AZ-droom komt uit: ‘Kon het niet geloven’

AZ-droom komt uit: ‘Kon het niet geloven’

Gepubliceerd op 10 januari 20, 16:05

ALKMAAR- Who’s next? Acht letters staan uitdagend op een groot scherm, waarover ook beelden van AZ’s succesvolle jeugdexponenten rollen. Besloten wordt met Calvin Stengs en Myron Boadu in Oranje. Een droom die ook de honderd kinderen hebben die donderdag bij de kick-off van de AZ Voetbalschool in de Regio zijn.

“Ik kon het niet geloven.” Hidde de Jeu (9) herinnert zich nog goed het moment dat een brief van AZ thuis op de mat viel. “Ik ben super trots dat ik in de Voetbalschool mag spelen.” De ook negenjarige Hatim Elfargoussi – vanaf zondag Hiddes teamgenoot in de regio Haarlem – vult aan: “Dit is een droom die uitkomt.”

Voortraject
De AZ Voetbalschool in de Regio is het voortraject van de AZ Jeugdopleiding. Spelers met potentie trainen iedere zondag bij een club in de eigen regio onder leiding van AZ-trainers. Wie zich positief laat gelden, stroomt mogelijk door naar AZ Onder 12 of Onder 11. De anderen nemen een tas vol nieuwe ervaringen mee terug naar hun amateurvereniging.

Extra prikkel
Spelers krijgen in de AZ Voetbalschool in de Regio alle ruimte zich verder te ontwikkelen, zonder uit hun leefomgeving te worden gehaald en vele uren kwijt te zijn aan reizen. “Wij vinden het belangrijk om deze jongens wel al te laten spelen met en tegen andere goede voetballers en ze in een vroeg stadium van hun ontwikkeling een extra prikkel te bieden”, zegt AZ Voetbalschool-coördinator Michael van Zijtveld. “Daarom komen wij naar ze toe. Dat gebeurt heel bewust op zondag, een dag die zo min mogelijk conflicteert met hun sociale leven.”

Welkom
Zondag staat de eerste van in totaal 24 trainingen op het programma. Dan begint het echte werk, maar deze donderdag zijn in het AFAS Stadion al tientallen gespannen koppies te zien. Voetballers in de leeftijdscategorieën Onder 11, Onder 10 en Onder 9 worden in de Georg Kessler Lounge welkom geheten bij de club.

Kenzo & Mo
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg neemt hierbij het woord. Hij feliciteert eerst alle bijna honderd kinderen; zij mogen komen spelen in de AZ Voetbalschool-regio’s Alkmaar, Zaanstreek, West-Friesland en Haarlem. “Een paar jaar geleden zaten Kenzo Goudmijn en Mo Taabouni hier naar mij te kijken, nu hebben zij hun debuut in AZ 1 al gemaakt.”

Mo Taabouni (linksonder) speelde in 2012 op negenjarige leeftijd al in de AZ Voetbalschool in de Regio.

Lichtend voorbeeld
Goudmijn en Taabouni, die vorige maand in de bekerwedstrijd tegen Groene Ster zijn entree maakte, zijn de eerste spelers die de in 2012 gestarte AZ Voetbalschool in de Regio doorliepen en uiteindelijk het eerste team hebben gehaald. Momenteel zijn zij met de A-selectie op trainingskamp in Spanje. Lichtende voorbeelden voor volgende generaties spelers met een droom.

‘Blij en trots’
Noud Kraaijer is zo’n ambitieuze jongeling. “Ik had niet verwacht hiervoor gevraagd te worden, maar ik was wel heel blij en trots toen ik het hoorde”, vertelt de speler van Always Forward uit Hoorn. “Dit is vet, dacht ik. Hier is het niveau nog hoger dan bij mijn eigen club, dus ik moet hard trainen. Ik heb al veel zin om de anderen te leren kennen en ons samen te ontwikkelen.”

AZ-trainingspak
Kraaijer en zijn nieuwe teamgenoten hebben hun AZ-trainingspak al aan. Deze worden door de voetbalschooltrainers uitgedeeld na het verhaal van Brandenburg, die de kinderen en hun ouders onder meer vertelt over de visie van de club op voetbal, talent en opleiden, en stelt ook alle betrokkenen voor met wie zij tijdens het AZ Voetbalschool-traject te maken krijgen.


‘Onwijs leuk traject’
In de regio Haarlem is bijvoorbeeld Duncan Bons een gezicht die de spelers wekelijks te zien krijgen. Hij is daar een van de trainers. “De AZ Voetbalschool in de Regio is een onwijs mooi en leuk traject. Spelen en trainen als een AZ-speler in je eigen omgeving; het is een prachtige kans om je gedurende een jaar te ontwikkelen tot een nog betere voetballer.”

Niveau omhoog
Ook Van Zijtveld heeft er zin in. De coördinator staat elke week langs de lijn in een van de vier regio’s. “Heel leuk om onze nieuwe spelers vandaag zo enthousiast te zien en ik kijk enorm uit naar de eerste trainingen. De kinderen gaan zich door wekelijks op zondag te trainen onder leiding van AZ-trainers verder ontwikkelen. Hierdoor gaat het niveau van het jeugdvoetbal in Noord-Holland omhoog.”

Weloverwogen keuze
Voor AZ is de voetbalschool een ideale manier om spelers langere tijd te volgen en goed te leren kennen. “Dat helpt ons een weloverwogen keuze te maken in wie wij uiteindelijk vragen om voor de AZ Jeugdopleiding te komen spelen. De spelers met de meeste potentie halen we ook elke woensdag naar het AFAS Trainingscomplex. Zij komen dan al mee trainen met AZ Onder 12 of Onder 11. Dat zijn altijd maar een paar jongens, want alleen de allerbesten komen in aanmerking.”

Plezier
De droom om uiteindelijk voor AZ te spelen zal bij iedere speler in de AZ Voetbalschool in de Regio aanwezig zijn. Maar Brandenburg benadrukt tijdens de kick-off ook meermaals dat één ding altijd voorop staat: plezier maken. De spelers lijken er zelf in ieder geval niet aan te twijfelen dat dat gaat lukken. “Ik ga spelen met allemaal goeie voetballers uit de regio”, weet Rafael van Dissel (9). “Dat wordt zeker weten leuk!”

Tekst en foto's: AZ Media / Sven Bersee