AZ langer door met Stam

AZ langer door met Stam

Gepubliceerd op 25 mei 23, 13:48

ALKMAAR- AZ gaat langer door met Finn Stam. Het contract van de twintigjarige verdediger van Jong AZ werd donderdag met twee jaar verlengd. De Zaankanter ondertekende in het AFAS Stadion een nieuwe verbintenis tot medio 2025. 

Stam kwam in 2016 over van Ajax en begon in AZ Onder 14. Eerder speelde hij bij Fortuna Wormerveer. De afgelopen seizoenen werkte hij zich op tot de Alkmaarse beloftenploeg, waar hij op 18 maart 2022 zijn profdebuut maakte. De centrumverdediger behoorde dat seizoen nog tot de Onder 18-selectie en pakte met dat team de dubbel. 

26 wedstrijden
Inmiddels maakt Stam al veel minuten op profniveau. Zo kwam hij al tot 26 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, waarvan 23 in het huidige seizoen. Een maand geleden maakte hij - op bezoek bij MVV Maastricht (1-3 zege) - ook zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. 

Youth League
Naast de verrichtingen bij de beloften behoorde Stam ook tot AZ's winnende Youth League-selectie, die aan het einde van de rit The Lennart Johansson Trophy omhoog hield. Hij kwam in zes van de negen wedstrijden in actie. 

Stam: 'Hoop van geleerd'
“Dit was mijn mooiste seizoen tot nog toe”, blikt Stam terug. “Dat komt door het winnen van de Youth League, maar ook door de minuten die ik in het profvoetbal heb gemaakt. Daar heb ik een hoop van geleerd. In het begin van het seizoen had ik wat tegenslagen, maar daarna speelde ik vrijwel alles. Dat ik me moest terugknokken heeft mij mentaal sterker gemaakt.”

Zekerheidje 
Mede door de speeltijd in Jong AZ heeft Stam zich ook op andere vlakken ontwikkeld. “Ik ben constanter gaan presteren en ook verdedigend een stuk beter geworden. De komende seizoenen wil ik aan de trainers van AZ 1 en Jong AZ laten zien dat ik op het allerhoogste niveau kan spelen en achterin een zekerheidje ben. Ik ben ervan overtuigd dat ik het niveau aan kan en wil me blijven ontwikkelen, zodat ik zo snel mogelijk de stap naar het eerste team kan zetten.”

Brandenburg: 'Al snel een vaste waarde'
"Finn heeft de afgelopen seizoenen een sterke ontwikkeling doorgemaakt", vertelt AZ's Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. "Hij is een centrale verdediger die sterk in de lucht is, comfortabel aan de bal en met de juiste agressie vooruit kan verdedigen. Doorgaans staat hij in het centrum, maar wanneer zijn team het nodig heeft kan hij ook op de flank uit de voeten. Dat hij hard op weg is een volwassen speler te worden liet hij al zien in de Youth League en de wedstrijden bij Jong AZ. Daar werd hij al snel een vaste waarde en haalde een hoog niveau. Het is aan hem die lijn door te trekken en uiteindelijk de stap naar AZ 1 te maken."

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl