AZ knokt zich naar punt

AZ knokt zich naar punt

Gepubliceerd op 19 september 20, 18:21

ALKMAAR- AZ heeft zich in een verhitte wedstrijd tegen PEC Zwolle naar een punt geknokt. In het eerste Eredivisie-duel van het seizoen maakte Myron Boadu de enige Alkmaarse treffer in het AFAS Stadion. Calvin Stengs moest na ruim een kwartier met rood naar de kant.

Bij AZ keerde Pantelis Hatzidiakos terug in de basis. De Griek stond bijna tien maanden aan de kant met een zware knieblessure en maakte tegen Zwolle zijn eerste minuten van het seizoen. Hij werd geflankeerd door Timo Letschert, die debuteerde voor de Alkmaarders.

Teruggedraaid 
Het duel was zeven minuten oud toen Serdar Gözübüyük een penalty gaf aan PEC Zwolle voor een vermeende overtreding van Fredrik Midtsjø. De Video Assistent Referee greep echter in en zag dat er buiten de zestien een overtreding was begaan. Oud-AZ'er Thomas Lam schoot de vrije trap vervolgens in de muur.

Rood Stengs
Tien minuten later greep de VAR opnieuw in. Nu gleed Stengs in op Kenneth Paal, maar dit ontging de scheidsrechter. Na het bestuderen van de beelden kreeg de rechtsbuiten alsnog een rode kaart en moest AZ verder met tien man.

Paal
Na een klein halfuur viel de eerste kans te noteren en die was voor de bezoekers. Een vroege voorzet vanaf links leek voor het inkoppen voor Clint Leemans, maar met een schitterende reflex voorkwam Marco Bizot een doelpunt. Aan de andere kant was Albert Gudmundsson na een snel genomen vrije trap dicht bij de openingstreffer, alleen trof zijn schot met links de buitenkant van de paal.

Leemans 0-1
Niet veel later was het Leemans die de score alsnog opende. De linkspoot kreeg op de rand van het strafschopgebied de bal voor zijn voeten, haalde uit en via Boadu's been zeilde de bal tegen de touwen: 0-1.

Initiatief
Na rust waren het de tien AZ'ers die het initiatief namen. Gudmundsson zag eerst een schot stranden in een Zwolse benen-massa, vervolgens pareerde doelman Michael Zetterer een laag schot van de IJslander.

Counter
De bezoekers moesten het vooral doen met een spaarzame counter. Zo schoot Eliano Reijnders, broer van AZ'er Tijjani, recht op de vuisten van Bizot.

Gelijk
Ondanks een man minder kwam AZ op gelijke hoogte. Eerst was het Tijjani Reijnders die de bal op de vuisten van Zetterer roste, in de rebound was het via Boadu wél raak. De spits draaide op een meter of elf naar zijn linker en schoot 'm via de binnenkant van de paal binnen: 1-1.

Verhit
De wedstrijd ontplofte vervolgens en in de slotfase moest ook PEC met tien man verder. Thomas Lam trapte in een duel met Ferdy Druijf na en kon ook zijn biezen pakken. Voor de thuisploeg het teken om nog alles op alles te zetten voor een driepunter. Doelpunten vielen er uiteindelijk niet meer.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - PEC Zwolle 1-1 (0-1)

Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos (69. Ferdy Druijf), Timo Letschert, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Myron Boadu, Albert Gudmundsson (63. Tijjani Reijnders).
Opstelling PEC Zwolle: Michael Zetterer; Sai van Wermeskerken, Bram van Polen, Sam Kersten, Kenneth Paal; Dean Huiberts (76. Yuta Nakayama), Thomas Lam; Clint Leemans (58. Mustafa Saymak), Jesper Drost (76. Immanuel Pherai), Mike van Duinen; Reza Ghoochannejhad (58. Eliano Reijnders). 

Scoreverloop: 39. Leemans 0-1, 68. Boadu 1-1.
Gele kaarten: Gudmundsson, Svensson (AZ), Van Duinen, Huiberts, Van Polen, Lam, Paal (PEC Zwolle)
Rode kaarten: 17. Stengs (AZ), 83. Lam (PEC Zwolle).
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük 
VAR: Edgar Bijl
Toeschouwers: 3.500

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

Wedstrijd

1
Eredivisie
AZ - PEC Zwolle
zaterdag 19 sep 2020, 16:30
Wedstrijd informatie
1