AZ Blindentribune: Zien geen bal

Gepubliceerd op 06 april 16, 13:41
ALKMAAR- AZ introduceerde in 2007 de Blindentribune: de primeur in Nederland. Commentatoren Rob Mooij en Erik-Jan Brinkman over het verslaggeven en de mogelijkheid voor visueel beperkten om naar het voetbal te gaan: ‘Elk stadion zou een blindentribune moeten hebben.’

Het idee om met een blindentribune te starten in het toenmalige DSB Stadion ontstond in Engeland. Mooij: “Een AZ-delegatie was bij een wedstrijd van Manchester United en zag mensen al juichen, terwijl er op het veld nog niets gebeurde. Het bleken blinde mensen zijn die in hun oortjes doorkregen dat de spelers klaarstonden in de catacomben om het veld te betreden. Dat wilden zij ook in het nieuwe stadion van AZ.”

Vaste groep
Dat gebeurde en in maart 2007 was de eerste uitzending een feit. “Op dit moment voorzien we een vast groepje van zes visueel beperkten van commentaar”, weet Brinkman. “De visuele beperkingen van de mensen die bij ons op de blindentribune zitten verschillen. Sommigen zien niets en anderen zien alleen contouren. Ook konden een aantal bezoekers in de tijd dat AZ nog in de De Alkmaarder Hout speelde wel zien, maar zijn ze nu volledig blind.”

Verslaggeven
Dat verslaggeven voor visueel beperkten anders is dan voor televisiekijkers, is volgens de commentatoren een understatement. Mooij: “Op televisie woorden vaak alleen de namen genoemd en soms een goed schot. Tijdens het commentaar voor de Blindentribune vertellen we heel gedetailleerd waar op het veld iets gebeurd. Maar ook welke kleur voetbalschoenen een speler draagt of wanneer iemand speelt met korte - of lange mouwen. Ook beschrijven we wel eens een markante speler van de tegenstanders. Zoals Ola Toivonen, de oud-PSV’er. Die heeft met zijn lange blonde haren echt een typisch Scandinavisch uiterlijk.” Ook randzaken worden behandeld. Brinkman: “Als het spel stil ligt blijven we praten. Dan hebben we wat verhalen, statistieken of feitjes. Het is ook een beetje entertainment wat we doen.”

Subjectief
“Wanneer we verslag doen zijn we niet objectief”, voegt Mooij eraan toe. “We doen natuurlijk verslag voor AZ-fans. We zijn geen NOS die op de landelijke radio een wedstrijd verslaan.” Brinkman: “Dat is ook wel het leuke. Dat maakt het voor ons ook spannender en we leven meer mee bij grote kansen of doelpunten.”

Beter worden
Voor sommige situaties hebben beide heren veel woorden nodig. Dan kan het gebeuren dat zij vastlopen. Mooij: “Ik neem onze verslagen altijd op. Die luisteren we terug en op die manier proberen we beter te worden. Als ik dan bijvoorbeeld naar mijn werk fiets, dan zet ik het verslag even aan en luister ik hoe het klinkt. Om 90 minuten lang achter elkaar te praten kan soms wel eens lastig zijn, ja.”

Duo
Het duo Mooij & Brinkman is pas zo’n tien wedstrijden oud. Mooij: “Tijdens de wedstrijd AZ - Excelsior van 6 maart was ik op de kop af zes jaar verslaggever bij de Blindentribune. Ik ben begonnen bij een lokale omroep en dan stond ik langs de amateurvelden in de regen en de wind. Nu zitten we in het AFAS Stadion, krijgen we opstellingen en is alles goed verzorgd. Dat is het mooiste dat er is.”

Brinkman maakt een stuk korter furore als commentator. “Met het vertrek van Chris Wobben naar NOS Langs de Lijn, kwam er een plek vrij. Ik wilde het graag doen. Het is mooi en dankbaar dat je visueel beperkten een leuke ervaring biedt. Ook doordat je de mensen nu beter leert kennen is het leuk dat je ze kunt helpen. Mijn ambitie ligt niet bij het commentaar geven. Ik vind het leuk om het commentaar te geven en ik denk dat veel aspecten wel terug komen bij verslaggeving, maar ik wil meer de kant van interviewer/presentator op.”

Toekomst
AZ was de eerste club in Nederland met een blindentribune. Inmiddels hebben andere clubs dat voorbeeld gevolgd. Mooij: “FC Utrecht, ADO Den Haag, Ajax, FC Twente, FC Groningen, NAC en Feyenoord hebben er nu ook een. Een aantal van die clubs zijn hier komen kijken en hebben het vervolgens zelf opgezet.”

Brinkman: “Ik vind ook dat een blindentribune aanwezig moet zijn in elk stadion. Voetbal is voor de fans. Daarnaast is het eigenlijk een eenmalige investering om de zendertjes aan te schaffen en het creëert absoluut een meerwaarde.”

Stichting CarMar
De AZ Blindentribune wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting CarMar. Als sponsor zorgt de stichting ervoor dat visueel beperkte mensen bij thuiswedstrijden van de Alkmaarders kunnen genieten van de unieke voetbalsfeer in het AFAS Stadion.

Genieten
“Wij zijn ontzettend blij met de AZ Blindentribune”, zegt Seline Wesselsz, voorzitter van Stichting CarMar. “We vinden het belangrijk dat iedereen die een beperking heeft ook kan genieten van sport. Dat is een van de redenen om als sponsor de tribune te ondersteunen.”

Normaal
“Uiteindelijk moet het normaal zijn dat er in een (voetbal)stadion een blindentribune is en er niet meer in hokjes wordt gedacht. De AZ-supporters zijn er al aan gewend en dat is mooie eerste stap. Het zou fantastisch zijn als dit overal gebeurt.”

Wooninitiatief
Naast de mogelijkheid voor mensen met een visuele of lichamelijke beperking om te genieten van sport, zet CarMar zich ook in voor een goede woonsituatie van deze mensen. Wesselsz: “CarMar realiseert een kleinschalig wooninitiatief voor mensen met een beperking die behoefte hebben aan 24 uurs zorg. We vinden dat zij een plek verdienen waar niet de beperkingen van de bewoners, maar juist de mogelijkheden en wensen centraal staan.”

Informatie
Meer informatie over Stichting CarMar vindt u op www.stichtingcarmar.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met .

Plaatsnemen op de Blindentribune
Kent u een vriend(in) of heeft u een familielid met een visuele beperking die graag de unieke voetbalsfeer in het AFAS Stadion wil proeven? Bestel dan kaarten voor de AZ Blindentribune via . Zowel de fan als begeleider krijgt standaard 50 procent korting op de aanschaf van een wedstrijdkaart.

Tekst: Sander Nanne (stag.) / AZ Media
Foto: Paoline Kruijssen / AZ Media