AZ in de media (Feyenoord - AZ)

Gepubliceerd op 04 april 11, 00:00
ALKMAAR- AZ reisde zaterdag weliswaar met drie punten terug naar Alkmaar, maar zag Kolbeinn Sigthórsson (enkel) en Maarten Martens (scheen) geblesseerd afhaken in het duel met Feyenoord (0-1). Lees wat de kranten over deze wedstrijd schrijven in de rubriek AZ in de media.


Door Marcel van der Kraan

ROTTERDAM – Met een afschuwelijke vleeswond van zo’n 20 centimeter, die zelfs het bot in het onderbeen blootlegde, eindigde voor AZ-aanvaller Maarten Martens zaterdagavond het seizoen 2010-2011. De tackle van zijn landgenoot en Feyenoord-verdediger Gill Swerts heeft hem voor zo’n vijf weken uitgeschakeld.

Swerts had nooit de bedoeling om zijn vriend en voormalige ploeggenoot bij AZ te blesseren. Hij kwam te laat bij het duel om de bal met Martens op het middenveld en ritste met een van zijn aluminiumnoppen het hele kuitbeen van de international open. Scheidsrechter Pieter Vink was aanvankelijk niet van plan om Swerts met rood te bestraffen, maar toen hij het witte vlees en het bot door de opengereten kous bloot zag liggen gaf hij alsnog de zwaarst mogelijke straf. Met tien man ging Feyenoord met 1-0 ten onder.

De spelers van Feyenoord en AZ hoorden Martens van dichtbij krijsen en realiseerden zich dat de Belgische international een vreselijke blessure had opgelopen. Het gros dacht in eerste instantie dat het been van Martens was gebroken. Daarom durfde bijna niemand dicht bij het slachtoffer in de buurt te komen.

Gill Swerts was zelf bijna net zo aangeslagen als Martens. „Ik vond het verschrikkelijk”, stamelde de verdediger later. „Ik zag wat er was gebeurd met zijn been en heb onmiddellijk zijn ogen dicht gedaan. Ik zei: ’Niet kijken, Maarten!’. Hij is een collega en vriend van me. Onze vrouwen kennen elkaar, ik heb met hem bij de Belgische ploeg en bij AZ vaak op een kamer geslapen. Dit wens ik niemand toe, maar als het een vriend is ga je helemaal door de grond.”

De deze winter net van AZ naar Feyenoord getransfereerde rechtsback bleef met tranen in de ogen bij de spelerstunnel wachten op Martens, die per brancard naar de kleedkamer van Feyenoord werd gebracht. Daar werd de gapende wond door clubarts Casper van Eijck, die in het dagelijks leven chirurg is in het Medisch Centrum Erasmus, direct gehecht. Het bloedspoor liep door de hele kleedkamer van Feyenoord. Swerts was ook na afloop nog in een shock. „Het zag er heel erg uit. Ik ben blij dat het geen beenbreuk is, maar ik voel me toch heel slecht. Hij is hier zeker vijf weken mee zoet. De kans dat Maarten dit seizoen nog speelt is heel klein.’’

Swerts zal vandaag of morgen wel horen wat voor straf de tuchtcommissie voor hem in petto heeft. „Maar daar maak ik me het minste druk om. Het is veel erger dat Maarten dit heeft opgelopen. Hij kwam net terug van een blessure.’’

In de kleedkamer van AZ waren geen beschuldigende vingers in de richting van Swerts. Niklas Moisander vond het een drama voor beide spelers. „Gill is een goeie gozer. Wij weten bij AZ dat hij geen intentie had om Maarten dit aan te doen. Iedereen weet bij ons dat het vrienden van elkaar zijn.”

De rode kaart maakte meteen een einde aan de inhaalrace van Feyenoord tegen AZ, dat kort voor rust via Charlison Benschop op een 1-0 voorsprong was gekomen. Met tien man viel er voor de thuisclub weinig eer meer te behalen. Al had Luc Castaignos net voor de botsing tussen Swerts en Martens de sfeer in de uitverkochte Kuip nog kunnen veranderen. Maar oog in oog met doelman Sergio Romero faalde de naar Inter vertrekkende spits.

Door de 1-0 nederlaag is het seizoen van Feyenoord nu voorbij. De ploeg van Mario Been speelt nog wat verplichte partijtjes in een sportief rampzalig verlopen seizoen.

Door Robèrt Misset
ROTTERDAM - De omstanders slaan de handen voor hun ogen als ze een gapend gat zien in het rechterbeen van AZ-middenvelder Martens. Met een onbesuisde tackle heeft de Belgische Feyenoord-back Swerts zijn landgenoot ernstig verwond. Martens verlaat de Kuip op een brancard, Swerts loopt na zijn rode kaart ontredderd naar de kleedkamer. Zijn onbedoelde aanslag staat model voor het rampseizoen van Feyenoord.

De ploeg strompelt naar het einde, alleen coach Mario Been wil het nog niet weten. Wederom is De Kuip zaterdag het theater van vervlogen dromen, maar wat zegt Been na afloop? 'Ze zullen me wel voor gek verklaren. Maar zolang de kloof met de achtste plaats te overbruggen is, geloof ik nog in deelname aan de play-offs.'

Been is de enige in Rotterdam-Zuid na alweer de dertiende nederlaag tegenover slechts negen overwinningen. De realiteit is dat iedereen bij Feyenoord snakt naar het einde van de lijdensweg. Met een doldrieste sliding vertolkt Swerts niet alleen zijn eigen gemoedstoestand. De verdediger loopt sinds zijn terugkeer bij Feyenoord op eieren en gaat gebukt onder de druk van het Legioen dat hem geregeld uitfluit.

Geforceerd tracht Swerts de bal te veroveren en tot zijn schrik ziet de verdediger dat hij te laat is. Hevig bloedend ligt Martens op de grond. Pas nadat hij de schade bij de AZ-speler heeft geïnspecteerd, besluit arbiter Vink de ontgoochelde Swerts van het veld te sturen. Beide coaches nemen hem echter in bescherming.

Verbeek: 'Ik heb een half jaar met Gill gewerkt. Hij is in de goede zin van het woord een agressieve speler. Het was een ongelukkige botsing. Het been van Maarten lag open vanaf zijn knie tot zijn enkel. Het was een snee van twintig tot vijfentwintig centimeter, die meteen is gehecht. Ik denk dat Swerts hier nog het meeste onder lijdt.'

Been: 'Gill zat er helemaal doorheen. Maarten was voor behandeling naar onze kleedkamer gebracht, hij zat onder het bloed. Ze hebben elkaar gesproken. Ik kan Gill niets kwalijk nemen. Het was een ongeluk.' Met Martens verdwijnt meteen de ziel uit de ploeg. AZ lijkt verlamd na de treurige aftocht van de spelmaker, die net een revalidatie had voltooid. Geheel ontdaan meldt aanvoerder Schaars zich bij zijn trainer. Verbeek: 'Stijn had recht op het bot gekeken en zag het scheenbeen liggen. Als je er vlakbij staat, zijn het vreselijke beelden. Gelukkig was snel duidelijk dat het alleen een vleeswond was en geen breuk.'

Feyenoord-aanvoerder Vlaar heeft wijselijk het hoofd afgewend, maar ook bij zijn ploeg lijkt de lust tot voetballen verdwenen. Een aardige openingsfase leidt slechts tot een kopbal van Wijnaldum op de paal. Vlak na rust verzuimt Castaignos een blunder van AZ-verdediger Moisander af te straffen. Hij faalt oog-in-oog met keeper Romero en wordt zelfs gewisseld.

Maar de tactische omzettingen van Been zijn zelden overtuigend, terwijl Verbeek dit seizoen juist een gouden hand van wisselen heeft. Spits Sigthorsson krijgt al na zeven minuten een tik van Feyenoord-verdediger De Vrij en klapt door zijn enkel. Als het tegenzit, zijn we hem de rest van het seizoen kwijt', aldus Verbeek.

Al dan niet gedwongen: met zijn ingrepen geeft Verbeek AZ telkens een verfrissende impuls. Benschop is in Alkmaar nauwelijks in beeld geweest, maar de fysiek sterke aanvaller geeft AZ prompt meer diepgang. Benschop profiteert op slag van rust van de vrijheid die De Vrij hem gunt en passeert Feyenoord-doelman Van Dijk: 0-1. Met een man meer houdt AZ die score moeizaam intact.

Zo boekt Verbeek een triomfantelijke zege bij de club waar hij twee jaar geleden werd ontslagen. De 48-jarige trainer liep destijds als een olifant door de porseleinkast en joeg de routiniers tegen zich in het harnas. De jonge talenten van Feyenoord prezen zijn aanpak en juist zij twijfelen nu over hun perspectief in De Kuip.

Het is een prikkelende gedachte dat Verbeek met deze ploeg wellicht betere resultaten zou hebben behaald dan Been, die met de week ongeloofwaardiger wordt. Geïrriteerd en met een cynische ondertoon pareerde Been de suggestie dat hij maar beter de eer aan zichzelf kon houden. 'Nu ik die vraag krijg, wordt de druk wel heel groot. Ik ga er over nadenken. Maar u hoeft met mij niet te doen te hebben.' Een lokale omroep wekt de indruk dat de Feyenoord-trainer radeloos en reddeloos is. Been: 'Ik ben helemaal niet aangeslagen. Of moet ik nu een touw gaan zoeken?'

Wellicht krijgt hij dat touw straks symbolisch aangereikt door de nieuwe technisch directeur. Martin van Geel heeft de reputatie dat hij bij al zijn clubs eerst de trainer ontslaat, als het sein voor een grondige renovatie. En als Been het nog niet beseft, zegt aanvoerder Vlaar het wel. 'Dit seizoen is sowieso voorbij.' Gelukkig wel, zie je hem denken.


Trainer Mario Been van Feyenoord durfde twee weken geleden na de pijnlijke nederlaag bij Roda JC (3-0) nog hardop te dromen over een plaatsje in de play-offs voor een Europees ticket. Maar na de nieuwe verliespartij vandaag thuis tegen AZ (0-1) hoeft hij zich geen enkele illusie meer te maken. Voor zijn ploeg zit het povere seizoen er wel zo'n beetje op. AZ daarentegen is als standvastige nummer vier nog volop in de race voor een toegangsbewijs voor de Europa League.

Het was niet best wat beide ploegen in de eerste helft lieten zien in De Kuip. Er werd veel gelopen en hard gewerkt, maar van goed voetbal was geen sprake. Het balverlies en de misverstanden waren groot.

In het rommelige spel viel Georginio Wijnaldum zowel in positieve als in negatieve zin op. De schaduwspits van Feyenoord liet zich soms te ver terugzakken en gaf vanuit het middenveld te veel passjes breed of achteruit. De risicoloze acties van Wijnaldum kwamen het tempo en de verrassing in de Rotterdamse aanvalsopbouw niet ten goede.
 
Het 20-jarige talent dook voor de rust ook nog een paar keer gevaarlijk op in het Alkmaarse strafschopgebied. Zowel in de zesde minuut (voorzetje net te hoog) als na ruim een kwartier (kopbal op de paal) liet hij zijn offensieve kwaliteiten zien. Verder ging van de thuisploeg in de eerste helft amper dreiging uit.
 
Ook AZ had moeite een fatsoenlijke aanval op te zetten. In de 26ste minuut moest spits Kolbeinn Sigthorsson, die in de belangstelling van Feyenoord zou staan, geblesseerd naar de kant. Zijn vervanger Charlison Benschop leek geen echte verbetering.
 
Hij miste in de 42ste minuut op knullige wijze een grote kans. Kort daarna trof Benschop alsnog doel met een droog schot, dat doelman Rob van Dijk in de korte hoek verraste. Ook verdediger Stefan de Vrij, die net als Wijnaldum sterke met zwakke momenten afwisselde, greep niet alert genoeg in, 0-1.
 
Met grote kansen voor Kelvin Leerdam (kopbal over) en Luc Castaignos (redding doelman Sergio Romero) begon Feyenoord sterk aan de tweede helft. Het offensief zakte evenwel snel weer weg, zeker nadat verdediger Gill Swerts (ex-AZ) bij de thuisclub rood had gekregen voor een zware charge op Maarten Martens. De Belgische middenvelder moest per brancard van het veld. Met tien man, en zonder de verrassend ingewisselde spits Castaignos, kon Feyenoord helemaal niets meer afdwingen.

AZ heeft zaterdag op bezoek bij Feyenoord geen fouten gemaakt (0-1). Door een doelpunt van Charlison Benschop (foto) vlak vóór rust keerde de ploeg van trainer Gertjan Verbeek met drie punten terug naar Alkmaar en houdt zo de vierde plaats op de ranglijst in handen.

Het duel tussen Feyenoord en AZ kende bar weinig hoogtepunten. De thuisclub was geen moment in staat AZ zijn wil op te leggen. Na de rode kaart van verdediger Gill Swerts in de 59ste minuut kwamen de Rotterdammers nauwelijks meer dreigend voor AZ-keeper Sergio Romero. Swerts werd door scheidsrechter Pieter Vink van het veld gestuurd na een grove tackle op Maarten Martens. De Belg hield een vleeswond van vijftien centimeter aan de charge van zijn landgenoot.

Voor Feyenoord was het de derde opeenvolgende thuisnederlaag tegen AZ. Alleen PSV (drie duels), Sparta Rotterdam (vijf duels) en Ajax (vijf duels) wonnen ooit minstens drie keer op rij in De Kuip, zo becijferde Infostrada Sports.

AZ behaalde de vierde zege in zijn laatste vijf competitieduels. De Alkmaarders staan na 29 wedstrijden op 52 punten, drie minder dan de nummer drie Ajax. De Amsterdammers werken zondag thuis tegen Heracles Almelo hun 29ste competitieduel van dit seizoen af.