AZ legt Oerip vast

AZ legt Oerip vast

Gepubliceerd op 08 augustus 22, 18:57

ALKMAAR- AZ heeft maandag jeugdspeler Julian Oerip aan zich gebonden. De vijftienjarige middenvelder uit Alkmaar ondertekende in het AFAS Stadion zijn eerste profcontract. Daarmee ligt de jeugdinternational vast tot 2025. 

Oerip kwam in 2017 over van AFC’34 en sloot aan bij AZ Onder 12. De afgelopen jaargang won hij met de Onder 16-selectie de landstitel en de KNVB Beker. Eerder werd hij doorgeschoven naar AZ Onder 17 en in april maakte hij zelfs zijn eerste minuten in AZ Onder 18. 

Oranje Onder 16
Op 23 november 2021 debuteerde Oerip als jeugdinternational. Met Oranje Onder 16 werkte hij in Bilzen een oefentweeluik af met België. Ook clubgenoten Kees Smit, Elijah Dijkstra en Rayan Atikallah maakten daar hun entree in de Oranje-jeugd. Later speelde Oerip in Frankrijk op het Mondial Football Montaigu Tournament tegen Engeland, Brazilië, Mexico en Frankrijk. Tegen de Brazilianen maakte hij zijn eerste goal. 

Oerip: 'Ontwikkeling staat centraal'
"Ik ben trots dat ik op vijftienjarige leeftijd een contract bij AZ mag tekenen", vertelt Oerip. "Ik heb de afgelopen jaren heel gedisciplineerd geleefd, hard gewerkt en mezelf in het veld laten zien. Mijn ontwikkeling staat centraal, maar natuurlijk wil ik ook wedstrijden winnen. Daarom heb ik ook erg genoten van het binnenslepen van het kampioenschap en de beker met AZ Onder 16."

Hoog rendement
Oerip: "Sinds vorig seizoen speel ik wekelijks 'op tien' en haal een hoog rendement met goals en assists. Ik moet me op deze positie nog wel verder verbeteren. Als de bal in mijn werkgebied is ben ik goed, maar als het spel verder weg is kan ik nog 'uit' staan en niet genoeg bijdragen aan het voorkomen van tegendoelpunten. Ook kan ik mezelf nog meer aanspeelbaar maken en moet ik eraan werken dat een hele wedstrijd vol te houden."

De dubbel
De middenvelder heeft de ambitie een bepalende speler in AZ 1 te worden. "Maar eerst wil ik dit seizoen zoveel mogelijk wedstrijden in AZ Onder 18 spelen, bij de wedstrijdselecties in de UEFA Youth League zitten en onderdeel zijn van Oranje Onder 17. We hebben afgelopen jaar met de Onder 16-selectie de dubbel gepakt. Hopelijk lukt dat in AZ Onder 18 opnieuw."

Brandenburg: 'Veel scorend vermogen'
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg: "Julian is een technisch vaardige middenvelder met veel scorend vermogen en diepgang. Hij is explosief, beschikt over veel uithoudingsvermogen en is de afgelopen seizoenen beslissend geweest met goals en assists. Dat hij al driemaal is verkozen tot Speler van de Maand toont aan dat hij uitblink op verschillende gebieden: voetbal, topsport en fysiek. Julian heeft al mogen ruiken aan het spelen en trainen in hogere leeftijdscategorieën en mag het daar ook komend seizoen laten zien."

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl