AZ Jeugd: Onder 14 klimt naar tweede plaats, Onder 15-topper onbeslist

AZ Jeugd: Onder 14 klimt naar tweede plaats, Onder 15-topper onbeslist

Gepubliceerd op 22 november 22, 17:42

ZAANSTAD- Het AFAS Trainingscomplex was dinsdag het toneel van twee topwedstrijden. AZ Onder 15 ging tegen Feyenoord op jacht naar de eerste plaats, terwijl de Onder 14-selectie tegenover PSV stond. 

PSV - AZ Onder 17 1-1 (1-1)
AZ Onder 17 heeft dinsdagmiddag gelijkgespeeld. De ontmoeting met PSV op sportcomplex De Herdgang in Eindhoven eindigde in 1-1.Klik hier voor het verslag.


AZ Onder 15 - Feyenoord 2-2 (1-2)
Een spectaculaire Onder 15-topper kende dinsdag geen winnaar. Met de koppositie op het spel maakten nummer twee AZ en nummer één Feyenoord er een spannende wedstrijd van. Ondanks dat er vier keer werd gescoord, bleven de ploegen in balans: 2-2.

Ook op de ranglijst ontliepen AZ en Feyenoord elkaar nauwelijks. Laatstgenoemde team was de lijstaanvoerder met 27 punten uit tien wedstrijden. AZ volgde op slechts één punt en kwam evenzoveel keer in actie.

Het spel ging in de openingsfase over en weer. Beide ploegen werden gevaarlijk, maar de beste kansen waren voor de Rotterdammers. Zo moest Finn Molenaar in actie komen bij pogingen van Kelvin Neijenhuis. De Feyenoord-spits tikte bijna een voorzet binnen en kwam daarna één-op-één met de doelman, maar scoorde niet.

Na ruim een kwartier nam Feyenoord ook in het veldspel wat meer de overhand. Toch was het AZ dat in de 25e minuut de score opende. Gijs Groot kon van randje zestien uithalen en vond de hoek: 1-0. De Alkmaarders wisten deze voorsprong echter niet lang vast te houden, want drie minuten later scoorden de bezoekers de gelijkmaker. Ayoub Ouarghi mocht een vrije trap nemen en schoot die strak in de kruising.

In de 32e minuut viel ook de 1-2. Jerayson Hoepel drong het Alkmaarse strafschopgebied binnen en schoot hard in de bovenhoek. AZ’er Rayan Zekri dacht zijn ploeg een snel antwoord te geven door te scoren, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Na de pauze maakte AZ direct duidelijk wat zijn intenties waren. Julian Sijbrands kreeg al snel twee goede kansen en ook Fadil Alimi was dichtbij, nadat hij zijn tegenstander uitkapte en op de keeper schoot. De aanvalsdrang leverde in de 56e minuut een penalty op. Chavarello Hellings werd naar de grond getrokken, ging zelf achter de bal staan en scoorde: 2-2.


Wat volgde was een tumultueuze slotfase. Kort nadat Feyenoord op de paal schoot kwam AZ met tien man te staan. Quincy Lede kreeg zijn tweede gele kaart en werd van het veld gestuurd.

De bezoekers drongen flink aan met grote kansen. Zo ging een schot van Izu Onunta rakelings naast en werd Molenaar in de slotseconden nog tot een wereldredding gedwongen. Maar de thuisploeg hield stand, trok het gelijkspel over de streep en hield zo de titelstrijd in leven.

Van der Velden: “Het was een heel spannende wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen. In de slotfase komen we met tien man te staan, maar blijven daarin met veel strijd overeind. Op de ranglijst is niets veranderd en we hebben nog drie competitiewedstrijden te gaan. Daarin spelen we ook nog een keer tegen Feyenoord. Alles ligt nog open.”

Opstelling AZ: Finn Molenaar; Fadil Alimi, Latrell Aken, Calvin Carrilho, Jayden Hart Perez; Yordi van der Velde (41. Quincy Lede), Gijs Groot (45. Massimiliano Frassino), Julian Sijbrands; Derryl Hupsel (72. Damian Dickhaut), Chavarello Hellings (80. Hupsel), Rayan Zekri. 

Scoreverloop: 25. Groot 1-0, 28. Ouarghi 1-1, 32. Hoepel 1-2, 56. Hellings 2-2 (pen.).
Rode kaart: 70. Lede (AZ / 2x geel).


AZ Onder 14 - PSV 2-1 (1-0)
AZ Onder 14 won de belangrijke strijd met het hoger geklasseerde PSV: 2-1. De ploeg van trainer Bas van Baar gaat de Eindhovenaren op de ranglijst voorbij en staat nu tweede.

Donny van der Lijcke opende al na vier minuten spelen de score voor AZ. De aanvaller kreeg de bal op grote afstand van het doel, maar twijfelde niet. Hij schoot de bal feilloos in de rechterhoek.

Daarna waren er over en weer mogelijkheden. Waar AZ dichtbij was via een afstandsschot van Christian Goring, stond Quenten Attigah op de goede plek bij de kans van PSV. Een goal van de Eindhovenaren werd afgekeurd vanwege buitenspel. Verder verrichtte AZ met name in de opbouw richting de helft van de tegenstander goed werk.

In de tweede helft had AZ na een goed uitgespeelde aanval een mooie kans op de 2-0. Een voorzet van Lars Boer kwam net niet aan bij Van der Lijcke. Vijf minuten voor tijd dreigde AZ genoegen te moeten nemen met een punt, toen PSV de 1-1 maakte. Maar een minuut later toonde de ploeg veerkracht. Van der Lijcke werd op pad gestuurd door Noah Meijer en schoof de tweede treffer van de middag binnen.

"Het was een topgevoel om op zulke belangrijke momenten - eerst vroeg in de wedstrijd, daarna vlak na de gelijkmaker - te scoren", vertelt Van der Lijcke. "Als je 'm al zo snel na de aftrap maakt, zit je gelijk lekker in de wedstrijd. We zijn een beetje moeizaam begonnen, maar als je dit soort duels blijft winnen, kan het voor ons nog een mooi seizoen worden. We hebben nu een mooie tweede plek te pakken."

Ook verdediger Amani Imhangbe hield een goed gevoel over aan de wedstrijd. "Achterin, als er een bal kwam, schoten we 'm steeds snel weg om het veilig te houden. Toen de 1-1 viel, was het wel spannend voor mij. Ik denk dat we terecht de 2-1 maakten. We herpakten ons na de gelijkmaker en waren scherp om alsnog de winst te pakken." 

Opstelling AZ: Quenten Attigah; Christian Göring (47. Job Tiebie), Janoa Elias, Amani Imhangbe, Lars Boer; Ties Kemna (47. Noah Meijer), Milo Kadyla- (36. Dex Klaverdijk), Cas Klop (62. Ties Kemna); Taecke van Dam van Isselt (62. Christian Goring), Donny van der Lijcke, Anton Agafonov.

Scoreverloop: 4. Van der Lijcke 1-0, 65. PSV 1-1, 66. Van der Lijcke 2-1.