AZ landskampioen 2008-2009

Gepubliceerd op 19 april 09, 00:00
ALKMAAR- AZ is zondag landskampioen van Nederland geworden. De titel gaat officieel naar Alkmaar doordat Ajax verloor in het uitduel met PSV (6-2). Het betekent de tweede landstitel op het hoogste niveau voor AZ. In 1981 werd het eerste kampioenschap binnengehaald.

AZ begon het seizoen met nederlagen tegen NAC Breda en ADO Den Haag. Sinds het daaropvolgende thuisduel met PSV begon de ploeg van Louis van Gaal aan een indrukwekkende serie waarin het 28 competitiewedstrijden op rij ongeslagen bleef. Uitgerekend in het ‘kampioensduel’ met Vitesse liep AZ tegen een nederlaag aan. Uiteindelijk zou de overwinning van PSV op Ajax ervoor zorgen dat de titel een dag later alsnog naar Alkmaar ging.

Mounir El Hamdaoui groeide in zijn tweede seizoen in Alkmaar uit tot een doelpuntenmachine. De spits leverde met tot dusver 22 treffers een belangrijk aandeel aan de landstitel van AZ. Aan de andere kant van het veld voorkwam Sergio Romero juist veel doelpunten. De Argentijnse sluitpost hield maar liefst 955 minuten op rij zijn doel schoon.

Daar waar AZ in voorgaande jaren ook al meedraaide in de bovenste regionen van de Eredivisie, werd dit seizoen een mentale barrière doorbroken door ook de wedstrijden tegen de traditionele top-3 te winnen. PSV en Ajax werden in Alkmaar verslagen, terwijl AZ in Rotterdam van Feyenoord won.

AZ wordt zondag 19 april niet gehuldigd in het centrum van Alkmaar. Bij het DSB Stadion zullen de selectie, de technische staf, het bestuur en de directie de titel alvast vieren met de fans. Houd AZ.nl in de gaten voor meer informatie over de huldiging in het centrum van Alkmaar.

Bron foto: KNVB Media