AZ bekert verder na strafschoppenthriller

Gepubliceerd op 18 december 13, 20:32
ALKMAAR - AZ heeft woensdag in een strafschoppenthriller ten koste van sc Heerenveen de kwartfinales van de KNVB beker bereikt. In de laatste seconde van de verlenging maakten de Friezen de 2-2, maar de Alkmaarders wisten de strafschoppenreeks met 7-6 te winnen.

Dick Advocaat koos voor het bekerduel met sc Heerenveen voor een andere samenstelling dan in de voorgaande wedstrijden. Door de voetblessure van Jan Wuytens startte Ridgeciano Haps als linksback, waardoor Nick Viergever centraal achterin de bewaking van topschutter Alfred Finnbogason op zich nam. Nemanja Gudelj keerde terug van een schorsing, dit ten koste van Markus Henriksen.

Ziyech: 0-1
Het geplaagde AZ - al vier duels op rij werd er niet gewonnen - kreeg na vijf minuten spelen weer een tegenslag te verwerken. Esteban was kansloos op een fraaie vrije trap van Hakim Ziyech, die via de onderkant van de lat doeltreffend was: 0-1.

Gelijkmaker Jóhannsson
Na het openingsdoelpunt nam AZ het heft in handen. Dit resulteerde in de verdiende gelijkmaker van Aron Jóhannsson. Johann Berg Gudmundsson zette Gudelj vrij voor Kristoffer Nordfeldt, waarna de Amerikaanse spits attent was toen de bal via het lichaam van de doelman plots voor zijn voeten kwam: 1-1.

Veldoverwicht
De thuisploeg had ook na de gelijkmaker een behoorlijk veldoverwicht, wat resulteerde in schoten van Roy Beerens (net naast), Gudmundsson (voorlangs) en Mattias Johansson (naast). Aan de andere kant waren Rajiv van La Parra en Ziyech gevaarlijk via counters.

Nordfeldt uitblinker
Na de rust bleef AZ aandringen. Jóhannsson kopte net naast en vond even later tweemaal uitblinker Nordfeldt op zijn pad. Ook de sterk spelende Beerens vergat de thuisploeg op voorsprong te zetten. Eerst schoot de aanvaller net naast, daarna reageerde Nordfeldt tweemaal zeer attent op zijn inzetten. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd was Heerenveen via Bilal Basacikoglu (schot voorlangs) ook nog dicht bij de beslissende goal.

Velenging
Door het onscherpe aanvalsspel van beide teams was er een verlenging nodig om de mogelijke beslissing af te dwingen. In de eerste helft van het extraatje was het Heerenveen dat drie keer gevaarlijk was via standaardsituaties. Ziyech en Magnus Eikrem konden Esteban echter niet passeren.

Jóhannsson: 2-1
Op slag van rust liet Jóhannsson het AFAS Stadion voor de tweede keer juichen. Gudelj kopte een dieptebal van Jeffrey Gouweleeuw bekeken terug, waarna de topscorer van AZ beheerst onder Nordfeldt door raak schoot. In het vervolg van de verlenging kreeg de thuisploeg alle kansen om de definitieve knock-out uit te delen, maar Beerens en Jóhannsson vergaten zakelijk af te ronden.

Ziyech: 2-2
In plaats van de 3-1 viel de 2-2. Terwijl de blessuretijd van de verlenging al twee minuten in het rood stond, kreeg Heerenveen een strafschop. Invaller Viktor Elm legde Alfred Finnbogason neer. Ziyech bleef van elf meter uiterst koel en dwong zodoende in extremis een strafschoppenreeks af.

Esteban held
AZ kreeg in de strafschoppenreeks de zoveelste tegenslag te verwerken. Gudelj had na een misser van Ziyech de beslissing op zijn schoen, maar de middenvelder trof het lichaam van Nordfeldt. Uiteindelijk werd Esteban de grote held van de avond door de zestiende penalty uit de reeks - genomen door Yanic Wildschut - knap te stoppen. Alkmaar ontplofte: AZ is na deze thriller nog steeds in de race voor bekerprolongatie.

Advocaat: ‘Geweldige wedstrijd voor publiek’
“Het publiek heeft vanavond een geweldige wedstrijd gezien”, zei Advocaat na afloop. “Er stonden twee ploegen op het veld die vol voor de winst gingen. Beide teams kregen veel kansen. Bij de 2-1 in de verlenging hadden we de boel eerder dicht moeten gooien. In plaats daarvan zochten we de 3-1. Dat is leuk voor het publiek, maar niet voor mijn hart. In de kleedkamer zag ik veel blije gezichten, maar ze zitten wel kapot. Goed om te zien.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - sc Heerenveen 2-2 (AZ w.n.s.)
Achtste finales KNVB beker

Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Nick Viergever, Ridgeciano Haps (102. Donny Gorter); Nemanja Gudelj, Celso Ortiz, Maarten Martens (106. Steven Berghuis); Johann Berg Gudmundsson (91. Viktor Elm), Aron Jóhannsson, Roy Beerens.
Opstelling sc Heerenveen: Kristoffer Nordfeldt; Pele van Anholt, Kenneth Otigba, Arnold Kruiswijk, Mitchell Dijks (113. Ramon Zomer); Marten de Roon, Hakim Ziyech, Joey van den Berg (51. Magnus Eikrem); Rajiv van La Parra (105. Yanic Wildschut), Alfred Finnbogason, Bilal Basacikoglu.

Scoreverloop: 9. Ziyech 0-1, 19. Jóhannsson 1-1, 105+1. Jóhannsson 2-1, 120+3. Ziyech 2-2.
Strafschoppenreeks: Jóhannsson 1-0, De Roon 1-1, Ortiz 2-1, Finnbogason 2-2, Beerens 3-2, Ziyech (mist), Gorter 4-2, Van Anholt 4-3, Gudelj (mist), Basacikoglu 4-4, Berghuis 5-4, Zomer 5-5, Viergever 6-5, Kruiswijk 6-6, Gouweleeuw 7-6, Wildschut (mist).
Gele kaarten: Johansson, Gudelj, Elm, Esteban, Gorter, Gouweleeuw (AZ), Dijks, Eikrem, De Roon (sc Heerenveen).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Toeschouwers: 11.121

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl