AZ Jeugd: Onder 15 langs Sparta, ruime zege Onder 12

Gepubliceerd op 18 maart 23, 17:54

ZAANSTAD- Wisselende resultaten van de AZ Jeugd. Op het AFAS Trainingscomplex werd gewonnen, verloren en gelijkgespeeld. AZ Onder 13 ging in Den Haag met een negenklapper langs ADO, terwijl de Onder 16-selectie de punten in Arnhem moest laten. 

AZ Onder 18 - FC Twente/Heracles Academie 1-1 (1-0)
AZ Onder 18 heeft zaterdagmiddag gelijkgespeeld tegen de FC Twente/Heracles Academie. Het duel op het AFAS Trainingscomplex eindigde in 1-1. Lees hier het verslag.


Vitesse - AZ Onder 16 1-0 (0-0)
AZ Onder 16 ging met een minimaal verschil onderuit op Papendal. De ploeg van trainer Tim Roest incasseerde kort na rust een tegentreffer en wist die niet ongedaan te maken: 1-0. 

Echte kansen waar in het eerste bedrijf schaars, maar het meeste gevaar kwam wel van de Alkmaarders. Zo had Melle Roede in de twintigste minuut de score kunnen openen. De middenvelder plukte een dieptepass uit de lucht en kon vrij uithalen, maar de Vitesse-goalie bracht redding. Eerder had hij ook met een kopbal kunnen score. Die inzet miste kracht. Aan de overzijde kwam ook Vitesse een keer voor doel. De Arnhemmers leken van ruim vijf meter te kunnen schieten, maar de AZ-defensie greep net op tijd in. 

Kort na de pauze nam Vitesse de leiding. Nadat de Arnhemmers zich al gevaarlijk toonden met een schot in het zijnet was het in de 46e minuut raak. AZ leed op het middenveld balverlies, waarna Vitesse de vrije doortocht kreeg. De uitgekomen Christian Gaander werd omspeelt en Vitesse opende de score. 

In de jacht op de gelijkmaker kwam AZ vervolgens moeizaam tot kansen. Tien minuten voor tijd was er wel een gevaarlijk moment van Thom Steenbergen. De spits kon uit de draai uithalen, maar zijn schot ging voorlangs. Meer dan dat wapenfeit wist AZ niet te creëren, waardoor de punten in Arnhem bleven. 

“We spelen de eerste helft goed”, vertelde Roest. “Wel geven we wat weg, maar zetten daar zelf ook goede kansen tegenover. Wat dat betreft was het spel redelijk in evenwicht. Kort na rust komen we door een individuele fout op achterstand en vervolgens zijn we niet bij machte een tegenoffensief in te zetten.”

Opstelling AZ: Christian Gaander; Hessel de Wit, Sieb Jongens (65. Joran Telleman), Mees Adrichem, Finn Larooi; Kevin Van Ouytsel, Jesse Larooi (65. Jaden Walden), Julian Sijbrands (65. Eli Daddy); Melle Roede, Thom Steenbergen, Tycho de Wit. 

Scoreverloop: 46. Vitesse 1-0.


AZ Onder 15 - Sparta Rotterdam 2-1 (1-0)
AZ Onder 15 heeft op het nippertje de drie punten binnengesleept tegen Sparta Rotterdam. Op eigen bodem werd het 2-1.

Vier minuten voor tijd viel de beslissing. Rayan Zekri nam een vrije trap, die precies op het hoofd van Gijs Groot belandde. De spits, die net een kwartier in het veld stond, pakte de mogelijkheid om te scoren met beide handen aan.

In de eerste helft was AZ al vroeg op voorsprong gekomen. Chavarello Hellings werd vanaf de linkerkant gevonden door Derryl Hupsel. Hellings bedacht zich geen moment en schoot de bal zonder aan te nemen in de linkerbenedenhoek.

Na de rust waren er over en weer wat kansjes. Sparta kwam uit het niets op gelijke hoogte. Dat vergde strijd van AZ om de drie punten alsnog over de streep te trekken. Toen Groot scoorde, werd dat dan ook uitbundig gevierd met het hele team.

"We hebben in deze wedstrijd vooral tegen onszelf gespeeld", zegt trainer Nick van der Velden. "Door de fouten die wij maakten, speelden we onze tegenstander in de kaart. Maar we geloofden er nog wel in. Dat is belangrijk. Want er kan een keer een slechte dag tussen zitten, maar dan draait het om wilskracht. Dat hebben we getoond en daardoor hebben we alsnog gewonnen."

Opstelling AZ: Nick Homan; Fadil Alimi, Latrell Aken (63. Gijs Groot), Quincy Lede, Jayden Hart Perez; Calvin Carrilho, Adam Ouaziz, Rayan Zekri; Nuur Mahamed Ahmed (80. Vince Tuijn), Chavarello Hellings, Derryl Hupsel (63. Yordi van der Velde)

Scoreverloop: 19. Hellings 1-0, 67. Sparta Rotterdam 1-1, 76. Groot 2-1.


AZ Onder 14 - ADO Den Haag 0-2 (0-1)
AZ Onder 14 heeft zaterdag niet weten te winnen van de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag. De ploeg van Bas van Baar kwam een 0-2 achterstand niet meer te boven. 

In het eerste bedrijf werd aan beide kanten weinig gecreëerd. Het was AZ dat via Cas Klop als eerste dicht bij de openingstreffer was. De middenvelder schoot de bal echter hard op de kruising. Niet veel later was het aan de andere kant wel raak. Ruben Maas verzilverde op slag van rust een vlot lopende aanval en zette de bezoekers op voorsprong.

Al snel na de thee wist Maas de voorsprong van ADO te verdubbelen, waardoor de Alkmaarse talenten hard in de achtervolging moesten. Deze werd nog geen twee minuten later ingezet door Janoa Elias, die raak kopte uit een hoekschop. Kansen kwamen er toen nog aan beide kanten, maar gescoord werd er niet meer. Daardoor eindigde het treffen tegen de koploper definitief in 1-2. 

‘’We beginnen de wedstrijd redelijk goed met verzorgd positiespel", vertelt Van Baar. ‘’Het blijft daarin echter voor ons een uitdaging om tot meer grote kansen te komen. Dat lukte één keer met een schot op de kruising. Vlak voor rust wordt het dan helaas wat onnodig 0-1. Dat is jammer, maar hoort ook bij het jeugdvoetbal dat uiteindelijk draait om het leren. In de tweede helft kregen we er meer druk op en was ik ook tevreden met de duelkracht. Het is jammer dat we dan op een ongelukkige manier de 0-2 tegen krijgen, al maken we wel snel een goede aansluitingstreffer. Vanaf dat moment speelden we veel op hun helft en krijgen we ook een aantal mogelijkheden. Uiteindelijk is het net onvoldoende om tot een gelijkspel te komen. We gaan er hoe dan ook vanaf maandag weer hard aan werken om het volgende week beter te doen.’’ 

Opstelling AZ: Quenten Attigah; Christian Goring (64. Klop), Janoa Elias, Keayon Dumfries, Lars Boer; Milo Kadyla, Cas Klop (50. Amani Imhangbe),  Anton Agafonov (50. Noah Meijer); Ties Kemna, Donny van der Lijcke, Dante Blankendaal (50. Dex Klaverdijk). 

Scoreverloop: 35. Maas 0-1, 41. Maas 0-2, 42. Elias 1-2. 


ADO Den Haag - AZ Onder 13 1-9 (0-5)
Het AZ Onder 13 van trainer Sander Veraart haalde zaterdag flink uit. Op bezoek bij ADO Den Haag won het met liefst 1-9. 

De Alkmaarders legden in de eerste helft al de basis voor een ruime overwinning. Henk Schuit opende na vier minuten de score, waarna Merijn van Dijk de marge drie minuten later verdubbelde. Voor de pauze waren ook Charly van Oosterhout (2x) en Abutalib Hamid Mohammad trefzeker, waardoor er een 0-5 ruststand op het scorebord stond. 

ADO deed in de 48e minuut wat terug, maar daarna was het weer AZ dat de dienst uitmaakte. Door goals van Hamid Mohammad (2x), Van Oosterhout en Van der Mije liep de score uit naar 1-9. 

Opstelling AZ: Brad Nederlof (61. Jason Has); Nick Perez Mutsaers (61. Jesse van Ruler), Henk Schuit (36. Christian Simunovic), Jim Jansen, Jeano Vos (61. Thijs Schoen); Joey Plat (49. Bliss Peters), Senna van Elst (61. Kai Ng), Charly van Oosterhout; Abutalib Hamid Mohammad, Merijn van Dijk, Mawulom Gota-Toudji (36. Jessey Jay van der Mije).

Scoreverloop: 4. Schuit 0-1, 7. Van Dijk 0-2, 15. Van Oosterhout 0-3, 18. Hamid Mohammad 0-4, 22. Van Oosterhout 0-5, 48. ADO Den Haag 1-5, 52. Hamid Mohammad 1-6, 63. Hamid Mohammad 1-7, 66. Van Oosterhout 1-8, 68. Van der Mije 1-9.


AZ Onder 12 - FC Utrecht 11-4 | Twin Games
AZ Onder 12 heeft FC Utrecht met 11-4 weten te verslaan. De ploeg van trainers Tim Appel en Dico Blei domineerde van begin tot eind en was zo de sterkste in het Twin Games-duel.

"Ik heb echt genoten van de jongens", vertelt Appel. "We hebben een hoop passie en strijd getoond vanaf het begin tot het einde, ondanks het feit dat de jongens kort hebben geslapen in het kader van het topsportprogramma. We zijn tijdens de wedstrijd heel dominant geweest en hebben een aantal mooie doelpunten gemaakt. Daarnaast verdedigen we goed en krijgen we maar vier doelpunten tegen. Kortom: het was gewoon genieten."

Selectie AZ: Melle Prins, Sam Pijlman, Adam Ahannach, Bentley Addai, Daniël Jonker, Dayne Spaander, Dylan Nsemi, Eray Akkaya, Haïtem El Ghouch, Hatim Elfargoussi, Ian Shaibu, Imran Loukili, Jay Rosenbaum, Jip de Flart, Kayra Kolemenoglu, Luca Boon, Nino Dos Santos Henriques, Noah Ahannach, Silvijn van der Does, Timo van der Schaar, Tuur van den Hurk, Valentijn van Thiel, Xavi Höke.

Foto: Katrijn Prins.

AZ Onder 11 - Ajax 7-18 | Twin Games
AZ Onder 11 heeft de wedstrijd tegen Ajax van zaterdagmiddag verloren. In de eerste drie blokjes ging de stand nog redelijk gelijk op. Met name in het laatste blokje liep de score uit.

"We zijn in ons proces als team aan het groeien", merkt trainer Dennis Zwagerman, die samen met Kelvin Jansen voor de groep staat. "We worden vaardiger aan de bal, spelers beginnen beter positiespel te spelen. Er wordt met steeds meer lef gespeeld. Dat is wat we willen, alleen moeten we het vier blokjes vol weten te houden. Waar we moeite mee hebben, is met name het verdedigen. Samen, maar ook één tegen één. Dat is nog een ontwikkelproces waar we in zitten."

Jansen: "Tegen veel ploegen gaat het goed, omdat we ook zelf veel doelpunten maken. Maar als je niet de bal hebt, moet je tegen ploegen die op dit moment nog technisch vaardiger zijn, beter zijn in het verdedigen. Het gaat er bijvoorbeeld om dat je een tegenstander naar de kant dwingt waar je hem wilt hebben, in plaats van instappen en worden uitgespeeld. De jongens hebben keihard gewerkt, dat staat voorop. Daar moeten we op trainingen en in wedstrijden mee door blijven gaan."

Selectie AZ: Sven Boon, Florian Diddens, Luke Duin, Tom Frederiks, De’Vaughn Hansen, Willem den Heten, Elijah Ikedia, Berke Ilguy, Iwaynitchyio Asebeh, Milan Jonk, Chevaino Kamperveen, Tom de Koning, Nuri Köse, Rodjany Kranenburg, Jackson Lautenschutz, Milan Machielsen, Sem Meijer, Kyandro Noslin, Davey Smit, Danny van der Velde, Luca de Voogd, Twan Wijnker en Sam van Wijk.