AZ boekt in Nijmegen eerste competitiezege

Gepubliceerd op 19 september 10, 00:00
NIJMEGEN- AZ heeft zondagmiddag het uitduel met NEC nipt gewonnen: 0-1. In het Gofferstadion zorgde Jonathas voor rust voor het enige doelpunt. Daarmee boekte de ploeg van Gertjan Verbeek de eerste competitiezege van dit seizoen.

AZ trad aan met Sergio Romero en Jonathas als opvallendste basisspelers. Maarten Martens ontbrak wegens griep in de wedstrijdselectie. Zijn positie op de linkerflank werd ingenomen door de uitblinkende Kolbeinn Sigthórsson.

Jonathas

In de eerste helft kreeg Romero weinig te doen tijdens zijn eerste optreden van deze jaargang. Zijn ploeg ging op de helft van NEC op zoek naar openingen. Dit leverde lange tijd niets op, totdat Rasmus Elm na 36 minuten op doel schoot. Op deze inzet had doelman Jasper Cillessen nog een antwoord, even later was hij kansloos toen Jonathas voor zijn doel opdook. De Braziliaan omspeelde Rens van Eijden en schoot overtuigend raak: 0-1.

Ook vlak na rust stonden de spits en de doelman oog in oog. Het schot met links van Jonathas werd ternauwernood uit de bovenhoek getikt. Even later lieten ook invallers Nick van der Velden en Erik Falkenburg een kans onbenut om AZ wat meer lucht te verschaffen in benauwde tijden.

Zes punten

De groen-rood-zwarte ploeg stelde daar twee kopballen van Björn Vleminckx en een schot van John Goossens tegenover, die eenvoudig werden ontzenuwd door Romero. Door deze overwinning staat AZ na zes speelronden op zes punten; goed voor een veertiende positie.

Verbeek: ‘Verdiend gewonnen’

“Het was een echt Jonathas-doelpunt”, zei Verbeek na afloop over het winnende doelpunt. “Martin Haar zei naast me al: ‘Deze gaat-ie scoren.’ Martin kent hem al wat langer. Het is jammer dat we in de eindfase niet beter met de ruimte omgingen. Die stap wisten we nog niet te maken. Maar ik ben blij met de overwinning, ik denk dat het verdiend is.”

En over de keuze voor Romero: “Vrijdag heb ik de hele groep verteld dat Romero in de basis zou staan. Joey Didulica heeft zich tot nu toe onderscheiden. Nu krijgt Romero de kans om zich te bewijzen. Ik wil de club niet tekort doen door de beste keeper op de bank te zetten.”

Bekijk op AZ TV de reacties van Kolbeinn Sigthórsson, Niklas Moisander en Jonathas. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
NEC – AZ 0-1 (0-1)

Opstelling NEC: Japer Cillessen; Nathaniel Will (79. Rick ten Voorde), Ramon Zomer, Rens van Eijden (46. Mark Otten), Bram Nuytinck;  Niki Zimling, Bas Sibum, Thomass Chatelle (72. Cayfano Latupeirissa), John Goossens; Lasse Schöne; Björn Vleminckx.

Opstelling AZ: Sergio Romero; Dirk Marcellis, Niklas Moisander, Héctor Moreno, Ragnar Klavan; Pontus Wernbloom, Rasmus Elm, Stijn Schaars; Johann Berg Gudmundsson (46. Nick van der Velden), Jonathas (87. Erik Falkenburg), Kolbeinn Sigthórsson (81. Celso Ortiz).  

Scoreverloop: 38. Jonathas 0-1.
Gele kaarten: Van der Velden, Moisander (AZ), Zomer (NEC).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer.

Toeschouwers: 12.150

Foto's: www.edvandepol.nl