AZ aangekomen in ijskoud Astana

Gepubliceerd op 22 oktober 13, 19:06
ASTANA- AZ heeft dinsdag om 16:43 (Nederlandse tijd) voet op Kazachstaanse bodem gezet. Het betekende voor Dick Advocaat zijn eerste Europese trip met de Alkmaarders. In het ijskoude Astana (2 graden) bleek direct hoeveel populariteit de trainer geniet in Oost-Europa.

Rond 11:15 (Nederlandse tijd) steeg de Transavia-vlucht HV8925 op vanaf Schiphol. Vanwege de hoge mate van staartwind landde het toestel een kleine vijfenhalf uur later, een halfuur eerder dan gepland, op de luchthaven van Astana.

Advocaat populair
Op het vliegveld van de hoofdstad van Kazachstan bleek meteen de wereldwijde bekendheid van Advocaat. Door zijn succes in Rusland is zijn naam groot in Oost-Europa. De anders zo statige dienders bij de douane vielen bij het zien van de trainer volledig uit hun rol. Wat volgde was een aandoenlijke fotosessie. Daarna gingen de gezichten weer volledig op standje strak en boos.

Las Vegas
Na het vertrek vanaf het vliegveld viel de AZ-delegatie van de ene in de andere verbazing. Astana doet in veel aan Las Vegas denken, met haar fonkelende wolkenkrabbers en lichtgevende fonteinen. Het mag duidelijk zijn dat de fossiele brandstof nog ruim voorradig is in de bodem van Kazachstan.

Tijdsverschil
Bij aankomst in het Park Inn by Radisson Hotel kreeg de selectie een maaltijd voorgeschoteld, waarna een hersteltraining in een klein stadion naast het hotel wordt afgewerkt. Vanwege het tijdsverschil - in Astana is het vier uur later dan in Nederland - is deze training om 0:15 uur Kazachstaanse tijd. Net zo opvallend: de selectie ontbijt woensdag om 14:00 uur (Kazachstaanse tijd), dineert om 23:00 uur en gaat om 3:00 uur slapen. Om het lichaam zo weinig mogelijk te ontregelen houdt AZ namelijk de Nederlandse tijd aan.

Bekijk hieronder het fotoverslag van de reis naar Astana:

Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl