AZ in extremis onderuit tegen Twente

Gepubliceerd op 07 december 13, 21:38
ALKMAAR- AZ heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen FC Twente verloren. In blessuretijd kopte Youness Mokhtar de bezoekers naar een 1-2 zege. Door deze eerste thuisnederlaag van het seizoen zakt AZ weg uit de top van de Eredivisie.

Met de van een griep herstelde Celso Ortiz terug op het middenveld, liet AZ direct zien de vieze nasmaak van de nederlaag in Nijmegen te willen wegspoelen. Slechts twee minuten stonden er op de klok toen Beerens zijn ploeg fraai op voorsprong schoot. Meetkunde en fantasie vielen elkaar in de armen toen de buitenspeler een voorzet van Nick Viergever op zijn borst aannam en vervolgens met een volley over de Twente-doelman schoot: 1-0.

AZ liet het vervolgens na de score te verdubbelen. Beerens dook via een snelle tegenstoot twee keer op voor het doel van de bezoekers. In eerste instantie werd zijn inzet gekeerd, vervolgens schoot hij net naast.

Mokhtar
Uit een van de schamele kansen van FC Twente was het vlak voor rust direct raak, hetzij met de nodige hulp van Esteban. De doelman van AZ liet een schot van Shadrach Eghan los, waarna Youness Mokhtar kon profiteren: 1-1.

In het tweede bedrijf nam FC Twente het duel steeds meer in eigen hand. AZ was nog wel gevaarlijk toen Aron Jóhannsson een schot van Johann Berg Gudmundsson met zijn borst van richting veranderde, maar tot veel uitgespeelde kansen kwam het niet.

Lat
Een kwartier voor tijd hield de lat de Alkmaarders binnen een paar seconden twee keer op de been. Eerst schoot Mokhtar op de dwarsligger waarna in de rebound een schot van Kyle Ebecillio via de voet van Jan Wuytens het aluminium raakte.

Mokhtar
Nadat ook Felipe Gutiérrez en Dusan Tadic het doel van Esteban onder vuur namen, werd het punt in de blessuretijd verspeeld toen Mokhtar bij de tweede paal vrij mocht inkoppen: 1-2. Dit werd ook de eindstand omdat Markus Henriksen vlak voor tijd een volley onbenut liet.

Advocaat: ‘Alles gegeven’
“Tijdens de eerste helft waren wij de overheersende partij, na rust was Twente beter”, concludeerde Advocaat na afloop. “Een gelijkspel was verdiend geweest, maar beide ploegen bleven voor de winst gaan. Daarbij gingen wij uit positie lopen. Mijn jongens hebben alles gegeven, meer hebben we niet. Twente heeft meer kwaliteiten.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - FC Twente 1-2 (1-1)


Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Nick Viergever; Markus Henriksen, Celso Ortiz, Maarten Martens; Roy Beerens, Aron Jóhannsson (79. Denni Avdic), Johann Berg Gudmundsson (76. Steven Berghuis).
Opstelling FC Twente: Nick Marsman; Roberto Rosales, Rasmus Bengtsson, Andreas Bjelland, Robbert Schilder (78. Dico Koppers); Kyle Ebecilio, Shahdrag Eghan (69. Jesus Corona), Felipe Gutiérrez; Dusan Tadic, Luc Castaignos, Youness Mokhtar.

Scoreverloop: 3. Beerens 1-0, 39. Mokhtar 1-1, 90+2. Mokhtar 2-1.
Gele kaarten: 35. Wuytens (AZ), 19. Schilder, 51. Rosales, 89. Corona (FC Twente).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Pieter Vink
Toeschouwers: 16.021

Foto’s: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl