AZ haalt punt weg uit Rotterdam

Gepubliceerd op 10 november 13, 18:19
ROTTERDAM- AZ heeft zondag de topper in de Eredivisie op bezoek bij Feyenoord met 2-2 gelijkgespeeld. De ploeg van trainer Dick Advocaat verloor daardoor de koppositie aan Vitesse. Uitblinker bij AZ was Esteban, beide doelpunten kwamen van de jarige Aron Jóhannsson.

Alsof de weergoden de wedstrijd in de gaten hadden, stortte vlak voor de aftrap de regen met bakken uit de hemel boven De Kuip. Dit zorgde voor een sfeervol tafereel en een snelle grasmat. Na vijf minuten spelen leverde het natte veld een vlotte combinatie op tussen Mitchell te Vrede - een product van de AZ Jeugdopleiding – en Tonny Vilhena. Laatstgenoemde vond echter de goed uitgekomen Esteban op zijn pad.

Jóhannsson: 0-1
Net nadat Nemanja Gudelj een voorzet van Lex Immers vlak voor de doellijn had weggehaald, kwam AZ op voorsprong. Roy Beerens opende prachtig van links naar rechts, waar Johann Berg Gudmundsson het overzicht behield en Jóhannsson van dichtbij liet scoren: 0-1.

Kans De Vrij
Het was Feyenoord dat, gesteund door het fanatieke thuispubliek, naarstig op zoek ging naar de gelijkmaker. Stefan de Vrij kreeg een nagenoeg niet te missen kans, maar de al juichende Kuip zag de bal net naast het doel eindigen.

Counters
AZ kwam voor de rust slechts sporadisch aan voetballen toe. De bezoekers zochten vooral naar gevaar via counters, maar de finesse in de eindpass ontbrak. Aan de andere kant redde Esteban zijn ploeg meerdere malen, onder meer op harde inzetten van Te Vrede en Immers.

Voorsprong Feyenoord
Direct na de rust moest Esteban zich wel gewonnen geven. Eerst redde hij nog op een kopbal van De Vrij, maar Te Vrede tikte de rebound eenvoudig binnen. De Kuip kolkte en AZ was kortstondig de weg kwijt. Nog geen vijf minuten na de gelijkmaker stond de thuisploeg op voorsprong. Immers verlengde met het hoofd een voorzet van Daryl Janmaat. De bal vloog in het verre zijnet: 2-1.

Jóhannsson: 2-2
Even later had diezelfde Immers de beslissing op zijn schoen, maar wederom was het Esteban die AZ in de wedstrijd hield. Nog binnen het uur was het zelfs Jóhannsson die AZ vanuit een strafschop op gelijke hoogte bracht, nadat Beerens werd gevloerd door Janmaat.

Esteban
In de slotfase van de wedstrijd was het Feyenoord dat aandrong, maar AZ dat het meest verzorgde voetbal liet zien. Gudelj kopte rakelings over en Celso Ortiz zag zijn inzet net geblokt worden. Het was uiteindelijk - wie anders dan - Esteban die een punt voor AZ pakte, door gevaarlijke inzetten van Jean-Paul Boëtius en Te Vrede uit zijn doel te ranselen.

Koppositie
Door het gelijke spel in de topper tegen Feyenoord verliest AZ de koppositie van de Eredivisie aan Vitesse. De ploeg van Advocaat staat nu tweede met 23 punten, op een punt achterstand van de Arnhemmers. Ajax, FC Groningen, FC Twente, Feyenoord en PEC Zwolle volgen alle op drie punten of minder van AZ.

Advocaat: ‘Gelukkig met een punt’
“Ik ben gelukkig met een punt, maar echt verdiend was dit gelijkspel niet”, was Advocaat na afloop eerlijk in zijn terugblik. “Dit was een wedstrijd waarin Feyenoord heel sterk speelde. Wij kwamen door hun druk eigenlijk nauwelijks in ons normale doen. Het verzorgde positiespel ontbrak. Het was meer een vechtwedstrijd. Door de snelle goals van Feyenoord dacht ik dat het heel moeilijk zou gaan worden. Na onze gelijkmaker hadden we echter een goede fase. Toch liet Feyenoord niet veel meer toe. Mijn spelers weten ook dat dit niet goed was, maar ze hebben gevochten voor een resultaat. Dat is heel positief.”

WEDSTRIJDKARATERISTIEKEN:
Feyenoord - AZ 2-2 (0-1)

Opstelling Feyenoord: Erwin Mulder; Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Joris Mathijsen, Bruno Martins Indi; Jordy Clasie, Lex Immers, Tonny Vilhena (72. Otman Bakkal); Ruben Schaken, Mitchell te Vrede, Jean-Paul Boëtius (78. Samuel Armenteros).
Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Nick Viergever; Nemanja Gudelj, Celso Ortiz, Maarten Martens (83. Viktor Elm); Johann Berg Gudmundsson, Aron Jóhannsson (89. Denni Avdic), Roy Beerens.

Scoreverloop: 17. Jóhannsson 0-1, 48. Te Vrede 1-1, 51. Immers 2-1, 57. Jóhannsson 2-2 (pen.).
Gele kaarten: Martins Indi, Clasie, Janmaat (Feyenoord), Jóhannsson, Johansson, Gudmundsson (AZ)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Toeschouwers: 46.000

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl