AZ Jeugd maakt furore als StreetCaptains

AZ Jeugd maakt furore als StreetCaptains

Gepubliceerd op 11 juni 21, 10:18

ZAANSTAD- Straatvoetballen op het dek van cruiseschip SS Rotterdam en duizenden YouTube-gebruikers je kunsten laten zien. Melle Roede, Kees Smit, Jeen Haanstra en Kiyani Zeggen maken furore in de FC Straat League van voetbalvlogger Soufiane Touzani. De AZ Jeugd-spelers zijn ongeslagen kampioen geworden. 

"Ik zou uitkijken als ik jullie was, want dit gaat een grote uitslag worden." Met die woorden introduceert het AZ-kwartet – dat samen met Tygo Haanstra (voormalig AZ Jeugd-speler en neef van Jeen) Team Heiloo vormt – zich aan zijn eerste tegenstander van het straatvoetbaltoernooi. Diezelfde wedstrijd claimen zij de titel StreetCaptains en geven de symbolische aanvoerdersband niet meer uit handen.

Benaderd
"Het was een leuke ervaring", vertelt Roede. De middenvelder van AZ Onder 16 is de initiatiefnemer van Team Heiloo. "Ik heb al eerder een video met Touzani opgenomen. Zijn management zocht contact met mij en vroeg of we aan het toernooi wilden meedoen. Toen heb ik Kees, Jeen, Kiyani en Tygo benaderd."

Tien punten
Op het scheepsdek van de SS Rotterdam spelen deelnemende teams vier-tegen-vier straatvoetbalwedstrijden. Het eerste dat tot tien punten komt is de winnaar. Daarbij gelden speciale spelregels. Zo wordt er één punt afgetrokken na twee overgeschoten ballen en is er een shoot-out na iedere vijf goals. De winnaars worden gekroond tot StreetCaptains en mogen die titel de volgende aflevering verdedigen. Iets wat de AZ'ers viermaal met succes doen.

Strijdplan
Het meevoetballen van doelman Zeggen was een belangrijke troef in het strijdplan. "Zo zorgden we voor een vier-tegen-drie-situatie", licht Smit toe. "Als ze Kiyani niet onder druk zetten, kregen we ruimte om te schieten. Daarmee hebben we veel goals gemaakt."

Vierde veldspeler
"Het was in ons voordeel dat andere teams niet iets vergelijkbaars deden", vult Zeggen aan. "In balbezit was ik namelijk een vierde veldspeler. Latere tegenstanders probeerden ons onder druk te zetten door mij naar mijn mindere rechterbeen te dwingen. Het werd daardoor wat moeilijker, maar dat counterden we goed door in de opbouw anders positie te kiezen."

Betere ploeg
Waar Team Heiloo voor een groot deel bestaat uit AZ'ers, zijn andere betaald voetbal-clubs vertegenwoordigd in de gelederen van de opponenten. Jeen Haanstra: "Dat zijn jeugdspelers van onder andere Ajax, Feyenoord en Anderlecht. Wij vertegenwoordigden AZ en hebben laten zien dat wij op deze ondergrond de betere ploeg zijn."

Toetsweken
Met toernooizege krijgt Team Heiloo de kans in een volgende editie van de FC Straat League terug te keren als de te kloppen ploeg. Roede: "Na de zomervakantie gaan we dat misschien doen. De komende maanden hebben drie van ons namelijk toetsweken op school. Als we daarna nog mogen meedoen willen we het waarschijnlijk wel. En anders is er geen man overboord."

Hoog in het vaandel
Straatvoetbal staat hoog in het vaandel bij AZ. De AZ Jeugd-spelers trainen regelmatig met verschillende soorten ballen en op diverse ondergronden. Dit voor de ontwikkeling op motorisch gebied, het bijbrengen van een verfijnde techniek en het verbeteren van spelinzicht.

Nike Performance Playground
Met de Nike Performance Playground op het AFAS Trainingscomplex heeft AZ zelf ook faciliteiten in huis om dit aan te bieden. Op de 'driehoek' achter veld twee is er ruimte voor footvolley op zowel kunstgras als zand, een asfaltveldje met behalve twee doelen ook een basket en een zandvlakte waarop beachsoccer kan worden gespeeld. Tussen het zand en het asfalt staat daarnaast een betonnen krachtmuur, bedoeld voor fysieke oefeningen. 

Brandenburg: 'Extra uitdaging'
AZ's Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg: "Het is heel mooi dat deze jongens op eigen initiatief aan dit toernooi meedoen. De afwijkende ondergronden en spelregels zorgen voor extra uitdaging, wat goed is voor hun ontwikkeling en aanpassingsvermogen. Daarnaast kunnen zij zich meten met andere talentvolle voetballers." 

Youtube
Alle afleveringen van FC Straat League zien? Kijk dan op het Youtube-kanaal van Touzani of klik op de onderstaande links. 

Aflevering 1: Streetcaptains vs. Heiloo
Aflevering 2: Streetcaptains vs. Rhenen
Aflevering 3: Streetcaptains vs. Den Haag
Aflevering 4: Streetcaptains vs. Brussel
Aflevering 5: Streetcaptains vs. Almere | Finale 

Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto's: Touzani