tel Aviv cruciaal, maar het zijn goede en realistische doelen.”

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl