AZ innovatief: anti-zwaartekracht loopband

Gepubliceerd op 28 september 12, 00:00
ALKMAAR- Als eerste voetbalclub in Nederland heeft AZ deze week de AlterG Anti-Gravity Treadmill in gebruik genomen. Deze door NASA ontwikkelde anti-zwaartekracht-loopband wordt gebruikt voor revalidatie, herstel en het optrainen van spelers.

Door het gebruik van de AlterG Anti-Gravity Treadmill worden geblesseerde spelers sneller in staat gesteld om weer op hun oude niveau te komen. Door de vermindering van het lichaamsgewicht kan de gebruiker het lichaam sneller functioneel belasten. Hoofd Fysiotherapie Maarten Gozeling: “Een speler die terugkomt van een ernstige blessure (gescheurde kruisband, beenbreuk, spierscheuring e.d.) kan in het begin van zijn revalidatie nog niet zijn volledige gewicht dragen. Met dit apparaat wordt zijn gewicht gereduceerd, waardoor hij minder belasting heeft op het geblesseerde lichaamsdeel. Hij kan sneller gaan lopen op de loopband en blijft verder fysiek op niveau.”

Met een speciale broek wordt een gebruiker van de AlterG Anti-Gravity Treadmill in een zak op de loopband vast geritst. De zak wordt volgepompt met lucht, waarna de persoon wordt opgelift en het lichaamsgewicht wordt gereduceerd tot maximaal twintig procent. “Niet alleen in de revalidatie is dit apparaat bruikbaar”, legt Gozeling uit. “Spelers kunnen sneller worden opgetraind en lopen door deze manier van snelheidstraining minder risico op schade aan het bewegingsapparaat. Door de vermindering van het gewicht, wordt de impact op het lichaam minder. Daarom is dit apparaat ook goed inzetbaar bij de hersteltrainingen na wedstrijden.”

De AlterG Anti-Gravity Treadmill diende oorspronkelijk als trainingsapparaat voor NASA-astronauten, die na verblijf in de ruimte kampten met sterk afgenomen spierkracht en botontkalking. In een later stadium werd het apparaat aangepast voor gebruik bij training en revalidatie. In de Verenigde Staten is de AlterG Anti-Gravity Treadmill veelvuldig in gebruik bij basketbal (o.a. LA Lakers, Miami Heat), American Football (o.a. Chicago Bears, New England Patriots) en honkbal (o.a. Boston Red Sox, Milwaukee Brewers). In de voetballerij werken onder meer AC Milan, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Manchester United, Bayern München en Real Madrid met de AlterG Anti Gravity Treadmill.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl