Jeugdig AZ bekert simpel verder

Gepubliceerd op 30 oktober 13, 20:53
ALKMAAR - AZ heeft zich woensdag met groot gemak geplaatst voor de volgende ronde van de KNVB beker. Achilles ’29 werd in Alkmaar met 7-0 verslagen dankzij treffers van Denni Avdic (2x), Ridgeciano Haps, Jeffrey Gouweleeuw, Fernando Lewis (2x) en debutant Joris van Overeem.

Terwijl Achilles door diverse blessures niet over de gewenste basisformatie kon beschikken, koos Dick Advocaat bewust voor een rigoureus gewijzigde formatie aan de aftrap. Maarten Martens, Roy Beerens en Mattias Johansson ontbraken in de wedstrijdselectie, terwijl Nick Viergever, Nemanja Gudelj, Celso Ortiz, Johann Berg Gudmundsson en Aron Jóhannsson op de bank begonnen.

Avdic
De Alkmaarders hadden echter niet de uitstraling van een afgeroomd elftal. Vanaf de eerste minuut werd er gretig gecombineerd tijdens het veelvuldige balbezit. In de vierde minuut zette uitblinker Steven Berghuis Denni Avdic vrij voor de goal. De spits haalde beheerst uit en maakte zijn eerste AZ-treffer: 1-0.

Stormloop
Dit doelpunt was de opmaat voor een aanhoudende stormloop op het doel van Christian de Haan. Met een perfect uitgevoerde sliding lanceerde Haps zichzelf, waarna hij met rechts de 2-0 binnen schoot. Ook bij de 3-0 van Jeffrey Gouweleeuw stond de vanaf de rechterflank spelende Berghuis aan de basis. Voor rust maakte Avdic er op aangeven van Viktor Elm ook nog 4-0 van.

Lewis
De bezoekers kregen in het tweede bedrijf direct al de volgende tik te verwerken. Een mooie aanval via Avdic en Berghuis belandde bij Fernando Lewis: 5-0. Het verweer van Achilles ‘29 bestond uit twee redelijke mogelijkheden, die steeds vakkundig werden ontzenuwd door Esteban.

Berghuis
Na de zesde treffer van de avond kreeg het attractieve AZ een staande ovatie. Vertrouwend op zijn vermogen defensies te ontregelen met onvoorspelbare dribbels en assists stal Berghuis de show door met een lob Willie Overtoom bij de tweede paal te bedienen. De middenvelder kopte vervolgens terug op Lewis die van dichtbij de 6-0 maakte.

Van Overeem
Het feest werd compleet toen de ingevallen Van Overeem zijn debuut in het eerste elftal opsierde met een doelpunt. Na een voorzet van Lewis profiteerde de middenvelder met links van geklungel in de Achilles-defensie: 7-0. Doordat ook Haps en Lewis hun eerste AZ-treffers maakten, kreeg de avond een hoog AZ-jeugdgehalte.

Advocaat: ‘Prachtig’
“Dit is een prachtige avond met een prachtige overwinning”, zei Advocaat na afloop. “De jongens die vandaag een kans kregen, wilden graag laten zien dat ze erbij horen. Een leuke avond met een prachtige uitslag.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Achilles ‘29 7-0 (4-0)
Derde ronde KNVB beker

Opstelling AZ: Esteban; Etiënne Reijnen (89. Nemanja Gudelj), Jeffrey Gouweleeuw (69. Joris van Overeem), Jan Wuytens (69. Nick Viergever), Ridgeciano Haps; Markus Henriksen, Willie Overtoom, Viktor Elm; Fernando Lewis, Denni Avdic, Steven Berghuis.
Opstelling Achilles ‘29: Christian de Haan; Laurens Rijnbeek (75. Kay Thomassen), Michiel Zeller, Tim Verhoeven, Kürsad Sürmeli, Nicky van de Groes, Levi Raja Boean (66. Remon van Bochoven), Daniël van Straaten, Thijs Hendriks, Frank Hol (85. Manuel Nass), Freek Thoone.

Scoreverloop: 4. Avdic 1-0, 23. Haps 2-0, 30. Gouweleeuw 3-0, 33. Avdic 4-0, 46. Lewis 5-0, 56. Lewis 6-0, 88. Van Overeem 7-0.
Gele kaarten: Hendriks (Achilles ‘29).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Richard Liesveld
Toeschouwers: 8.477

Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl