AZ legt nieuwe Meerdink vast

AZ legt nieuwe Meerdink vast

Gepubliceerd op 16 oktober 20, 16:09

ALKMAAR- AZ heeft vrijdag jeugdspeler Mexx Meerdink vastgelegd. De zeventienjarige aanvaller tekende in het AFAS Stadion zijn eerste profcontract, dat hem tot medio 2023 aan de club verbindt.

De Winterswijker – zoon van voormalig AZ-speler Martijn Meerdink – kwam in de zomer van 2019 over van De Graafschap. Hij sloot aan bij AZ Onder 17 en was met onder meer tien doelpunten belangrijk voor zijn team. Dit seizoen speelt hij in de Onder 18-selectie en werd hij uitgeroepen tot Speler van de Maand augustus, een eretitel van de AZ Jeugdopleiding. 

Oranje-jeugdteam
Ook in Zeist bleef zijn ontwikkeling niet onopgemerkt. Zo werd hij in maart voor het eerst – en later ook in september – opgenomen in de voorselectie van een Oranje-jeugdteam. Door de corona-maatregelen in het voetbal kwam het echter nog niet tot een debuut als jeugdinternational.


Meerdink: 'Onvergetelijk moment'
“Dit geeft me een heel trots gevoel”, vertelt Meerdink. “Ik heb er hard voor gewerkt en dit is daarvoor een mooie beloning. Maar als je een contract mag tekenen, heb je het als speler nog niet gemaakt. Dit is nog maar het begin en nu is het zaak het door te trekken. Wel is het natuurlijk een onvergetelijk moment. Dit zal me altijd bijblijven.”

Als een speer
De ontwikkeling van de spits is hard gegaan sinds hij de stap naar AZ maakte. “Het eerste half jaar moest ik mede door blessures even inkomen. De trainers en fysio’s van AZ hebben toen veel tijd in mij gestoken en daar ben ik ze dankbaar voor. Daarna ging het als een speer en heb ik grote stappen gezet. Zo ben ik in het veld veel actiever geworden met loopacties, het vasthouden van de bal en samen met het team vechten om te winnen.”

Emotioneel
Ook de ouders van Meerdink keken uit naar het tekenmoment. “Ze vinden het prachtig. Toen mijn vader hoorde dat ik een contract kreeg, belde hij meteen en werd zelfs een beetje emotioneel. De afgelopen week heeft hij nog een paar keer gebeld met de vraag of ik er al zin in had, of ik al wist welke kleding ik zou aantrekken en of ik al naar de kapper was geweest. Mooi dat mijn ouders zo blij voor me zijn.”


Brandenburg: 'Goed mee omgegaan'
“Mexx heeft een neusje voor de goal, kiest vaak goed positie en heeft een goed gevoel voor ruimtes”, weet Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. “Hij levert veel arbeid en laat op het trainingsveld dagelijks zien zich te willen verbeteren. Daarnaast heeft hij ruim een jaar geleden zijn ouderlijk huis verlaten om bij AZ te komen spelen. Daar is hij goed mee omgegaan, wat onder andere laat zien dat Mexx in staat is zich makkelijk aan te passen aan nieuwe situaties. We zijn benieuwd of hij zijn ontwikkeling van afgelopen jaar kan voortzetten."

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl