AZ legt Zweedse spits Sakirovski vast

Gepubliceerd op 27 maart 14, 16:00
ALKMAAR- AZ heeft donderdag de Zweedse jeugdinternational Zia Sakirovski tot de zomer van 2017 vastgelegd. De 17-jarige spits - met Albanese roots - geldt als één van de grootste talenten van Zweden. Hij komt over van Malmö FF, waar hij nog niet debuteerde in het eerste elftal.

Sakirovski komt komende zomer naar Alkmaar. Van AZ krijgt hij eerst de kans om in de jeugdopleiding te wennen aan de club, omgeving en Nederlandse cultuur. Sakirovski sluit aan bij de selectie van AZ Onder 19.

Interesse
Momenteel maakt Sakirovski indruk als spits in de jeugdafdeling van Malmö FF, de club waar ook topschutters als Zlatan Ibrahimovic en Martin Dahlin hun opleiding genoten. Zijn prestaties leverden Sakirovski interesse op van onder meer Chelsea, Liverpool en Manchester City. In Manchester sprak het talent met toenmalige trainer Roberto Mancini, maar Sakirovski zag vanwege zijn geringe leeftijd af van een overgang naar Engeland.

Stewart: ‘Een échte goalgetter’
“Zia Sakirovski is een échte goalgetter”, omschreef Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart de Zweedse AZ-aanwinst. “Zia is een sterk meevoetballende spits met een uitstekende techniek. We zijn blij dat hij voor AZ heeft gekozen, want er was veel belangstelling van anders clubs. Zia is nog jong. Wij geven hem rustig de tijd om te wennen aan Nederland en AZ. Als hij zich op de gewenste manier ontwikkelt, kan hij in de toekomst zeker het eerste elftal van AZ halen.”

Sakirovski: ‘Ben topscorer’
“Ik ben een spits, dus het is mijn taak om doelpunten te maken”, reageerde Sakirovski na het ondertekenen van zijn AZ-contract. “Dat gaat me goed af. Ik ben topscorer van de jeugd van Malmö. Dit seizoen heb ik 39 keer gescoord in 40 wedstrijden. Ik ben in staat om een wedstrijd te lezen. Daardoor sta ik vaak op de juiste plaats. Als ik zelf niet scoor, geef ik een assist op een teamgenoot. Mijn andere sterke punten zijn mijn snelheid en techniek.”

‘AZ gaf juiste gevoel’
“AZ is voor mij de juiste club op het juiste moment”, weet Sakirovski. “Ik ben bij onder meer Manchester City en Ajax op bezoek geweest, maar AZ gaf me het juiste gevoel. In november ben ik al in Alkmaar geweest. Sindsdien hebben we contact gehouden. AZ staat erom bekend dat het een goede club is voor Scandinavische talenten. Rasmus Elm en Pontus Wernbloom zijn hier ook naar een hoger niveau doorgegroeid. Een overstap naar een topclub in Engeland zag ik nog niet zitten. In Nederland krijg ik de tijd om me rustig te ontwikkelen.”

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl