AZ haalt uit in Kazachstan

AZ haalt uit in Kazachstan

Gepubliceerd op 07 november 19, 19:02

NUR-SULTAN- AZ heeft donderdag opnieuw met ruime cijfers van FC Astana gewonnen. Na een 0-1 ruststand liep de ploeg van Arne Slot uit naar 0-5. De goals kwamen op naam van Myron Boadu (2), Fredrik Midtsjø, Oussama Idrissi en Pantelis Hatzidiakos.

Ten opzichte van het competitieduel met FC Twente keerde de weer fitte Jonas Svensson terug in de basis. Deze formatie beheerste direct het duel, maar slordigheden voorkwamen lange tijd dat het overwicht in goals werd uitgedrukt.

Kansen
AZ kreeg kansen via Calvin Stengs, Owen Wijndal en Boadu. Maar telkens stond doelman Eric een Alkmaars doelpunt in de weg.

Boadu: 0-1
AZ klopte steeds harder op de Kazachse deur en na een half uur werd er open gedaan. Dani de Wit verlengde een crosspass van Hatzidiakos, waarna Boadu de bal met links door de benen van de doelman schoot: 0-1.

Midtsjø: 0-2
In het tweede bedrijf schroefde AZ de marge snel op. Midtsjø stoomde op over de as van het veld en schoot via een Astana-been de 0-2 binnen.

Idrissi: 0-3
Vlak nadat Boadu op aangeven van Oussama Idrissi een goede kans onbenut had gelaten, waren beide hoofdrolspelers opnieuw aan de beurt. Nu schoot Idrissi een lage voorzet van Boadu simpel binnen: 0-3.

Bizot
Na het bewerkstelligen van deze comfortabele voorsprong moest ook Marco Bizot plotseling in actie komen. De keeper dook de knal van Sjomko uit de kruising.

Hongerig
Net als tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Astana, bleef AZ hongerig naar meer. En dat kwam er. Eerst joeg Hatzidiakos in zijn tweede duel op rij de bal in de bovenhoek: 0-4. Vlak daarna schoot Boadu na goed kijken van Idrissi de bal in een leeg doel: 0-5. Dit betekende alweer de zesde Europese goal voor de 18-jarige spits. Dit seizoen staat zijn teller op 13 doelpunten in 21 officiële wedstrijden.

Hakje
Een redding van de Kazachse doelman voorkwam dat het wederom een tennis-uitslag werd. Hij maakte het fraaie hakje van De Wit onschadelijk. AZ werkte er ook zelf aan mee om de zesde goal niet te maken, want Boadu schoot een enorme kans over na een afgemeten voorzet van invaller Yukinari Sugawara.

Groep L
Met de overwinning doet AZ prima zaken in Groep L van de Europa League, waarin het koers heeft gezet op overwinteren. Het komende duel, thuis tegen Partizan FK, kan daarin uitkomst bieden.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
FC Astana - AZ 0-5 (0-1)
Europe League

Opstelling FC Astana: Eric; Rukavina, Postnikov, Logvinenko, Sjomko; Tomasov; Pertsoech, Majewski, Beisebekov (74. Muzhikov), Chizjnitsjenko; Rotariu (71. Moertazajev).
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson (61. Yukinari Sugawara), Pantelis Hatzidiakos, Stijn Wuytens, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø (67. Jordy Clasie), Dani de Wit, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs (78. Zakaria Aboukhlal), Myron Boadu, Oussama Idrissi.

Scoreverloop: 29. Boadu 0-1, 52. Midtsjø 0-2, 57. Idrissi 0-3, 75. Hatzidiakos 0-4, 77. Boadu 0-5.
Gele kaarten: Pertsoech, Postnikov (FC Astana), De Wit (AZ).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Kristoffersen (Den).
Toeschouwers: -

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl