'Alles is nieuw' bij AZ Onder 11

Gepubliceerd op 07 juni 20, 12:33

ZAANSTAD- Het nieuwe AZ Onder 11 besloot zaterdag een eerste volledige trainingsweek met een onderling oefenduel. Trainers Dijar Kasim en Tim Appel zagen dat de ploeg gretig en blij was weer eens een wedstrijd te spelen.


Deze week ging het voor het jongste AZ Jeugd-team echt van start. De afgelopen periode werd al op woensdag getraind, nu is dat opgevoerd naar drie trainingsmomenten per week. Aansluitend volgt dan op zaterdag nog een wedstrijd. "Leuk om weer eens een duel te spelen", zegt Kasim. "Je zag ook dat de jongens het echt als een wedstrijd beleefden!"

‘Wij zijn kampioen’

Het onderlinge treffen op het AFAS Trainingscomplex kenmerkt zich van beide kanten door veel energie, frivoliteit en spelvreugde. Dat het door de spelers op het veld niet als een vriendschappelijke wedstrijd wordt ervaren, blijkt naast de geleverde strijd op het veld ook uit de reactie van de winnende ploeg na het laatste fluitsignaal. Team Blauw verslaat Team Oranje en viert de zege alsof zojuist de Champions League is gewonnen. Samen zingend: “Wij zijn kampioen, wij zijn kampioen!”


Lieve mensen
Een van de uitblinkers is Mawulom Gota-Toudji. Hij geniet ervan weer eens op het veld staan. “Ik heb heel lang geen wedstrijd gespeeld”, zegt de negenjarige van FC Abcoude overgekomen speler. “Dus het is wel écht leuk om weer te voetballen en goals te maken. Ik heb het al naar mijn zin bij AZ. De mensen zijn hier lief, geven tips en helpen elkaar.”

Acclimatiseren
AZ Onder 11 telt achttien spelers, waarvan alleen Giel Kappelhof en Jessey Jay van der Meije vorig seizoen ook al bij AZ speelden. De overige zestien jongens zijn nieuw bij de club en vanzelfsprekend is het voor hen nog erg wennen. “Alles is nieuw voor ze”, knikt Appel. “De jongens moeten wennen aan een nieuwe omgeving, elkaar en de trainers. Aan Dijar en mij de taak ze daar zo snel mogelijk wegwijs in te maken. Deze periode grijpen we aan om de jongens te laten acclimatiseren.”

Coronaperiode
Het is logisch dat de nieuwelingen in AZ’s jongste leeftijdscategorie nog veel te leren hebben, zowel op voetbaltechnisch vlak als qua topsportgedrag. Toch is het in de huidige tijd anders dan anders. Kasim: “Het is belangrijk ook de ouders mee te nemen in het proces, want zij spelen een net zo grote rol in het aansturen en begeleiden van het kind als de trainers. De communicatie met hen staat bij ons hoog in het vaandel, ook al is dat door de coronaperiode lastig.”

Drempel
Er zijn wel al enkele videomeetings georganiseerd om het contact met de ouders op gang te houden. “Maar face to face-contact is wel veel effectiever en doeltreffender, dus de huidige tijd zit een goede kennismaking een beetje in de weg”, vult Appel aan. “Normaal is de drempel bij AZ juist heel laag, nu mogen ouders het terrein niet eens op. Dat is heel begrijpelijk, maar niet de aanpak die we bij AZ gewend zijn en prefereren. We moeten dus op zoek naar oplossingen en daar zijn we ook continu mee bezig.”

Genieten
Het trainersduo kan dan ook niet wachten tot de situatie in de voetbalwereld weer écht terug bij het oude is. “Het is duidelijk dat we ook dit jaar weer een heel leuke groep met fijne personen hebben”, klinkt Kasim opgewekt over de samenstelling van de ploeg. “We kijken er al naar uit om daar over een tijdje ook weer samen met alle ouders van te genieten op het AFAS Trainingscomplex.”