AZ blameert zich tegen sc Heerenveen

Gepubliceerd op 21 december 13, 20:32
ALKMAAR- AZ heeft zaterdagavond een vernederende thuisnederlaag tegen sc Heerenveen geleden. In het AFAS Stadion werd het maar liefst 1-5 waardoor de ploeg van Dick Advocaat met een slecht gevoel de winterstop in gaat.

Het goede gevoel dat AZ overhield aan de midweekse bekerzege tegen de Friezen, was drie dagen later al snel verdwenen. sc Heerenveen begon fel aan de wedstrijd en kwam na twaalf minuten verdiend op voorsprong. Bilal Basacikoglu kapte Mattias Johansson eenvoudig uit en schoot onder Esteban door: 0-1.

Ziyech
Deze achterstand zorgde er allerminst voor dat AZ uit een vroege winterslaap ontwaakte: Luciano Slagveer schoot in kansrijke positie ongehinderd tegen Esteban aan, waarna Hakim Ziyech het talent in zijn linkerbeen toonde: de middenvelder schoot via de onderkant van de lat de 0-2 binnen.

Martens
Deze stand dwong de Alkmaarders om van zich af te bijten. Zo krulde Maarten Martens een vrije trap op de lat, schoot Johansson voorlangs en knalde Roy Beerens over. Op aangeven van Martens maakte Jóhannsson er nog 1-2 van, maar de ontstane hoop was van korte duur. Martens speelde in het eigen strafschopgebied te zacht terug op Esteban, waardoor Luciano Slagveer er 1-3 van maakte.

Counters
Na rust werd het nog pijnlijker voor AZ. Na doelpogingen van Beerens, Markus Henriksen en Nemanja Gudelj ging sc Heerenveen slim om met de geboden ruimte en de gemoedstoestand van de opponent. Alfred Finnbogason (1-4) en Ziyech (1-5) waren de trefzekere eindbestemmingen van snelle counters.

Balans
De balans aan de vooravond van de winterstop: AZ is nog actief in het bekertoernooi en de Europa League maar haakt voorlopig af in de subtop van de Eredivisie.

Advocaat: ‘Kerstdagen somberder’
“Hier zit een teleurgestelde trainer”, zei Advocaat na afloop tijdens de persconferentie. “De kerstdagen zullen voor mij dus wat somberder zijn. We waren vandaag niet in staat om goed partij te bieden; dit was net een wedstrijd teveel voor ons. Hier moeten we met z’n allen van leren. We gaan ervoor zorgen dat we weer fris worden en er in januari weer staan. Daar heb ik een goed gevoel over.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - sc Heerenveen 1-5 (1-3)


Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Nick Viergever, Donny Gorter; Nemanja Gudelj, Celso Ortiz (27. Markus Henriksen), Maarten Martens (65. Denni Avdic); Roy Beerens, Aron Jóhannsson, Johann Berg Gudmundsson (46. Steven Berghuis).
Opstelling sc Heerenveen: Kristoffer Nordfeldt; Pele van Anholt, Chris Kum, Arnold Kruiswijk (62. Ramon Zomer), Mitchell Dijks; Marten de Roon, Hakim Ziyech, Magnus Eikrem (85. Joeri de Kamps); Luciano Slagveer (61. Rajiv van La Parra), Alfred Finnbogason, Bilal Basacikoglu.

Scoreverloop: 12. Basacikoglu 0-1, 21. Ziyech 0-2, 40. Jóhannsson 1-2, 45. Slagveer 1-3, 69. Finnbogason 1-4, 74. Ziyech 1-5.
Gele kaarten: 45. Basacikoglu, 53. Van Anholt (sc Heerenveen).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Kevin Blom
Toeschouwers: 15.621

Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl