AZ groepswinnaar na knap gelijkspel bij PAOK

Gepubliceerd op 12 december 13, 23:04
THESSALONIKI - AZ is donderdag door een knap 2-2 gelijkspel bij PAOK Saloniki groepswinnaar in de Europa League geworden. Met een piepjong team hadden de Alkmaarders lang zicht op een zege door goals van Thomas Lam en Donny Gorter, maar in de slotseconde viel de gelijkmaker.

Zoals aangekondigd koos Dick Advocaat in Griekenland voor veel spelers die normaal hun wedstrijden bij Jong AZ spelen. Voor Yves De Winter en Wesley Hoedt betekende het duel met PAOK hun officiële AZ-debuut.

Lam: 0-1
Het jonge AZ speelde vrij en onbevangen. Het wist dat de groepswinst, bij een zege of gelijkspel met minimaal twee goals, voor het grijpen lag. Na speldenprikjes van Ridgeciano Haps (zijnet) en uitblinker Steven Berghuis (schot net naast), was het na een halfuur wel raak. Na een slim passje van Willie Overtoom draaide Lam knap weg bij zijn bewaker, waarna zijn schot uit de draai via de binnenkant van de paal over de lijn rolde: 0-1.

Lucas: 1-1
Nog voor de rust stond de stand alweer gelijk. Aanvaller Fernando Lewis beging een onhandige overtreding op Stelios Kitsiou, waarna arbiter Michael Oliver niets anders kon doen dan een penalty toekennen. Dit buitenkansje werd beheerst verzilverd door Lucas.

Brutaal
Na de rust was het AZ dat de overhand bleef houden in vijandelijk gebied. De brutale talenten van Advocaat lieten de bal goed rondgaan en zochten naar openingen in de Griekse defensie. Dit leverde binnen het uur een kans op voor Berghuis, die na een geweldige slalom doelman Panagiotis Glykos op zijn pad vond. Diezelfde keeper tikte twee minuten daarna een pegel van invaller Johann Berg Gudmundsson uit de kruising.

Gorter: 1-2
In de zeventigste minuut kreeg ook AZ een strafschop. Na een voorzet van Gudmundsson maakte Costin Lazar hands. Specialist Gorter bleef - ondanks het fanatieke thuispubliek - zeer koel en stuurde doelman Glykos de verkeerde hoek in: 1-2.

Slotoffensief
Voor PAOK was de tweede AZ-goal het sein om aan een slotoffensief te beginnen. De ploeg van Huub Stevens had immers nog minimaal twee goals nodig om groepswinnaar te worden. In de laatste minuut van de officiële speeltijd hield De Winter zijn team in de race, door met een uiterste reflex een vrije trap van Lucas uit de hoek te tikken. In de slotseconde van het duel moest de Belg echter alsnog capituleren, toen Stelios Pozoglou de gelijkmaker tegen de touwen kopte.

Groepswinst
De late gelijkmaker was het enige smetje op een verder mooie Europese AZ-avond. Het 2-2 gelijkspel in Griekenland was voor AZ namelijk genoeg voor de groepswinst. Daarnaast heeft de jonge ploeg van Advocaat veel zelfvertrouwen getankt, door met onbevangen spel het geduchte PAOK grote delen van de wedstrijd de baas te zijn.

Advocaat: ‘Spelers hebben zich aangediend’
“Een groot aantal spelers heeft zich vanavond aangediend”, sprak Advocaat na afloop. “Hoe deze youngsters speelden tegen een prima ploeg als PAOK, dat is een compliment waard. Verdedigend stonden we goed georganiseerd en waar mogelijk zochten we de aanval. Het is zonde dat in de laatste seconde de gelijkmaker viel, want een zege voor ons was verdiend geweest. In dat soort situaties moeten we scherper worden, het was niet de eerste tegengoal in de laatste minuut. Maar over het algemeen ben ik zeer tevreden. Het is ook een mooi compliment voor de AZ Jeugdopleiding dat zoveel eigen jeugdspelers dit niveau aankunnen.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
PAOK Saloniki - AZ 2-2 (1-1)


Opstelling PAOK Saloniki: Panagiotis Glykos; Stelios Kitsiou, Kostas Katsouranis, Miguel Vítor, Lino; Lucas, Alexandros Tziolis, Dimitris Konstantinidis (56. Giannis Skondras), Costin Lazăr, Miroslav Stoch (74. Stelios Pozoglou); Stefanos Athanasiadis (64. Tomas Necid).
Opstelling AZ: Yves De Winter; Etiënne Reijnen, Thomas Lam, Wesley Hoedt, Ridgeciano Haps (89. Joris van Overeem); Nemanja Gudelj, Willie Overtoom (74. Aron Jóhannsson), Donny Gorter; Steven Berghuis, Denni Avdic, Fernando Lewis (54. Johann Berg Gudmundsson).

Scoreverloop: 31. Lam 0-1, 37. Lucas 1-1 (pen.), 71. Gorter 1-2 (pen.), 90+4.  Pozoglou 2-2.
Gele kaarten: Gudelj, Lewis, Gorter, Jóhannsson (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Michael Oliver (Eng)
Toeschouwers: n.n.b.

Eindstand Groep L
1. AZ 6-12 (8-4)
2. PAOK Saloniki 6-12 (10-6)
3. Maccabi Haifa 6-5 (6-9)
4. Shakhter Karagandy 6-2 (5-10)