AZ in de media (BATE Borisov - AZ)

Gepubliceerd op 01 oktober 10, 00:00
ALKMAAR- ‘Belabberde Europese avond voor AZ in Borisov’, kopt VI.nl boven het verslag van BATE Borisov – AZ (4-1). De Telegraaf houdt het op twee woorden: ‘AZ platgewalst.’ Wat schrijft de overige pers over dit Europa League-duel? Lees het in AZ in de media.

Door Sieb Oostindie

MINSK – Wat is instelling? Trainer Gertjan Verbeek vroeg het zich al herhaaldelijk af bij zijn AZ-selectie. Eerst bij Europese verliespartijen uit bij Aktobe en IFK Göteborg, recent nog na de uiterst moeizame bekerzege op FC Den Bosch. In dat licht was het onbegrijpelijk hoe slap de Alkmaarders weer begonnen en bleven voetballen in Wit-Rusland, waar de modale tractorboys van BATE Borisov hun enorme Oostblok-fanatisme vertaalden in een 4-1 overwinning.

Het was voor de uiterst onzekere AZ-doelman Sergio Romero, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Joey Didulica, een onprettige rentree op het platvorm van de Europa League. Het duel in Minsk was nog geen 300 tellen oud toen Romero al naar het net kon na een kopbal van de gevaarlijke spits Rodionov (1-0). De Argentijn zag er een kwartiertje later nóg veel slechter uit toen Rodionov zijn ploeggenoot Nekhaychik met een fraai steekballetje vrij zette en Romero met een vreemde duik een penalty veroorzaakte voor de Wit-Russen. Romero maakte deze fout goed door de inzet van Kontsevoi te keren. Maar twintig minuten voor tijd blunderde hij andermaal opzichtig en kwam de keeper met alle geluk van de wereld er schadevrij vanaf.

Jonathas, die samen met Romero symbool stond voor de recente Alkmaarse wederopstanding (vier zeges op rij), ging ook in de fout. De Braziliaanse spits kreeg na een uur bij een 2-0 achterstand een cadeau in de vorm van een totaal onverdiende strafschop, die hijzelf glansrijk miste. AZ kreeg verder nauwelijks grip op de Wit-Russen, die een gedreven indruk maakten en vol overtuiging aan de slag gingen. Dit in totale tegenstelling tot de Alkmaarders, die zich pas het laatste deel van de eerste helft wisten in te stellen op het spel van de thuisploeg.

Maar die verzamelde moed werd al snel na rust teniet gedaan toen Stijn Schaars in de fout ging en Kontsevoi de productie verdubbelde: 2-0. Toen Jonathas de kans op de aansluiting ook nog eens verprutste vanaf de stip, werd eens temeer duidelijk dat de Alkmaarders een totaal verloren avond beleefden. Het wankele optreden werd nog eens onderstreept door Bressan uit een strafschop en de fraaie krul van Olegnovich. De treffer van AZ’er Kolbeinn Sigthorsson (4-1) was slechts voor de statistieken.

Door Dennis Jansen
ROTTERDAM Halverwege de eerste helft van BATE Borisov-AZ (4-1), het tweede pouleduel in de Europa League, stond Gertjan Verbeek op van de bank, spoedde zich zo dicht mogelijk naar het veld en plantte de trainer de vuist van zijn ene hand in de handpalm van de andere. De felle blik die gepaard ging met de verbeten trekken op zijn gezicht vertelde de rest: dit is Europees voetbal, zijn manschappen mocht best de mouwen wat verder oprollen. Het gebeurde uiteindelijk niet: de Alkmaarders beleefden in het koude Minsk een afgang.

Binnen vijf minuten lag de bal al achter keeper Romero die half zijn doel uitkwam. Rodinov kopte in: 1-0. AZ toonde zich achterin kwetsbaar en chaotisch. Zo dook Pavel Nekhaychik na zeventien minuten vrij op voor Romero die te laat zijn benen uitstak, waarover de Wit-Rus maar wat graag een buiteling maakte. Voor scheidsrechter Trattou was dat voldoende om de bal op de stip te leggen. Romero koos echter dezelfde hoek als Kontsevoi.

Net als in de eerste helft begon AZ ook na de rust niet scherp. Schaars leed balverlies, Klavan werd gedold en Kontsevoi kon eenvoudig binnentikken: 2-0. Eén moment had AZ dé kans om terug in de wedstrijd te komen. Jonathas miste echter vanaf elf meter. Dat deed Renan namens de thuisploeg even later niet (3-0), waarna Olekhnovic op fraaie wijze 4-0 binnenkrulde. Sigthórsson redde namens AZ de eer en Rodionov ontsnapte aan rood na een onbesuisde tackle.

Minsk- De loting voor de groepsfase van de Europa League leverde bij AZ een maand geleden tevreden gezichten op. Dinamo Kiev, ja, dat was een geduchte tegenstander, maar de andere twee clubs waren te pakken. In Minsk werd AZ gisteravond echter van het veld gespeeld door Bate Borisov (4-1).

Het leek zo’n mooi voorteken. AZ bivakkeerde in Minsk in het Victoria Hotel. En winnen: dat was ook waarvoor AZ naar Wit-Rusland was gekomen, had Gertjan Verbeek de avond voor de wedstrijd nog verkondigd. Al zei de trainer erbij dat dat niet gemakkelijk zou zijn, gezien de reputatie van Bate Borisov.

Dat laatste werd bewaarheid. Op een steenworp afstand van het regeringsgebouw had AZ niets in te brengen tegen Bate. Was president Loekasjenko nog aan het werk geweest, had hij vanuit zijn kamer kunnen zien dat het goed was. De kampioen van zijn land maakte er voor het thuispubliek een heerlijk avondje van.

Een zege zat er voor AZ geen moment in. Bate Borisov – dat zijn Europese thuisduels afwerkt in Minsk omdat het eigen stadion niet aan de eisen voldoet – was de hele wedstrijd beter. Of AZ was veel slechter, zou je ook kunnen zeggen. In het ijskoude Dinamo Stadion ging bij de ploeg van Verbeek meer fout dan goed. Balbezit was doorgaans kort, kansen derhalve schaars en in verdedigend opzicht was er ook al geen houden aan.

Het leidde tot een bijzonder uitgelaten stemming onder de dertienduizend toeschouwers, van wie de meesten een kaartje hadden gekocht voor tienduizend roebel – zo’n twee euro vijftig. Ze vergaten de kou. Overwinningen van hun ploeg zien ze vaak genoeg, maar zo’n veegpartij als tegen AZ zijn ze toch niet gewend.

Het feest begon voor Bate al na vijf minuten. Sterspeler Vitali Rodionov, een van de vijf Wit-Russische internationals van Bate, kopte raak op aangeven van de Braziliaan Renan Bressan. Verdediger Héctor Moreno en keeper Sergio Romero zagen er, zoals dat heet, niet goed uit bij de goal.

Na ruim een kwartier spelen leek Bate het duel zelfs al te beslissen. Het kreeg een strafschop omdat Pavel Nekhaitsjik werd neergelegd door Romero. De keeper stopte vervolgens de penalty van Artjom Kontsevoj. Daarmee hield hij AZ in de wedstrijd, al was het overwicht van Bate groot. Pas in de slotfase van de eerste helft kon AZ een paar keer gevaarlijk worden, met onder meer een kopbal van Pontus Wernbloom, die de lat schampte.

Direct na rust verdubbelde Bate de voorsprong. De wijze waarop dat gebeurde, zei veel over AZ, dat simpelweg te veel fouten maakte om aanspraak te kunnen maken op een goed resultaat. Aanvoerder Stijn Schaars, terug in de voorselectie van Oranje, leverde de bal in bij Nekhaitsjik, waarna Ragnar Klavan niet oplette bij de voorzet. Vanuit de rug van de linksback tikte Kontsevoj simpel de 2-0 in.

Daarmee was het gebeurd voor AZ, al kreeg het kort daarna nog wel de kans om terug te komen in de wedstrijd. Spits Jonathas miste echter de strafschop die om onduidelijke redenen was gegeven.

In het vervolg werd het bij AZ van kwaad tot erger. Romero liet een bal door zijn benen glippen, wat nog goed afliep, maar Bressan (strafschop) en Edgar Olegnovitsj (prachtig afstandsschot) maakten daarna het Wit-Russische feest compleet. Alleen Kolbeinn Sigthórsson scoorde in de slotminuut nog tegen.

Zo zette AZ de slechte reeks Europese uitwedstrijden voort. In september 2007 won het voor het laatst op vreemde bodem. In Porto werd Paços de Ferreira nipt verslagen (0-1). Daarna volgde een serie van zeven uitwedstrijden zonder zege: Zenit St. Petersburg, Nürnberg, Olympiakos, Arsenal, Standard Luik, IFK Göteborg en FK Aktobe.

MINSK - AZ beleeft dit seizoen weinig plezier aan de reisjes door Europa. Na de nederlagen bij IFK Göteborg en FK Aktobe in de voorronde van de Europa League verloor de tweevoudig landskampioen donderdag ook het eerste duel op vreemde bodem in de groepsfase van het kleine broertje van de Champions League.

BATE Borisov uit Wit-Rusland hoefde niet eens goed te spelen om het zwakke AZ te kunnen straffen voor een wel heel pover optreden (4-1).

Kil Minsk

De nummer elf van de eredivisie speelde allesbehalve hartverwarmend in het kille Minsk, waar de temperatuur tijdens de wedstrijd naar vier graden zakte.

Het ontbrak de spelers van AZ niet alleen aan vernuft. Ze leverden ook veel te weinig strijdlust. De enige meevaller van de avond was het resultaat tussen Sheriff Tiraspol en Dinamo Kiev, waardoor AZ nog steeds gedeeld tweede staat in groep E.

De formatie uit Alkmaar liet zich in de openingsfase al volledig overrompelen en mocht niet mopperen dat het na 18 minuten niet op een achterstand van 2-0 stond. Vitali Rodionov kopte BATE Borisov in de vijfde minuut op voorsprong (1-0).

Doelman Sergio Romero behoedde AZ dertien minuten later voor een tweede tegentreffer. De Argentijn veroorzaakte eerst knullig een strafschop, maar maakte zijn fout vervolgens ook weer goed. Hij voorkwam dat Artijom Kontsjevoi vanaf elf meter scoorde.

Bovenkant lat

De eerste doelpoging van AZ liet 39 minuten op zich wachten. Jonathas kopte na een goede voorzet van Johann Berg Gudmundsson over. Pontus Wernbloom was even later ook dichtbij de gelijkmaker. Hij kopte vanuit een moeilijke positie op de bovenkant van de lat.

AZ begon de tweede helft net zo slechts als het eerste bedrijf. Stijn Schaars verloor onnodig de bal. Dirk Marcellis liet zich makkelijk uitspelen waarna Wernbloom later bij de bal was dan Kontsjevoi, die zich revancheerde voor de gemiste strafschop (2-0).

Ook een cadeautje van scheidsrechter Trattou was niet aan AZ besteed. De arbiter uit Cyprus dacht als enige in het stadion dat Artijom Radkov een overtreding op Jonathas maakte en floot voor een strafschop.

De Braziliaanse spits kon de doelman van de thuisploeg ook niet vanaf elf meter passeren. AZ zette zichzelf in de slotfase nog tweemaal voor schut. Renan Bressan (3-0 uit een strafschop) en Edgar Olekhnovitsj (4-0) profiteerden dankbaar, voordat Kolbeinn Sighthorsson in de voorlaatste minuut de eindstand bepaalde: 4-1.

Voor AZ werd het Europa League-bezoek aan BATE Borisov een enorme deceptie (4-1). Het weigeren van een cadeautje door Jonathas was tekenend voor de verloren avond in Wit-Rusland.

Met vier overwinningen op rij leek AZ de weg omhoog te hebben gevonden na de teleurstellende start van het seizoen. Maar van het groeiende vertrouwen was in Wit-Rusland weinig te merken.

Al in de zesde minuut incasseerde AZ een eerste tegenvaller als voorbode van een dramatische wedstrijd. Vitali Rodionov bracht met een kopbal BATE Borisov op voorsprong en stelde de Alkmaarse tegenstander daarmee voor onoverkomelijke problemen. Want de ploeg van trainer Gertjan Verbeek kon zich niet over de tegenvaller heen zetten.

Na ruim een kwartier leek het pleit al te worden beslecht. Sergio Romero was te laat in het duel met Pavel Nekhaychik en moest dat bekopen met een strafschop en een gele kaart. De Argentijnse doelman revancheerde zich door de inzet van Artem Kontsevoy te keren. Maar het was niet meer dan een kleine opsteker, omdat AZ er weinig moed uit putte.

De kleine achterstand bood AZ nog enigszin hoop. Die werd echter vroeg in de tweede helft de grond ingeboord. Ragnar Klavan liet zich in zijn rug verrassen door Kontsevoy, die zich met de 2-0 revancheerde voor zijn eerdere misser van elf meter.

Scheidsrechter Leontios Trattou bood AZ een reddingsboei. De Cypriotische arbiter zag in een ogenschijnlijk onschuldige actie van invaller Artem Radkov ten opzichte van Jonathas aanleiding een strafschop aan de Alkmaarse gasten toe te kennen. Tekenend voor de verloren avond liet Jonathas de uitgelezen kans liggen. Keeper Sergei Veremko keerde de inzet van de Braziliaanse spits.

In het laatste kwartier drukte BATE Borisov AZ harder op de feiten. Renan, die mocht aanleggen van elf meter na een overtreding van Héctor Moreno, en Edgar Olekhnovich lieten de Alkmaarse defensie een desillusie rijker achter.

Het laatste wapenfeit was voor AZ. Kollbein Sigthórsson kon eenvoudig raak koppen na een voorbereidend werk van invaller Brett Holman. Het was niet meer dan een doekje voor het bloeden na een belabberde wedstrijd in Wit-Rusland.