AZ na verlenging voorbij Dordrecht

Gepubliceerd op 27 oktober 11, 00:00
DORDRECHT- AZ heeft zich donderdagavond geplaatst voor de achtste finales van de KNVB beker. In Dordrecht werd de plaatselijke FC na verlenging met 2-3 verslagen. De AZ-doelpunten kwamen op naam van Pontus Wernbloom, Ragnar Klavan en Adam Maher.

De thuisploeg was gezien het felle begin duidelijk uit op eerherstel na de 5-0 competitienederlaag tegen FC Zwolle. Zomaar een zin uit het voorwoord van het eigen programmaboekje: ‘Van voetbal is bij Dordrecht geen sprake. De balans in uitduels is om je rot te schamen.’

In eigen huis was van schaamte geen sprake. FC Dordrecht zorgde na zeven minuten met een kopbal van Josimar Lima voor het eerste doelgevaar. AZ was in het eerste kwartier twee keer gevaarlijk. Jozy Altidore kopte een voorzet van Beerens in de handen van doelman Nick van der Ploeg, die later ook een laag schot van Beerens stopte. Het laatste wapenfeit voor rust leverde wel een treffer op. Roy Beerens gaf voor op Wernbloom, die de 0-1 binnen kopte.

In de tweede helft toonde FC Dordrecht direct aan nog perspectief te zien. Santy Hulst (kopbal) en Giorgio Achterberg (schot) hielden de AZ-defensie scherp. Toch was het AZ dat de voorspong verdubbelde. De Dordtse sluitpost grabbelde na een vrije trap van Adam Maher, waarna Klavan attent reageerde: 0-2.

Twintig minuten voor tijd kwam de spanning binnen twee minuten volledig terug in het tot dan toe matige schouwspel. Eerst was het  Shayron Curiel die de bal van dichtbij langs Esteban tikte. Vervolgens zag de snelle Hulst zijn actie beloond met een treffer. De aanvaller uit de AZ-jeugd kreeg vrij baan en schoot laag in de hoek: 2-2. In een ultieme poging een verlenging te voorkomen was invaller Fernando Lewis in blessuretijd nog dicht bij de winnende goal.

Halverwege de eerste verlenging schoot Maher zijn ploeg weer op voorsprong. Op aangeven van Niklas Moisander draaide de spelmaker naar zijn rechterbeen en schoot beheerst raak: 2-3. Aan de andere kant voorkwam Esteban dat Jeffrey Rijsdijk een vrije trap in de bovenhoek krulde.

“Dordrecht heeft er een fysieke strijd van gemaakt en daar hadden wij moeite mee”, zei Gertjan Verbeek tijdens de persconferentie. “We kwamen toch op een comfortabele 0-2 voorsprong. Door de veerkracht van Dordt kwamen ze met uitgespeelde goals op gelijke hoogte. In de verlenging hebben we de draad weer opgepakt en gedomineerd. Uiteindelijk gaat de beste ploeg moeizaam door.”

Bekijk op AZ TV de samenvatting van dit bekerduel.

KNVB beker

Opstelling FC Dordrecht: Nick van der Ploeg; Roderick Gielisse, Josimar Lima, Johan Versluis (68. Mawouna Amevor), Tom Beugelsdijk; Danny Post (64. Björn Vlasblom), Jeffrey Rijsdijk, Santy Hulst; Giorgio Achterberg, Cecilio Lopes (74. Jessy Mayele), Shayron Curiel.

Opstelling AZ: Esteban; Etiënne Reijnen, Niklas Moisander, Ragnar Klavan, Giliano Wijnaldum; Pontus Wernbloom, Nick Viergever, Adam Maher; Roy Beerens (45. Charlison Benschop), Jozy Altidore (65. Fernando Lewis), Johann Berg Gudmundsson (71. Celso Ortiz).

Scoreverloop: 45. Wernbloom 0-1, 61. Klavan 0-2, 71. Curiel 1-2, 73. Hulst 2-2, 90+7. Maher 2-3.

Gele kaarten: Beugelsdijk (FC Dordrecht), Esteban (AZ).

Scheidsrechter: Pieter Vink.

Toeschouwers: 3.204

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl