AZ erkent meerdere in RB Leipzig

AZ erkent meerdere in RB Leipzig

Gepubliceerd op 17 juli 21, 17:58

LEIPZIG- AZ is in Duitsland tegen de eerste oefennederlaag aangelopen. Ondanks een goede eerste helft en volop mogelijkheden in de slotfase, was de treffer van Lazar Samardzic in de 51e minuut voldoende voor de winst voor RB Leipzig, de ploeg die komend seizoen opnieuw deelneemt aan de UEFA Champions League.

AZ speelde de vijfde oefenwedstrijd in de voorbereiding tegen RB Leipzig. Met een nog ongeslagen status op zak, trad de ploeg van hoofdtrainer Pascal Jansen aan tegen de nummer twee van Duitsland.

Indruk
AZ maakte een alleraardigste indruk in de eerste helft. Verschillende keren kwam de ploeg voor het vijandelijk doel. Na een kwartier stak Vanelis Pavlidis met een splijtende steekpass Håkon Evjen weg. Net voordat Evjen kon afronden, zorgde Mohamed Simakan met een tackle dat het gevaar verijdeld werd. Vijf minuten later was Pavlidis weer betrokken bij een kansrijk moment. Yukinari Sugawara legde af op de Griekse spits, die op zijn beurt Dani de Wit probeerde te bedienen. De voorzet was echter te scherp, waardoor doelman Josep Martinez de bal kon onderscheppen. 

Dreigend
Vervolgens werd AZ nog dreigend via Pavlidis (kopbal), De Wit (geblokt) en Tijjani Reijnders (zijnet). Omdat het tempo en intensiteit hoog lag, was het een aangename oefenwedstrijd om naar te kijken voor de 600 aanwezige toeschouwers, waaronder 22 uit Alkmaar en omgeving. RB Leipzig kwam een enkele keer ook voor het doel van Hobie Verhulst, maar groot gevaar werd niet genoteerd in de eerste helft. Nog voor de rust verlengde Pavlidis een voorzet van Zakaria Aboukhlal, maar de bal ging naast. Ook probeerde Sugawara het na afleggen van Reijnders. Het schot van de Japanner belandde in de handen van doelman Martinez.

Openingstreffer
Direct na rust kende de gastheren een sterke periode. Met een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied en twee schoten, waar Verhulst beide keren attent op reageerde, begon de thuisploeg furieus. In de 51e minuut viel de openingstreffer. Samardzic speelde zich vrij op de rand van het zestienmetergebied en schoot raak in de korte hoek: 1-0.

Herpakken
AZ probeerde zich te herpakken. Enkele minuten van het doelpunt was een voorzet van Thijs Oosting net te scherp. Doelman Martinez kon de bal oppakken voordat Myron Boadu de bal voor het inlopen had. Even later vond Peer Koopmeiners met een fantastische pass Ernest Poku. De aanvaller controleerde de bal, maar verzuimde doeltreffend af te werken.

De Wit
Tien minuten voor tijd had De Wit de gelijkmaker op zijn schoen. De aanvallende middenvelder pakte de tweede bal op uit een vrije trap, maar zijn poging miste richting. Een minuut later dribbelde Gudmundsson zichzelf vrij en krulde de bal van afstand ternauwernood over. Uit een verre inworp van Maxim Gullit torende De Wit boven iedereen uit. Zijn kopbal ging helaas net naast.

Hatzidiakos
Twee minuten voor tijd toonde Pantelis Hatzidiakos zich oppermachtig in de lucht. Uit een voorzet kopte de centrale verdediger echter over. Ondanks het slotoffensief kwam AZ niet tot scoren en liep het tegen de eerste oefennederlaag van het seizoen aan tegen RB Leipzig, die komend seizoen als nummer twee van Duitsland uitkomt in de UEFA Champions League.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
RB Leipzig - AZ 1-0 (0-0)

Vriendschappelijk

Opstelling AZ: Hobie Verhulst, Yukinara Sugawara (62. Jorn Berkhout), Timo Letschert (62. Sam Beukema), Bruno Martins Indi © (62. Pantelis Hatzidiakos), Thijs Oosting (62. Maxim Gullit), Jordy Clasie (30. Albert Gudmundsson), Tijjani Reijnders (62. Peer Koopmeiners), Dani de Wit, Håkon Evjen (62. Ernest Poku), Vangelis Pavlidis (46. Myron Boadu, 68. Thijs Oosting), Jesper Karlsson (30. Zakaria Aboukhlal)

Scoreverloop: 51. Samardzic 1-0.
Gele kaarten: Hwang (RB Leipzig), Clasie, Evjen, Poku (AZ)

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl