AZ na strafschoppen naar bekerfinale

Gepubliceerd op 02 maart 17, 22:32
ALKMAAR- AZ heeft zich donderdagavond ten koste van SC Cambuur geplaatst voor de finale van de KNVB Beker. Na 120 minuten spelen moest een strafschoppenserie de beslissing brengen. Daarin stopte Tim Krul de beslissende penalty: 3-2. De finale tegen Vitesse wordt gespeeld op 30 april.

De spelers van beide ploegen werden welkom geheten met een fraaie vuurwerkshow. Toen de rook was opgetrokken, werd duidelijk dat Alireza Jahanbakhsh de rechtsbuitenpostitie van Iliass Bel Hassani had overgenomen en Fred Friday startte ten koste van Wout Weghorst.

Nienhuis
Na een minuut of tien kwam het duel los. Eerst moest Derrick Luckassen verdedigend optreden toen Sander van de Streek in kansrijke positie leek te komen, aan de andere kant speelde Friday zich knap vrij, maar schoot hard over. Niet veel later bracht Leonard Nienhuis redding op een schot van de naar binnengekomen Levi Garcia.

Krul
In de 24e minuut kreeg Cambuur een grote mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na een vrije trap rond de middencirkel, werd bekertopscorer van de Friezen Martijn Barto alleen voor Krul gezet. De spits had ditmaal zijn vizier niet op scherp staan en schoot met links voorlangs.

Friday
Na ruim een half uur kreeg ook AZ een goede kans op een doelpunt. Mattias Johansson stuurde Jahanbakhsh weg en de Iraniër legde vervolgens af op Friday. De Nigeriaan haalde direct uit en zag zijn inzet nét langs de verkeerde kant van de paal rollen.

Johansson
Vlak na rust was het wederom de thuisploeg met een grote kans. Johansson stoomde op aan de rechterflank en gaf een lage voorzet richting Friday. De spits kreeg zijn voet net niet tegen de bal, waardoor deze naast rolde.

Kruising
Niet veel later moest Krul gestrekt naar de kruising. De bal stuiterde voor de voeten van Jergé Hoefdraad, die nam hem op zijn slof en de AZ-doelman redde fraai. De save leverde Cambuur een corner op, maar in de omschakeling werden de Alkmaarders gevaarlijk. Garcia legde af op Jahanbakhsh, die maakte een overstapje en van dichtbij schoot Friday over.

Invallers
Ook in het restant van de tweede helft was het de thuisploeg die aandrong. Invallers Wout Weghorst en Joris van Overeem zorgden voor nieuw elan in de ploeg van John van den Brom. Het veldoverwicht kon echter niet in goals worden omgezet, want telkens bleek de eindpass net niet goed genoeg. Een schot van Jahanbakhsh en een kopbal van Luckassen waren een prooi voor Nienhuis.

Afgekeurd
In blessuretijd leek AZ een late treffer te maken. Jahanbakhsh gaf de bal voor en Stijn Wuytens knikte raak. Videoscheidsrechter Dennis Higler had echter een duwfout van Garcia ten opzichte van Nienhuis geconstateerd, waarna arbiter Kevin Blom de goal afkeurde.

Verlenging
Ook in de verlenging waren de gastheren de bovenliggende partij. Halverwege de eerste helft wipte Weghorst zich handig vrij, maar zijn inzet kon worden gered door de Cambuur-doelman. Maar ook na 115 minuten spelen gaf het scorebord 0-0 aan.

Knie
Na de derde onderbreking werd een inzet van Jahanbakhsh gekraakt. Een minuut later dook de Iraniër weer op voor het Cambuur-doel. Van Overeem tikte vanaf de achterlijn breed, Jahanbakhsh haalde direct uit met links en Nienhuis redde met zijn knie. Ook een schot van Weghorst werd gekeerd door de Friese keeper.

Rood Van Eijden
Met nog acht minuten te gaan moest Rens van Eijden het veld met rood verlaten. Na een spaarzame uitbraak van Cambuur haalde de verdediger Van de Streek neer. Daarop gaf Blom Van Eijden de rode kaart, waarna AZ met tien man verder moest. Ook in het restant van de wedstrijd werd niet meer gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

Krul penaltykiller
In die serie ontpopte Krul zich als penaltykiller. Nadat Cambuur-invaller Jurjan Mannes had gemist (over), zette Weghorst AZ op voorsprong. Vervolgens was het aan Barto om de 3-3 binnen te trappen. Krul zweepte het publiek op, ging naar de rechterhoek en dook AZ naar de bekerfinale.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ* - SC Cambuur 0-0
*w.n.s.
Halve finale KNVB Beker

Opstelling AZ: Tim Krul; Mattias Johansson, Rens van Eijden, Derrick Luckassen, Ridgeciano Haps; Ben Rienstra, Mats Seuntjens (59. Joris van Overeem), Stijn Wuytens; Alireza Jahanbakhsh, Fred Friday (74. Wout Weghorst), Levi Garcia (91. Dabney dos Santos).
Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis; Jordy van Deelen, Matthew Steenvoorden (120. Jurjan Mannes), Robbert Schilder, Marvin Peersman, Delvechio Blackson (67. Tarik Tissoudali; Erik Bakker, Sander van de Streek, Jamiro Monteiro; Jergé Hoefdraad (67. Stefano Lilipaly), Martijn Barto.

Scoreverloop: -
Gele kaarten: Van Eijden, Weghorst (AZ), Bakker, Van de Streek, Tissoudali, Schilder (SC Cambuur).
Rode kaarten: 112. Van Eijden
Scheidsrechter: Kevin Blom
Toeschouwers: 14.239

Strafschoppen 3-2:
Wuytens: raak
Bakker: raak
Jahanbakhsh: mis
Schilder: mis
Johansson: mis
Van de Streek: raak
Luckassen: raak
Mannes: mis
Weghorst: raak
Barto: mis

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl