AZ beslist duel met VVV-Venlo in slotfase

Gepubliceerd op 26 juli 14, 22:07
VENLO- AZ heeft zaterdag de oefenwedstrijd tegen VVV-Venlo met 0-2 gewonnen. Dankzij doelpunten van Markus Henriksen en Celso Ortiz in de slotfase mocht AZ de aan de wedstrijd verbonden Herman Teeuwen Bokaal meenemen naar Alkmaar.

AZ startte de wedstrijd op het kunstgrasveld in Venlo in een opstelling die weinig verschilde van de basisopstelling in het duel met Qabala FC. Esteban nam de plek onder de lat opnieuw in en Celso Ortiz was de vervanger van Viktor Elm. Bekendste naam bij de gastheer was doelman Niki Mäenpää, die in het seizoen 2011-2012 in Alkmaar onder contract stond.

Kansen
Het eerste kwartier van de wedstrijd was overduidelijk voor AZ, dat ervoor zorgde dat de bal niet van de helft van VVV-Venlo kwam. Na verscheidene speldenprikjes leidde het overwicht tot twee grote kansen. Markus Henriksen schoot in kansrijke positie een voorzet van Guus Hupperts over. Een laag schot van Steven Berghuis werd door Mäenpää vervolgens moeizaam tot corner verwerkt.

Drinkpauze
Nadat Berghuis in de zeventiende minuut een vrije trap rakelings voorlangs schoot, leek VVV-Venlo iets meer in het spel te komen. Tot de drinkpauze, halverwege de eerste helft, creëerden de Limburgers echter geen gevaarlijke momenten voor het doel van Esteban. Na de drinkpauze redde de AZ-doelman eenvoudig op schoten van Uche Nwofor en Randy Wolters.

Hupperts
Het laatste kwartier voor rust leverde niet meer spanning op dan een schot van Hupperts in de handen van Mäenpää. Hupperts bleef in de rust achter in de kleedkamer, net als Berghuis. Zij werden vervangen door Eli Babalj en Mikhail Rosheuvel. Jupiler League-ploeg VVV-Venlo bleef ongewijzigd.

Lat
Nadat de beginfase van het tweede bedrijf vooral vaak stil lag, onder meer door een blessurebehandeling voor Muamer Tankovic – in de 63ste minuut afgelost door Willie Overtoom – was het VVV-Venlo dat plotseling van zich afbeet. Wolters liet het stadion opveren door van ruime afstand de lat boven Esteban te raken. Kort daarna liep een scrimmage voor het doel van de Costa Ricaan goed af.

Winst
Het zouden de schaarse hoogtepunten van de tweede helft blijken te zijn. De vele wissels aan de kant van VVV-Venlo kwam het spel van de Venlonaren niet ten goede en stelde AZ in staat in de slotfase de winst te pakken. Markus Henriksen kopte eerst een corner van Celso Ortiz achter Mäenpää: 0-1. In de laatste minuut van de wedstrijd verdubbelde Ortiz zelf de score met een schot van een meter of twintig, waarna scheidsrechter Edwin de Graaf niet eens meer liet aftrappen.

Van Basten: ‘Goed eruit gekomen’
“We kunnen absoluut beter, maar het is goed dat we achterin wederom de nul hebben gehouden”, zei een tevreden Marco van Basten na afloop. “Wij hebben het spel moeten maken. Dat ging in de eerste helft vrij redelijk, we kregen goede kansen. In de tweede helft was het iets rommeliger, omdat zij iets meer opportuun gingen spelen. Daar hadden wij wat last van. Uiteindelijk zijn we er toch goed uit gekomen met twee goede goals op het einde.”

WEDSTRIJDSTATISTIEKEN
VVV-Venlo – AZ 0-2 (0-0)

Oefenduel

Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Simon Poulsen; Nemanja Gudelj, Celso Ortiz, Markus Henriksen; Steven Berghuis (46. Eli Babalj), Muamer Tankovic (63. Willie Overtoom), Guus Hupperts (46. Mikhail Rosheuvel).
Opstelling VVV-Venlo: Niki Mäenpää; Dylan Donkers (64.Pim Balkestein), Jerold Promes (75. Jens Janse), Niels Fleuren, Jeffrey Altheer; Yuki Otsu, Selman Sevinç (75. Ken Leemans), Dyon Gijzen (64. Quin Kruijsen); Randy Wolters, Uche Nwofor (88. Vito van Crooy), Aziz Khalouta (75. Medi Elito).

Scoreverloop: 83. Henriksen 0-1, 90. Ortiz 0-2.
Gele kaarten: Gudelj (AZ)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Edwin de Graaf

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl