AZ in de media (FC Den Bosch - AZ)

Gepubliceerd op 30 januari 13, 10:00
ALKMAAR- ‘FC Den Bosch door fans en AZ te kijk gezet’, kopt Trouw boven het verslag van het bekerduel FC Den Bosch - AZ (0-5). AD: ‘Oerwoudgeluiden ontsieren bekerduel.’ Lees alle verslagen in de rubriek AZ in de media.

Door Sieb Oostindie

DEN BOSCH- Uitgerekend op de eerste dag, dat de KNVB een statement wilde maken door het bekervoetbal in het teken van sportiviteit en respect af te laten werken, ging het in Den Bosch al meteen helemaal mis. Arbiter Reinold Wiedemeijer staakte het duel tussen de eerste divisionist en AZ kort na rust. De aanhoudende oerwoudgeluiden aan het adres van de AZ-spelers Jozy Altidore en Adam Maher waren niet de directe aanleiding, maar ijsballen naar het hoofd van de kalende grensrechter Janson. Ik kon zijn veiligheid niet garanderen , aldus Wiedemeijer. FC Den Bosch wacht een zware douw omdat de club ook al een voorwaardelijke straf voor spreekkoren heeft staan bij de KNVB.

Ik kan hier heel slecht tegen. Bij de tegenstander lopen ook donkere jongens. Dit gaat helemaal nergens over, was technisch directeur Earnest Stewart bijzonder boos over de ontoelaatbare oerwoudgeluiden. Met veel pijn en moeite werd het duel uitgespeeld, waarbij de Alkmaarders sportief zeer effectief en doeltreffend (0-5) hun doel haalden, maar iedereen baalde over de entourage waarin dat gebeurde.

Qua score ging het van een leien dakje voor de gasten. AZ stelde de plaats bij de laatste vier van het bekertoernooi al snel zeker door een simpele voorsprong van 0-3 binnen een half uur. Op dat moment hoorde de bank van AZ de eerste kreten al over het veld komen. De eerste keer werd dat nog genegeerd, maar de tweede maal werd het trainer Gertjan Verbeek teveel en meldde hij zich bij de vierde man. Terwijl Nick Viergever als aanvoerder arbiter Wiedemeijer toesprak.

Via de omroeper werd tot tweemaal toe opgeroepen de oerwoudgeluiden te beëindigen. Vergeefs. Het werd nog veel erger toen Jozy Altidore de tweede maal neerging in het strafschopgebied en nu wel een strafschop kreeg. Jelle de Bock kreeg direct rood. De donkere Amerikaan benutte deze penalty. Toen Altidore zag dat arbiter Wiedemeijer overwoog het duel te staken, gebaarde de spits dat er vooral doorgespeeld moest worden. Het was een veelzeggend gebaar van de speler, die het slachtoffer was van alle verbale agressie, maar dat niet wilde zijn.

Wiedemeijer gaf gehoor aan het signaal van de AZ-spits. Maar maakte in de rust al gelijk duidelijk, dat hij zou staken als het nogmaals zou gebeuren. Dit is ook zo zonde voor deze club, toonde AZ-directeur Toon Gerbrands begrip voor de leiding van FC Den Bosch, de spelers, trainers en het overgrote deel van de welwillende Brabantse fans. Wiedemeijer ging in de rust de kleedkamer van AZ in en werd met applaus van de spelers ontvangen. Na uitleg van de arbiter werd duidelijk, dat hij bij nog één incident meteen zou staken. Voorzitter Peter Bijvelds van de thuisclub onderkende de noodsituatie en deed in de extra lange pauze een dringend en emotioneel beroep op de hele aanhang. Dit is een mooie club in een mooie stad. Respect hoort bij het voetbal, bij het leven en bij deze mooie club. Verpest het alsjeblieft niet. Respect!!

Stewart, op dat moment in de catacomben: 'Dit is belachelijk gedrag anno 2013. Dat onze spelers rustig blijven, begrijp ik wel. Die willen hier nog 45 minuten doorspelen en richting de halve finales. Maar we mogen hier niet de dupe van worden op een mooie voetbalavond. Ik vind, dat je hier echt wel aandacht aan mag besteden. Dit soort dingen moet je echt niet negeren.' De teksten waren bij de wangedragers aan dovemansoren gericht. Al snel na de pauze stond Den Bosch met negen man na de tweede kaart voor Joey Brock na een schandalige overtreding. Bovendien liep AZ ook nog eens uit naar een snelle 0-5 via andermaal Adam Maher.

En toen staakte Wiedemeijer het duel vanwege ijsballen. De beide ploegen bleven op het veld en na een onderbreking van een minuut of tien gaf de arbiter van dienst de zaak nog één laatste kans. Die werd `benut', maar heel veel vreugde daarover was er niet. Alhoewel: in het vriendenhome ging de gezellige muziek de hele wedstrijd gewoon vrolijk door. Geniet van het leven, want het duurt maar even

Jozy Altidore schiet uit een strafschop de 4-0 voor AZ in de touwen. Het bekerduel tegen FC Den Bosch wordt verziekt door ourwoudgeluiden vanaf de tribunes. Omdat de grensrechter vervolgens wordt bekogeld, is arbiter Reinold Wiedemeijer (inzet) genoodzaakt het duel tijdelijk stil te leggen.

DOOR NIK KOK 

DEN BOSCH- AZ heeft met twee vingers in de neus de halve finale van de KNVB-beker bereikt door met 5-0 van FC Den Bosch te winnen, maar het duel zal vooral de geschiedenis ingaan als de wedstrijd van wanstaltige oerwoudgeluiden.

In de broeierige sfeer die er daarna ontstond in het stadion werd er in tweede helft door toeschouwers massaal met sneeuw- en ijsballen gegooid naar de assistent-grensrechter. Ex-speler Ruud van Nistelrooy liet via Twitter weten zich te schamen voor het gedrag van de Bossche fans. Scheidsrechter Wiedemeijer besloot het duel in de tweede helft voor enige tijd stil te leggen. En dat terwijl de KNVB de kwartfinale van het bekertoernooi juist in het teken van het respect had gesteld.

Het publiek van de voor de wedstrijd nog zo sympathiek ogende club FC Den Bosch maakte zich aan die vorm van racisme schuldig, telkens als AZ-spits Jozy Altidore aan de bal kwam. Gertjan Verbeek sommeerde de vierde man daarop halverwege de eerste helft een oproep te doen via de speaker. Maar ook na herhaaldelijke oproepen stopte de zogenoemde M-side van de Brabantse club er niet mee. Het leidde in de rust tot een emotioneel en vlammend betoog van algemeen directeur Peter Bijvelds van FC Den Bosch vanaf de middenstip. Hij riep, met een clubsjaal om de nek en met overslaande stem, het publiek op tot respect. Tevergeefs. Tien minuten in de tweede helft werd het duel voor enige tijd gestaakt. Die tijd gebruikte Verbeek om de eigen supporters toe te spreken.

De coach, na afloop: ,,Het zijn een paar idioten die dit hebben veroorzaakt. Dat is heel vervelend. Hier zijn normen en waarden overschreden.'' En Altidore: ,,Het is treurig dat zoiets gebeurt.'' Het stond tijdens de onderbreking al 0-4 voor AZ, dat heer en meester was. De goede lijn, ingezet na de winterstop, werd doorgezet. Na vijf minuten scoorde Viktor Elm al, Gudmundsson maakte er snel 0-2 van. Daarna liep AZ over FC Den Bosch heen. Adam Maher maakte de derde treffer. Altidore nam nog voor rust de ultieme wraak op het vijandige publiek door een penalty te benutten. De Amerikaanse spits kon het daarbij niet laten naar het Bossche publiek te lopen en zijn ongenoegen kenbaar te maken.

Jelle de Bock en Joey Brock van Den Bosch moesten met een rode kaart van het veld. AZ scoorde na de hervatting nog een keer. Adam Maher was de doelpuntenmaker. 

Van onze verslaggever Iwan Tol

Den Bosch- Daar staat hij dan, kapelaan Patrick Kuis. Hoofdschuddend, aan het hek van Vak D. Al drie keer heeft de speaker de harde kern van FC Den Bosch opgeroepen zich te gedragen. De hele wedstrijd door hebben ze AZ-spits Jozy Altidore al met oerwoudgeluiden bestookt. In de tweede helft worden daar ijsballen naar de assistent-scheidsrechter gegooid. Scheidsrechter Wiedemeijer vindt het welletjes. Uitgerekend op een avond die in het teken van respect had moeten staan, loopt hij het veld af. 'Ik schaam me kapot' zegt Kuis bedroefd.

Kuis is kapelaan van de Sint-Jan in Den Bosch. De hele dag heeft hij al met een blauw-wit sjaaltje om zijn toog gelopen, want zijn cluppie is er toch maar mooi in geslaagd om de laatste acht van de KNVB-beker te bereiken. Het grote AZ is eigenlijk een onneembare horde op weg naar de halve finale, maar wie weet. Als iemand beseft dat David Goliat kan verslaan, dan is het Kuis wel.

En dan dit. Spreekkoren, voor het oog van heel Nederland. Terwijl Wiedemeijer in de kleedkamer zit, blijven de spelers op het veld achter. Het publiek applaudisseert als de speaker ten einde raad roept dat wie zich niet weet te beheersen, beter naar huis kan gaan. 'Zo is het altijd', zegt de Kuis. 'Het is maar een klein groepje dat het verpest voor de meerderheid.' Dan spoedt hij zich weer naar boven, want de wedstrijd wordt alsnog hervat. Maar de avond is verpest.

Eerder op de dag. Behalve zenuwachtig is de kapelaan ook een beetje verdrietig. Hij had zich zo verheugd op de wedstrijd, maar uitgerekend vanavond moet hij op ziekenbezoek bij parochianen. 'Die mensen hebben me harder nodig dan FC Den Bosch', vindt hij. Maar Kuis is een moderne kapelaan. Hij heeft een iPhone. Bovendien zijn het maar twee bezoekjes. 'Als het een beetje meezit, ben ik de tweede helft in het stadion.'

'Met heel mijn hart' heet het clublied van Den Bosch. Met die instelling wil de club vanavond AZ verslaan. Net zoals dat eerder in het toernooi is gelukt tegen FC Twente. Tientallen fans zorgden er afgelopen weekend voor dat het veld sneeuwvrij werd gemaakt, zodat de wedstrijd in elk geval niet afgelast zou worden. Toen ze klaar waren in de Vliert gingen ze door naar de Sint-Jan om de kapelaan te helpen met poetsen. Sindsdien blinken de Maria-beelden weer in de kathedraal. 'FC Den Bosch en de Sint-Jan zitten allebei stevig in hun hart', weet Kuis.

Terwijl scheidsrechter Wiedemeijer blaast voor het begin van de wedstrijd, rijdt Kuis op zijn fiets door de straten van Den Bosch, naar zijn twee afspraken. Er is dan nog niets aan de hand. Hij heeft vandaag bewust gekozen voor de fiets. Zo is hij in elk geval geen tijd kwijt met het zoeken naar een parkeerplaats. Hij heeft nog een advies voor trainer Jan Poortvliet. 'Kort op de man zitten en met snelle combinaties AZ verrassen.'

Heel veel invloed heeft de kapelaan niet, zo blijkt al snel. De wedstrijd is nog maar vier minuten oud als Victor Elm voor doelman Bruno Appels opduikt: 0-1. Dan krijgen we plotseling een berichtje van Kuis. 'Shit, 0-1.' Is hij nu al in het stadion? En zijn ziekenbezoek dan? 'Eén van de zieken vroeg of het een probleem was als ik morgenochtend langs zou komen. Dat noem ik nou voorzienigheid!'

Vanaf zijn vaste plek in Vak D ziet hij hoe Gudmundsson met een droge knal voor 0-2 zorgt. 'Non de knetter!', roept hij. 'Misschien had ik toch een kaarsje op moeten steken.' Inderdaad, want in de 35ste minuut schiet Adam Maher de 0-3 binnen. Twee minuten later is het al 4-0 na een penalty door Altidore. Wiedemeijer informeert vervolgens bij de spits. Staken of doorgaan? Doorgaan, vindt de Amerikaan, hoewel het een avond is die in het teken van respect staat. Overleg aan de zijkant. Weer een oproep van de speaker. Er hangt een zwarte wolk boven deze avond, nu al. Kuis kan het niet begrijpen. 'Dit gaat de club zo veel geld kosten. Stom, stom, stom.'

In zijn jeugd stond Kuis steevast op de staantribunes van het Oosterpark in Groningen, want hij komt uit Uithuizen. Maar sinds de bisschop hem naar Brabant riep, heeft hij zijn hart verpand aan FC Den Bosch. Toen bij voormalig Den Bosch-trainer Theo Bos alvleesklierkanker werd geconstateerd, liet hij gebedskaarsjes voor hem maken. Er werden die avond 300 kaarsjes aangestoken. Tezamen vormden ze de naam van Theo Bos.

Zijn volgende plan is om in de Sint-Jan een beeld van een patroonheilige te plaatsen voor FC Den Bosch. Hij denkt aan Luigi Scrosoppi (1804-1884), die geldt als patroonheilige van het voetbal. Eerst wacht hem ander werk, want de oerwoudgeluiden zijn een smet op de avond. Het is uiteindelijk 0-5 geworden, maar daar heeft niemand het nog over. Als kapelaan voelt hij zich geroepen iets te doen. 'Ik ken die jongens die dit op hun geweten hebben', zegt Kuis. 'Het is een stelletje hufters. Ik zal ze daar absoluut op aanspreken. Ik ben echt niet bang voor ze.'

DEN BOSCH- Wat een mooie Brabantse voetbalavond had moeten worden in stadion De Vliert, is voor FC Den Bosch uitgelopen op een drama. Door ernstige misdragingen van een klein deel van het fanatieke thuispubliek was het duel tegen AZ in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi een dieptepunt in de clubhistorie. De zware nederlaag (0-5) en de rode kaarten voor Jelle de Bock en Joey Brock konden er voor FC Den Bosch nog wel bij.

De vooruitzichten waren voor de Bosschenaren al voor het begin van het duel slecht. De nummer 13 van de Jupiler League had in 2013 door het winterse weer nog geen serieuze wedstrijd gespeeld. FC Den Bosch had bovendien de pech dat AZ vol zelfvertrouwen naar De Vliert kwam. Met twee royale overwinningen tegen Vitesse en VVV-Venlo (beide 4-1) toonde de ploeg van trainer Gertjan Verbeek na de winterstop aan dat er dit seizoen nog wel degelijk rekening met de huidige nummer 9 van de eredivisie gehouden dient te worden.

Vanaf de aftrap maakte AZ een gedreven indruk. Voor het beperkte FC Den Bosch was er geen houden aan. Bij de rust leidde de bij vlagen swingende Alkmaarders al met 0-4 door treffers van Viktor Elm, Johann Berg Gudmundsson, Adam Maher en Jozy Altidore (strafschop).

Na de vierde treffer van de bezoekers wilde Reinold Wiedemeijer van het veld gaan nadat er wederom oerwoudgeluiden vanaf de tribune te horen waren. Altidore, tegen wie de discriminerende kreten waren gericht, drong er zelf bij de arbiter op aan om de wedstrijd voort te zetten. Door een rode kaart voor De Bock stond het zwaar aangeslagen FC Den Bosch toen al met tien man.

Na een oproep in de rust door directeur Peter Bijvelds aan de eigen aanhang om zich toch vooral goed te gedragen in de tweede helft, moest de thuisploeg al snel met negen spelers verder. Joey Brock kreeg rood voor een charge op Dirk Marcellis. Daarna werd er vanaf de tribune onder meer met sneeuwballen gegooid, waarop Wiedemeijer het duel alsnog stillegde. Ook waren er weer racistische uitingen. Na een korte onderbreking kon het duel worden uitgespeeld. Maher bepaalde de eindstand in de trieste bekerwedstrijd op 0-5. 

DEN BOSCH - AZ heeft dinsdagavond in een ontsierd duel met FC Den Bosch de halve finale van het KNVB-bekertoernooi bereikt.

Door ernstige misdragingen van een klein deel van het fanatieke thuispubliek was het duel een dieptepunt in de clubhistorie van de Bosschenaren. De zware nederlaag (0-5) en de rode kaarten voor Jelle de Bock en Joey Brock konden er op de inktzwarte avond voor Den Bosch nog wel bij. Diverse keren waren er tijdens het duel oerwoudgeluiden vanaf de tribune met de fanatieke fans te horen. De racistische kreten waren gericht aan de donkere AZ-aanvaller Jozy Altidore. Vanaf de aftrap in het lang niet volle stadion maakte AZ een geconcentreerde en gedreven indruk. Voor het beperkte FC Den Bosch was er geen houden aan.

Bij de rust leidde de bij vlagen swingende Alkmaarders al met 0-4 door treffers van Viktor Elm, Johann Berg Gudmundsson, Adam Maher en Jozy Altidore (strafschop). Na de vierde treffer van de bezoekers wilde Reinold Wiedemeijer van het veld gaan nadat er wederom oerwoudgeluiden vanaf de tribune te horen waren.

Altidore, tegen wie de discriminerende kreten waren gericht, drong er zelf bij de arbiter op aan om de wedstrijd voort te zetten. Door een rode kaart voor De Bock, die de strafschop veroorzaakte, stond het zwaar aangeslagen FC Den Bosch toen al met tien man. Na een emotionele oproep in de rust door directeur Peter Bijvelds aan de eigen aanhang om zich toch vooral goed te gedragen in de tweede helft, moest de thuisploeg al snel met negen spelers verder.

Joey Brock kreeg rood voor een charge op Dirk Marcellis. Daarna werd er vanaf de tribune onder meer met sneeuwballen gegooid en dat was voor Wiedemeijer de belangrijkste reden om het duel nu wel stil te leggen. Ook was er weer sprake van racistische uitingen. Na een korte onderbreking kon het turbulente bekerduel alsnog worden uitgespeeld. Maher bepaalde de eindstand in de trieste bekerwedstrijd nog op 0-5.

Technisch directeur van AZ Earnest Stewart zei tegenover Eredivisie Live het erg triest te vinden dat mensen zich zo kunnen misdragen op de tribune. "Den Bosch schaamt zich dood voor een deel van de supporters. De scheidsrechter kan het duel definitief staken na overleg met de autoriteiten. Waar zijn we met zijn allen mee bezig?"

"Dat die mensen dit nog voor elkaar kunnen krijgen terwijl deze ronde in het teken staat van respect", aldus Stewart.

AZ heeft zich als eerste ploeg voor de halve finales van het KNVB-bekertoernooi geplaatst. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek walste over FC Den Bosch heen (0-5). Na afloop ging het evenwel vooral over het wangedrag van een deel van de aanhang van FC Den Bosch.

Gedurende het eerste bedrijf werd AZ-spits Jozy Alditore voortdurend begeleid met zogenaamde oerwoudgeluiden. Kort na de aftrap in de tweede helft was arbiter Reinold Wiedemeijer genoodzaakt het duel stil te leggen en een afkoelingsperiode van vijf minuten in te gelasten. De grensrechter werd immers belaagd met sneeuw-/ijsballen.

Op het moment van stilleggen stond AZ al op een riante 0-4 voorsprong én tegen negen man. In de eerste helft hadden Viktor Elm (op aangeven van Johan Berg Gudmundsson), Gudmundsson zelf (een droge knal), Adam Maher (eindstation van een fraaie aanval) en Altidore (benutte strafschop) voor de ruime voorsprong gezorgd.

Altidore was zelf betrokken bij de situatie voorafgaand aan de strafschop. Jelle de Bock kreeg direct rood omdat hij de doorgebroken AZ-spits naar de grond trok. Met zijn treffer nam de Amerikaan revanche op het deel van het publiek dat hem racistisch bejegende. De tweede helft was nog maar koud aan de gang of het duel kende al een volgend dieptepunt. Een veel te harde sliding van Bosschenaar Joey Brock op de enkels van Dirk Marcellis werd terecht met rood bestraft. Kort daarna moesten de negen man van Den Bosch naar de zijlijn omdat de afkoelingsperiode werd ingelast.

Na de tweede hervatting van het duel vielen nog twee bijzondere momenten te noteren. Maher bepaalde met zijn tweede treffer van de avond de eindstand op 0-5 en Willie Overtoom maakte zijn debuut voor AZ. Hij kwam deze week over van Heracles Almelo. Door de overschaduwde zege is de ploeg van trainer Gertjan Verbeek de eerste ploeg die zich bij de laatste vier weet te scharen. Woensdag staan twee kwartfinales op het programma: PEC Zwolle-Heracles Almelo en PSV-Feyenoord. Donderdag zullen Vitesse en Ajax in Emmen gaan vechten om het laatste ticket voor de halve eindstrijd.

Overigens liet Verbeek zich tijdens de ingelaste afkoelingsperiode van zijn goede kant zien. Op het moment dat de gemoederen nog verhitter leken te worden, liep hij naar het uitvak en kreeg hij het in samenspraak met de AZ-supporters voor elkaar dat de meegereisde aanhang zich rustig hield.