AZ legt Lam tot 2016 vast

Gepubliceerd op 13 april 12, 00:00
ALKMAAR- AZ heeft vrijdag de Finse jeugdinternational Thomas Lam tot de zomer van 2016 vastgelegd. De 18-jarige centrale verdediger maakt al sinds zijn twaalfde deel uit van de AZ Jeugdopleiding. Lam werd dit seizoen door alle Finse nationale coaches verkozen tot Fins talent van het Jaar.

Lam - die ook op het middenveld uit de voeten kan - werd dit seizoen overgeheveld van AZ Onder 19 naar de A-selectie. De rechtspoot is inmiddels een vaste waarde bij Jong AZ, maar tot een debuut in het eerste elftal kwam het nog niet. Wel zei Gertjan Verbeek onlangs: “Ik schroom niet om jonge spelers een kans te geven. Als het moet heb ik er vertrouwen in dat iemand als Lam er zal staan.”

Lam werd geboren in Amsterdam en speelde in zijn jeugd ook voor AFC, maar door zijn Finse moeder komt hij sinds zijn vijftiende uit voor de nationale jeugdelftallen van dat land. Dit seizoen maakte de jongeling al vervroegd de overstap van Finland Onder 19 naar Jong Finland.

“In de zomer van 2011 zijn de eerste gesprekken geweest”, kijkt AZ’s Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart terug. “Toen zijn we er niet uitgekomen, waarna we de zaken even hebben laten rusten. Nu hebben we tot ieders tevredenheid een akkoord bereikt. Thomas past in de filosofie van AZ. Hij is een verdediger die zoekt naar de voetballende oplossingen. Mocht het nodig zijn, kan hij ook als verdedigende middenvelder spelen. Eigenlijk speelt Thomas pas zo’n twee jaar achterin. Daarvoor was hij vooral middenvelder; zelfs een nummer tien. Sinds het moment waarop hij een linie naar achteren is gezakt, heeft hij een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Thomas heeft de potentie om basisspeler van AZ te worden.”

“Ik ben heel erg blij om bij AZ te blijven”, reageert Lam na de ondertekening van zijn contract. “Er was behoorlijk wat interesse van Engelse en Italiaanse clubs, maar voor zo’n stap vind ik het te vroeg. AZ is een goede leerschool waar jonge talenten kansen krijgen. Er spreekt veel waardering uit dit contract. Een type als Niklas Moisander? Ja, dat hoor ik wel vaker. Het is ook nog eens mijn landgenoot. Ik leer veel van hem. Natuurlijk heb ik oog voor zijn vertrekwens. De trainer durft jeugdspelers een kans te geven. Ik hoop daarom snel mijn debuut te kunnen maken.”