AZ en BrainsFirst verlengen samenwerking

AZ en BrainsFirst verlengen samenwerking

Gepubliceerd op 16 oktober 21, 14:02

ZAANSTAD- AZ blijft ook in de komende jaren samenwerken met BrainsFirst. De voetbalclub en het neurowetenschappelijk bedrijf ondertekenden deze week een nieuwe deal tot medio 2025. “De breinrevolutie begint pas net.”

Acht jaar geleden sloegen AZ en BrainsFirst al de handen ineen. Dat gebeurde destijds nog in onderzoekende sfeer. Daaruit bleek uiteindelijk de meerwaarde van het werk van het Amsterdamse bedrijf, dat breintesten doet door middel van uitdagende computergames. 

Neurowetenschappelijke games
BrainsFirst gebruikt neurowetenschappelijk gevalideerde games om het brein van jeugdspelers te ‘meten’. Tijdens het spelen wordt data opgevangen, waaruit een uniek representerend breinprofiel wordt opgemaakt. “Iedereen is ergens goed en minder goed in”, zegt BrainsFirst-oprichter Eric Castien. “Door de games krijg je daar meer inzicht in.”

Castien: ‘Noodzakelijk voor topvoetbal’
De games meten spelers op potentie in plaats van wat zij al kunnen. “Om de complexiteit van het moderne topvoetbal aan te kunnen, is het niet alleen noodzakelijk technisch, fysiek en motorisch optimaal te zijn. Ook bepaalde breinfuncties moeten van hoog niveau zijn, anders verwerk je bijvoorbeeld ‘informatie’ uit een wedstrijd te traag om op topniveau mee te doen. Wat wij meten geeft een Academy inzicht in de breinontwikkelingscurve van een speler en of deze aan de vereisten voldoet.”

Brandenburg: ‘Opleiding op maat’
De tool komt onder meer van pas voor talentherkenning, zegt Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. “Het cognitieve aspect is inmiddels onmisbaar in ons proces van talentherkenning. Wij zien zo in een vroeg stadium welke potentie zij op dat vlak hebben. Daarnaast is het ook heel nuttig voor jongens die al bij ons in de opleiding spelen: door precies te weten waar hun kwaliteiten liggen, kunnen we ieder individu een opleiding op maat bieden. Wij zijn blij te verlengen met BrainsFirst.”

Terugdringen van bias
“Bij talentherkenning wordt vaak de huidige prestatie als graadmeter genomen, terwijl dit een sterke ‘bias’ van onder meer fysiek heeft”, vult Castien aan. “Heb je op je vijftiende een biologische voorsprong, dan ben je op dat moment in het voordeel. Zij worden vaak gezien als toppers van de toekomst, maar drie jaar later zijn zij meestal fysiek bijgehaald door hun leeftijdsgenoten en hun voorsprong kwijt. Door een cognitieve component toe te voegen aan talentherkenning, krijg je als club meer inzicht of iemand ook op dat vlak voorloopt. Zo ontstaat een completer beeld van potentie.”

Tieners met een droom
AZ was in 2013 een van de eerste clubs die ermee gingen werken. “AZ heeft in heel Europa de naam een vooruitstrevende club te zijn die zich baseert op feiten en data in plaats van meningen. Daardoor hadden we een natuurlijke klik in de wens om objectiviteit toe te voegen aan de vaak emotionele wereld van talentherkenning. Je moet daarmee juist met grote zorg omgaan, want je hebt het over beslissingen die invloed hebben op het leven van tieners met een droom.”

Breinrevolutie in topvoetbal
BrainsFirst en AZ hebben het ontbrekende puzzelstukje van talentherkenning gevonden, zoals Castien het noemt. “Talentherkenning blijft ingewikkeld, maar het is nu juist  beter te voorspellen wie het wel en niet gaan halen. Wij zien nu ook dat steeds meer clubs en voetbalbonden in het buitenland volgen. We hebben ons lange tijd moeten bewijzen voor men ons geloofde. De scepsis is overwonnen, het kwartje valt. Maar de breinrevolutie begint pas net.”

Innovatie in Selectie Award
AZ kreeg onlangs al een prijs voor de manier waarop het aan selectie van jeugdspelers doet, de Digitaal-Werven Innovatie in Selectie Award. "De winnaar van deze award kijkt naar potentieel dat anders niet te zien is", staat in het juryrapport. "Hierdoor hebben mensen kansen gekregen om zich te ontwikkelen die ze anders niet hadden gehad. Ook helpt deze innovatie mensen op de juiste plek te zetten, waardoor ze beter tot hun recht komen."

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl