AZ legt Kwakman langer vast

AZ legt Kwakman langer vast

Gepubliceerd op 19 september 23, 19:31

ALKMAAR- Het contract van Dave Kwakman is dinsdag opengebroken en langdurig verlengd. In het AFAS Stadion ondertekende de Jong AZ'er een nieuwe verbintenis bij AZ tot medio 2028. 

De negentienjarige middenvelder kwam in 2015 van RKAV Volendam naar de AZ Jeugdopleiding, waar hij in de Onder 12-selectie begon. Eerder was hij al actief in de AZ Voetbalschool in de Regio Zaanstad. De Volendammer werkte zich op tot Jong AZ, waar hij op 5 september 2022 op profniveau debuteerde. Ondertussen staat de teller op 21 wedstrijden bij de beloften. 

Debuut in hoofdmacht
Kwakman draaide deze zomer - samen met Kees Smit en Jayden Addai - mee in de voorbereiding van AZ 1. Daar maakte hij op 8 juli zijn oefendebuut. Een nieuw hoogtepunt volgde op 20 augustus. Nadat Kwakman eerder al bij een Europese wedstrijdselectie zat maakte hij in het uitduel met RKC Waalwijk (1-3) zijn officiële debuut in de hoofdmacht. 

La Bombonera
De jeugdinternational was afgelopen seizoen een vaste waarde in de selectie dat de prestigieuze UEFA Youth League won. Ook behoorde hij tot het team dat begin september afreisde naar Argentinië voor de strijd om de wereldbeker, met Boca Juniors als tegenstander. In een kolkend La Bombonera nam Kwakman de openingstreffer voor zijn rekening. De Argentijnen - op hun beurt winnaars van de U20 Copa Libertadores - kwamen daarna op 1-1 en wonnen uiteindelijk de strafschoppenserie. 

Kwakman: 'Precies de bedoeling'
“De waardering en het vertrouwen van de club zorgen voor een geweldig gevoel”, vertelt Kwakman. “Het afgelopen seizoen heb ik gedebuteerd in de Keuken Kampioen Divisie en daar ga ik nu steeds meer spelen. Ook heb ik al minuten in de Eredivisie mogen maken. Het wordt steeds serieuzer en dat is ook precies de bedoeling.”

Hoogtepunten
Kwakman beleefde de afgelopen seizoenen de nodige hoogtepunten. “Dan denk ik aan de wereldbekerwedstrijd in Argentinië en natuurlijk mijn debuut in AZ 1. Bovenaan staat toch het winnen van de Youth League. Dat vond ik het mooiste.”

'Daarvan bewuster geworden'
De Jong AZ’er heeft de nodige stappen gezet en dat komt vooral door zijn ontwikkeling buiten het veld. “Ik ben daarin professioneler geworden. Ik vond dat ik al prima kon voetballen, maar buiten het veld was ik soms wat makkelijk. De laatste jaren ben ik me daarvan bewuster geworden en zit ook daar een stijgende lijn in. Voor dit seizoen wil ik zoveel mogelijk in de Keuken Kampioen Divisie spelen, daar laten zien dat ik Eredivisiewaardig ben en dan zo snel mogelijk aansluiten bij AZ 1. Ook zou het mooi zijn de komende jaren Jong Oranje te halen.”

Brandenburg: 'Daar nadrukkelijk in beeld'
"Dave is een speler die uitstekend tussen de linies kan komen en zichzelf met slimme bewegingen onder de druk vandaan kan spelen", weet Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. "Hij heeft een goede pass en dribbel in huis; is technisch goed onderlegd. Met zijn kwaliteiten is hij zowel aanvallend als verdedigend van waarde voor zijn team. Dave begon bij ons in de AZ Voetbalschool in de Regio en heeft inmiddels bijna het volledige traject van de AZ Jeugdopleiding doorlopen. Getuige zijn debuut in AZ 1 is hij daar nadrukkelijk in beeld. Het is aan hem de komende seizoenen de definitieve stap naar dat niveau te zetten en daartoe is hij zeker in staat."

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl