AZ in de media (AZ - Heerenveen, KNVB beker)

Gepubliceerd op 19 december 13, 08:36
ALKMAAR- AZ bereikte woensdag na een bloedstollende strafschoppenreeks ten koste van sc Heerenveen de kwartfinales van de KNVB beker. Wat schreef de pers over dit heerlijke bekerduel in Alkmaar? Lees het in de rubriek AZ in de media.

“AZ bereikt met heel veel moeite de laatste acht”, zag het ANP. “De bekerwinnaar van afgelopen seizoen had strafschoppen nodig om in eigen huis sc Heerenveen te verslaan. Na verlenging stond het 2-2 in Alkmaar. AZ verspeelde in de blessuretijd van de tweede verlenging een 2-1 voorsprong doordat Hakim Ziyech een strafschop benutte. In de penaltyserie was het uitgerekend de spelmaker van de Friezen die zijn poging gestopt zag worden door doelman Esteban. Dat gebeurde later ook AZ-middenvelder Nemanja Gudelj wiens inzet door Kristoffer Nordfeldt gepakt werd. Yanic Wildschut was de schlemiel door bij een 7-6 stand voor de thuisclub de beslissende penalty te missen.”

“Esteban maakt met redding einde aan kraker”, kopte de Volkskrant. “Dat was het voetbalavondje wel weer in Alkmaar. De 120 minuten waren voorbij en AZ waande zich kwartfinalist, toen alsnog de 2-2 van Heerenveen viel. Woede en teleurstelling vulden het stadion, alvorens een zinderende strafschoppenserie het duel besliste. Alsnog in het voordeel van AZ.”

“In de verlenging was Heerenveen aanvankelijk dichter bij een treffer dan AZ, totdat AZ in de extra tijd van de eerste verlenging de voorsprong nam door Aron Jóhannsson”, ging de Volkskrant verder. “Maar weer was het niet genoeg. Voorlopig dan. In de reeks van zestien strafschoppen stopte Esteban de gelijkmakende beurt van Yanick Wildschut, waarna de doelman zich in het euforische publiek stortte.”

“Het was bepaald niet voor de eerste keer, dat AZ het in de eindfase verspeelde”, herinnerde De Telegraaf. “De manier waarop het gisteravond gebeurde, deed Advocaat nog meer pijn, omdat het gogme ontbrak om de 2-1 over de streep te trekken.”

De Telegraaf: “Tot dat moment was de bekerkraker tussen de middenmoters een aantrekkelijk en open gebeuren, waarin ook teveel fouten werden gemaakt. AZ begon andermaal zwak en er kwam nog een bekend probleem voorbij: het missen van teveel kansen.”

“AZ kreeg er als wat betere ploeg die het spel maakte meer en betere, maar het rekende zich op het eind van de tumultueuze en uiteindelijk ook beladen avond met een aantal gele kaarten te vroeg rijk met de twee treffers die Aron Johannsson produceerde”, schreef De Telegraaf nog. “De IJslandse spits maakte daarmee zijn 16e en 17 goal van het seizoen, maar dat bleek dus niet genoeg voor een reguliere, snelle beslissing.”

“Omdat AZ in de penaltyserie alsnog aan het langste eind trok, mag de ploeg van trainer Dick Advocaat zich opmaken voor de kwartfinales”, sloot VI.nl af. “Marco van Basten kan zich met zijn ploeg op de competitie richten. Revanche nemen kan snel, aangezien AZ en Heerenveen zaterdag al op herhaling mogen in Alkmaar. Dan staat hetzelfde affiche in de competitie op het menu. De aftrap is zaterdag om 18:45 uur.”