AZ in verlenging ruim langs Sparta

Gepubliceerd op 25 september 13, 22:32
ALKMAAR- AZ heeft woensdag in het AFAS Stadion de bekerwedstrijd tegen Sparta Rotterdam na verlenging met 4-1 gewonnen. De Alkmaarders vergaten het duel ondanks enkele goede kansen binnen 90 minuten te beslissen. Aron Jóhannsson (3x) en Steven Berghuis waren trefzeker.

Met Donny Gorter (blessure Jan Wuytens), Willie Overtoom (voor Viktor Elm) en Maarten Martens (voor Johann Berg Gudmundsson) in de basis startte AZ flitsend aan het thuisduel. Vlot combinerend via het middenrif werd de Rotterdamse defensie in de openingsfase overrompeld. Dit resulteerde na een zaalvoetbalaanval via Martens, Nemanja Gudelj en Roy Beerens in de openingstreffer van Jóhannsson: 1-0.

Voskamp: 1-1
Nog geen drie minuten later lag de bal echter ook aan de andere kant in het netje. Johan Voskamp reageerde attent met de hak na een inzet van Steef Nieuwendaal: 1-1. Na de gelijkmaker had AZ moeite om het goede spel van de openingsfase weer op te pakken.

Kansen AZ
Nog in de eerste helft kreeg AZ twee opgelegde kansen om weer op voorsprong te komen. Khalid Sinouh tikte de bal tegen de voeten van Martens, die zijn inzet centimeters naast zag eindigen. Roy Beerens schoot oog-in-oog met de doelman wild over.

Luirink
In de openingsfase van de tweede helft waren de grootste kansen voor Sparta. Oud-AZ’er Gijs Luirink zag zijn kopbal net over gaan, terwijl zijn defensieve kompaan Kaj Ramsteijn net naast het doel van Esteban kopte.

Sinouh
In de slotfase van de reguliere speeltijd zocht AZ steeds nadrukkelijker naar de beslissing. Daarbij eiste vooral Sinouh een heldenrol voor zich op. De voormalige AZ-sluitpost was zeer attent bij schoten van Jóhannsson en Berghuis. Ook had hij enig geluk bij inzetten van Gudelj (net voorlangs) en Gudmundsson (op de lat).

Verlenging: 4-1
In de verlenging wist AZ Sinouh wél te passeren. Na een goede voorzet van Gudelj was Jóhannsson slimmer dan zijn bewakers en kopte hij raak: 2-1. Het lamgeslagen Sparta zette daarna de poorten open. Gudmundsson schonk - na een goede steekbal van Berghuis - Jóhannsson een hattrick: 3-1. Vlak voor tijd bekroonde Berghuis zijn uitstekende invalbeurt met een doeltreffend schot met rechts.

Verbeek: ‘In reguliere speeltijd moeten winnen’
“Ik vind dat we in de reguliere speeltijd al met 4-1 hadden kunnen en moeten winnen”, aldus Gertjan Verbeek na afloop van het duel. “We hebben de kansen echter niet verzilverd, waardoor de tegenstander hoop bleef houden op een stunt. Het laatste kwartier voerden we de druk op en gingen we in een hoger tempo spelen. Dat leverde mede door goed keeperswerk van Sinouh geen doelpunt op. Dan moet je het afdwingen in de verlenging, dat hebben we gedaan.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Sparta Rotterdam 4-1 (1-1), na verlenging 
Tweede ronde KNVB beker

Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Nick Viergever, Donny Gorter (111. Etiënne Reijnen); Nemanja Gudelj, Markus Henriksen, Willie Overtoom (70. Johann Berg Gudmundsson); Roy Beerens (66. Steven Berghuis), Aron Jóhannsson, Maarten Martens.
Opstelling Sparta Rotterdam: Khalid Sinouh; Pieter Nys (95. Roderick Gielisse), Gijs Luirink, Kaj Ramsteijn, Donovan Slijngard; Steef Nieuwendaal, Soufian El Hassnaoui, Huseyin Dogan; Donovan Deekman (90+1. Stef Peeters), Johan Voskamp, Pieter Langedijk (66. Roald Van Hout).

Scoreverloop: 5. Jóhannsson 1-0, 8. Voskamp 1-1, 92. Jóhannsson 2-1, 105. Jóhannsson 3-1, 119. Berghuis 4-1.
Gele kaarten: Nys (Sparta Rotterdam).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Toeschouwers: 11.231

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl