AZ en Van Basten mondeling akkoord

Gepubliceerd op 18 april 14, 10:03
ALKMAAR- AZ en Marco van Basten hebben donderdag een mondelinge overeenkomst bereikt over een contract als hoofdtrainer tot de zomer van 2016. De 49-jarige oefenmeester wordt de opvolger van Dick Advocaat.

De komende dagen worden de laatste formaliteiten afgerond, waarna de Utrechter gepresenteerd kan worden. Van Basten sluit aan in het rijtje van Co Adriaanse, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Gertjan Verbeek en Dick Advocaat.

Speler
Als speler won Van Basten drie landstitels en KNVB bekers en de Europa Cup II met Ajax. Met AC Milan schreef Van Basten onder meer drie keer de Europa Cup I en tweemaal de wereldbeker voor clubteams op zijn naam. In 1988 won hij met het Nederlands elftal het EK in Duitsland. Van Basten werd eenmaal wereldvoetballer en driemaal Europees voetballer van het jaar.

Trainer
Als trainer begon Van Basten in 2003 bij Jong Ajax om vervolgens bondscoach te worden. In die functie leidde hij het Nederlands elftal op het WK 2006 en het EK 2008. In het seizoen 2008-2009 was Van Basten hoofdtrainer van Ajax om in 2012 terug te keren bij sc Heerenveen. Eind januari liet hij weten niet verder te gaan in Friesland.

Foto's: VI Images